Nárok na kompenzační bonus po přerušení živnosti

Pozastavil jsem živnost 1. 3. 2021, mam nárok na třetí KB v r. 2021?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Vladimir, 07.04.2021 13:40
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 08.04.2021 10.09 napsal/a:

Dobrý den,

Nárok na kompenzační bonus vzniká, pokud na vaše podnikání měla/má nějaký negativní dopad epidemie koronaviru COVID. Možné důvody jsou uvedeny v odstavci 1, paragraf 6, zákon o novém kompenzačním bonusu v roce 2021 (zákon číslo 95/2021 Sb.).

Pokud u vás důvodem pro přerušení podnikání byly důvody související s epidemií, pak můžete mít i nadále nárok na kompenzační bonus.

V zákoně je stanovena podmínka, že jste musel být aktivní OSVČ k 5. 10. 2020, nebo mít přerušení podnikání po 12. 3. 2020. Tuto podmínku budete i nadále splňovat.

Dále je nutné splňovat i všechny další podmínky. Tedy pokles příjmu alespoň o 50%, to že příjem z podnikání (z omezené činnosti), byl vaším převažujícím příjmem ve srovnávacím nebo rozhodném období, atd.

Je zde také omezení, že pokud byste po přerušení živnosti šel na Úřad práce, a vznikl vám zde nárok na podporu v nezaměstnanosti, tak vám za stejné dny nemůže vznikat nárok na kompenzační bonus. Viz paragraf 9, zákon číslo 95/2021 Sb.:

§9 Vyloučení nároku na kompenzační bonus

(1) Subjektu kompenzačního bonusu nevzniká nárok na 

a) podporu v nezaměstnanosti podle zákona upravujícího zaměstnanost za kalendářní den, za který obdržel kompenzační bonus,

b) kompenzační bonus za kalendářní den, za který obdržel podporu v nezaměstnanosti podle zákona upravujícího zaměstnanost,

Jinak ale nárok na kompenzační bonus, může být i u přerušené živnosti. Není podmínkou, že by na kompenzační bonus měl nárok jen aktivní OSVČ.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Kompenzační bonus:

Kompenzace pro OSVČ při paušálním režimu

-

V roce 2021 jsem byl v režimu paušální daně z příjmu. Mám nárok na kompenzaci?

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – nárok pro OSVČ vedlejší

-

Dobrý den, jsem zaměstnanec a zároveň OSVČ vedlejší. Mohl bych požádat o vysvětlení pojmů: „Subjektem kompenzačního bonusu je osoba samostatně výdělečně činná podle zákona upravujícího důchodové pojištění.“. Jedná se mi o to, zda nám na kompenzační bonus nárok? Děkuji moc za odpověď.

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – upřesnění rozhodných měsíců

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na upřesnění rozhodných měsíců. Pracuji v pojišťovnictví a jsem placený z provizí. Funguje to tak, že stejně jako v zaměstnání vydělám nějaké peníze v listopadu, ale přijdou mi až v prosinci, takže to co vydělám v prosinci, přijde až v lednu. Má otázka je, zda mám pro kompenzaci za […]

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – jak se dokládá pokles příjmu o 30%?

-

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mám nárok na kompenzační bonus. Jsem OSVČ a podnikám 20 let v cestovním ruchu – Cestovní agentura, incoming se zaměřením na koncerty a hudební festivaly. Nikdy jsem nebyla ve ztrátě, ale od začátku pandemie – r. 2020 a 2021 nemám žádné příjmy. Jsem závislá na zahraniční klientele. Přesto […]

Zobrazit odpověď