Nárok na nemocenskou v ochranné době po skončení DPČ

Dobrý den,

Od 1. 12. 2020 jsem na ÚP. Do té doby jsem byla zaměstnána jen na DPČ.

Chci se zeptat, jestli je také možné v ochranné lhůtě být na nemocenské?

Dotaz poslal/a: Iva, 18.01.2021 14:15
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 19.01.2021 16:03 napsal/a:

Dobrý den,

U dohody o pracovní činnosti (DPČ) bude záležet na tom, zda vám tato dohoda zakládala účast na nemocenském pojištění, a zda se nejednalo o zaměstnání malého rozsahu.

Pokud by se jednalo o zaměstnání malého rozsahu, tj. měla byste příjem nižší než 3000 Kč, nebo u něj nebyl sjednán fixní měsíční příjem, pak nevzniká účast na nemocenském pojištění. Limit 3000 Kč platil v roce 2020, v roce 2021 je hranice pro účast na nemocenském pojištění u DPČ ve výši 3500 Kč.

Pokud není u DPČ sjednán příjem alespoň 3000 Kč (v roce 2020, nebo 3500 Kč v roce 2021), pak nevzniká nárok na nemocenské dávky, a po skončení dané dohody z ní nevyplývá ani žádná ochranná lhůta.

Další věc je tak, že ochranná doba, pro případný nárok na nemocenskou, je 7 kalendářních dní od skončení zaměstnání.

Pokud vám DPČ skončila před 1. 12. 2020, tj. například k 30. 11. 2020, pak jste případně mohla mít nárok na nemocenskou jen do 7. 12. 2020 (7 kalendářních dní od skončení zaměstnání). Při pozdějším začátku pracovní neschopnosti (neschopenky), nárok na nemocenské dávky také nevzniká.

Další věc je ta, že pokud je pracovní neschopnost zahájena po skončení zaměstnání (během ochranné lhůty), tak vzniká jen nárok na nemocenské dávky od 15 dne. Nárok na náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele (za prvních 14 dní) nevzniká.

Pokud jste tedy v roce 2020 pracovala na DPČ, pak záleží na výši vašeho příjmu a na termínu zahájení pracovní neschopnosti.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Vycházky v pracovní neschopnosti – neschopenka bez vycházek

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat: Můj manžel je 14 dní po operaci prostaty. Zatím nedostal od ošetřujícího lékaře povoleny vycházky, za měsíc další kontrola. To opravdu nemá nárok na vycházky? Nebo kam se má obrátit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Zobrazit odpověď

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď