Nárok na sirotčí důchod a dálkové studium VŠ

Dobrý den,

zajímalo by mě, jestli můžu studovat dálkově  VŠ a do toho pobírat sirotčí důchod. Bydlím sám a potřebuji chodit na brigády, abych měl co jíst.

Otec zemřel a matka je stará babička… Nemůžu bejt u matky, je to nesnesitelný a nemůžu se každý den věnovat škole. Už teď, co jsem pryč (půl roku), tak jsem zhubnul 10 kg a je mi ze mě špatně.

Individuální studium mi nebylo povoleno. Jsme úplně nešťastný a nechci skončit bez školy a kopat kanály, jak nějaký cigán. Nebo existuji nějaký přídavky?

Díky za odpověď.

Dotaz poslal/a: Vít V., 24.01.2021 20:14
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 25.01.2021 20:35 napsal/a:

Dobrý den,

Během pobírání sirotčího důchodu můžete mít přivýdělek. V případě dálkového studia, je ale možnost nějaké brigády/přivýdělku omezena. Při dálkovém studiu, můžete vykonávat pouze takovou práci/brigádu, která vám nezakládá účast na důchodovém pojištění.

To znamená například práci na dohodu o provedení práce (DPP), s příjmem do 10 000 Kč měsíčně. Do 10 tisíc korun se z DPP platí pouze daň 15% a neodvádíte zdravotní a sociální pojištění. U DPP je ale současně limit 300 hodin za rok pro jednoho zaměstnavatele.

Případně to může být i práce na dohodu o pracovní činnosti (DPČ), tam je ale maximální výše příjmu omezena do 3500 Kč. Při příjmu pod 3500 Kč, opět platíte pouze daň 15% a neodvádí se sociální a zdravotní pojištění. U DPČ je omezení na 20 hodin za týden.

Pokud nebudete mít zaměstnání, které by vám zakládalo účast na důchodovém pojištění, tak byste mohl mít i při dálkovém studiu na VŠ nárok na přídavek na dítě. Ten je aktuálně ve výši 700 - 1000 Kč, od dubna 2021 by mohlo dojít ke zvýšení na 880 – 1180 Kč. Viz kalkulačka zvýšení přídavku na dítě od 1. 4. 2021.

V závislosti na formě vašeho bydlení, byste také mohl mít nárok na příspěvek na bydlení. Na ten je nárok, pokud bydlíte v nájmu (pozor, netýká se to podnájmu) a pokud jsou doloženy náklady na bydlení a příjmy za předchozí 3 měsíce (kalendářní čtvrtletí).

Nárok na příspěvek na bydlení a jeho výše, se pak odvíjí od doloženého příjmu, nákladů na bydlení, počtu osob v bytě nebo velikosti města. Viz kalkulačka příspěvku na bydlení v roce 2021.

Přídavek na dítě a příspěvek na bydlení je možné vyřídit na Úřadu práce v místě vašeho bydliště. Příslušné formuláře žádosti a další podklady je možné najít i online, na webu Ministerstva práce a sociálních věcí. Pro přídavek na dítě zde, pro příspěvek na bydlení zde.

Po dobu studia, máte případně i nárok na výživné od vaší matky, které je možné případně vymáhat až soudně.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Důchody:

Předdůchod a evidence na ÚP

-

Dobrý den. Mám na Vás dotaz ohledně předdůchodu a možnosti evidence na ÚP s nárokem na podporu v nezaměstnanosti. Jenže tady vzniká problém, o kterém se nikde nepíše. Po dotazu na ÚP ohledně předdůchodu a evidence na ÚP plus čerpání podpory mi bylo sděleno toto: „ÚP je tu od toho, aby uchazečům hledal práci, a […]

Zobrazit odpověď

Lednová valorizace důchodů 2024 – budu mít nárok na doplatek k důchodu?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě, jak je to se zvyšováním důchodů od ledna 2024. Mám nárok na starobní a vdovský důchod. Na internetu se píše, že se důchody zvýší o 360 Kč. To platí jenom pro starobní důchod? Nebo i pro ten vdovský? Dostanu navíc dohromady 720 Kč? A také by mě zajímalo jak to […]

Zobrazit odpověď

Jak se bude valorizovat důchod od 1. 1. 2024?

-

Dobrý den, mám následující dotaz: Při odchodu do důchodu před 30. 5. 2023 mi bude valorizován důchod. Jaký vliv to bude mít na řádnou valorizaci k 1. 1. 2024? Příklad: – Důchod 10,000,- valorizace 10% – Jako základ při řádné valorizaci k 1.1.204 bude brán 10.000,- nebo 11.000,-? Děkuji a přeji hezký den.

Zobrazit odpověď

Možnost doplacení dobrovolného důchodového pojištění

-

Dobrý den, můžu se zeptat jak postupovat v mém případě? Dne 3. 6. 2023 dosáhnu věk 65 roků. Mám odpracováno 33 roků a 6 měsíců. Před  požádáním starobního důchodu chci doplatit 18 měsíců. S pozdravem

Zobrazit odpověď