Může mi zaměstnavatel zakázat OČR?

Dobrý den, v zaměstnání mají problém s OČR, které čerpám na nemocné čtyřleté dítě.

Bohužel nemocnost v MŠ je velká a děti jsou nemocné téměř každý měsíc. Můj zaměstnavatel mi OČR zakazuje a já nemám kam nemocné dítě dát. Poradíte?

Je toto jednání v souladu se zákoníkem práce? Jak mám argumentovat? Pracuji jako pedagogický asistent na ZŠ.

Děkuji velice

Dotaz poslal/a: Dita, 17.12.2021 12:08
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 18.12.2021 19:46 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud má váš zaměstnavatel „problém“ s tím, že máte často nemocenské dítě, a musíte s ním doma zůstávat na OČR, tak je to především „problém“ vašeho zaměstnavatele. Může vám sice říkat, že se mu to nelíbí, ale to je asi tak jediné, co s tím může dělat.

Podle zákoníku práce, má zaměstnavatel povinnost omluvit vaši nepřítomnost v zaměstnání. Viz paragraf 191:

§ 191

Zaměstnavatel je povinen omluvit nepřítomnost zaměstnance v práci po dobu jeho dočasné pracovní neschopnosti podle zvláštních právních předpisů, po dobu karantény nařízené podle zvláštního právního předpisu, po dobu mateřské nebo rodičovské dovolené, po dobu ošetřování dítěte mladšího než 10 let nebo jiného člena domácnosti v případech podle § 39 zákona o nemocenském pojištění a po dobu péče o dítě mladší než 10 let z důvodů stanovených v § 39 zákona o nemocenském pojištění nebo z důvodu, kdy se fyzická osoba, která o dítě jinak pečuje, podrobila vyšetření nebo ošetření u poskytovatele zdravotních služeb, které nebylo možno zabezpečit mimo pracovní dobu zaměstnance, a proto nemůže o dítě pečovat.

A to je v zásadě celé. Zaměstnavatel má povinnost, vás omluvit.

Pokud čerpáte ošetřovné na základě validního důvodu (například nemocné dítě do 10 roků, případně by to mohlo být z důvodu karantény, či omezeného provozu školky během epidemie, apod.), pak má zaměstnavatel povinnost, omluvit vaši nepřítomnost.

O tom, zda máte nárok čerpat OČR nebo ne, zaměstnavatel vůbec nerozhoduje. Nemá žádnou možnost, vám OČR zakázat.

Zaměstnavatel vás ani nesmí propustit z toho důvodu, že často čerpáte OČR. Takový důvod pro výpověď zákoník práce nepřipouští.

Zaměstnavatel vás pochopitelně může propustit z nějakých jiných, zákonných důvodů. Pokud by se vám následně povedlo u soudu doložit, že pravým důvodem pro výpověď byly vaše častější absence z důvodu péče o nemocné dítě, pak by taková výpověď byla neplatná.

Pokud je váš zaměstnavatel alespoň trochu rozumný, tak by měl vědět, že vyšší nemocnost u „Školkových“ dětí je běžná, a že se to časem „srovná“.

Pokud by na vás zaměstnavatel vyvíjel nějaký nepřípustný nátlak, pak by bylo vhodné danou komunikaci zaznamenat (emaily, nahrávka telefonického rozhovoru, nahrávka osobního rozhovoru, …) a případně se na základě těchto důkazů obrátit na Státní Úřad inspekce práce.

 

Zařazeno v: , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Ošetřovné:

Ošetřovné na manžela, pokud jsem na RD

-

Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené, u zaměstnavatele jsem stále vedená jako jeho zaměstnanec. Chci se zeptat, jestli mohu pobírat ošetřovné na manžela, kterého čeká náročná operace a následná několikaměsíční rekonvalescence. Dle lékařů se předpokládá, že nebude moci několik měsíců chodit. Manžel je zaměstnaný. Je možné mít na něj ošetřovné, pokud jsem na RD s […]

Zobrazit odpověď

Má manžel nárok na paragraf na dítě během mojí rodičovské dovolené?

-

Dobrý den, čeká mě operace a hospitalizace v nemocnici. Jsem na rodičovské dovolené a mám 11ti měsíční dceru. Chci se zeptat, jak je to s čerpáním ošetřování člena rodiny? Má na ní manžel nárok, pokud já budu hospitalizovaná, budu po operaci a nebudu se moci o dceru chvíli starat? Děkuji s pozdravem

Zobrazit odpověď

Nárok na ošetřovné – dítě nad 10 let

-

Dobrý den, syn před rokem onemocněl artritidou. Do 10 let nebyl s ošetřovným problém. Nyní je mu 10 let, jak se řeší ošetřovné v tomto případě? Někdy nastanou dny, kdy není schopen vstát z postele, každý pohyb je problém. Přeci ho nemohu nechat doma samotného. Dovolenou už mám z těchto důvodů vyčerpanou. Neplacené volno nepřichází […]

Zobrazit odpověď

Krátkodobé střídání na OCŘ při hospitalizaci (dítě v nemocnici)

-

Manželka je delší dobu (10 dní) na OČR s hospitalizovaným synem v nemocnici. Rád bych ji krátkodobě vystřídal (1-2 dny). Je možné toto provést bez nutnosti, aby se složitě měnilo OČR – například střídáním o víkendu nebo mimo její pracovní dny?

Zobrazit odpověď