OSVČ nemocenská – rizikové těhotenství

Dobrý den, ráda bych požádala o radu.

Jsem OSVČ od května 2019. Podnikám v pohostinství, tudíž je má provozovna samozřejmě zavřená na základě vládních nařízení. V říjnu 2020 jsem otěhotněla a neplatila si dobrovolnou nemocenskou.

Toto jsem napravila v prosinci 2020, kdy jsem se přihlásila k dobrovolnému nemocenskému pojištění. Jsem si vědoma, že nemám nárok na PPM (peněžitou pomoc v mateřství). Pouze na nemocenskou po 3 měsících.

Pokud by se rozvolnila pravidla ohledně otevření provozů, nebudu se moci vrátit ke svému podnikání (tahání těžkých sudů apod.) a jsem nucena nastoupit na nemocenskou cca duben 2021 ze zdravotních důvodů (rizikové těhotenství).

Teď konečně můj dotaz. Mám nárok na klasickou nemocenskou po 3 měsících placení i v případě, že diagnóza bude rizikové těhotenství? Dočetla jsem se, že mám nárok místo PPM na Nemocenskou v souvislosti s porodem 6 týdnů před a 6 týdnů po porodu (termín porodu mám 20. 7. 2021), ale o období před nástupem na tuto konkrétní nemocenskou v souvislosti s porodem se nikdo nezmiňuje.

V období pobírání nemocenské není povinnost platit zálohy na sociální a zdravotní. Musí se platit nadále dobrovolné nemocenské či nikoli?

Děkuji za Vaši odpověď.

Dotaz poslal/a: Michala, 10.02.2021 17:23
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 11.02.2021 18:55 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud si jako OSVČ platíte nemocenské pojištění, a v době případného zahájení neschopenky budete splňovat podmínky pro nárok na nemocenské dávky, pak není důvod, abyste na ně neměla nárok.

To, jestli to bude z důvodu rizikového těhotenství, nebo z jiného důvodu, je ve výsledku jedno. Při rizikovém těhotenství, vám váš ošetřující lékař vystavuje standardní neschopenku. Pokud během těhotenství lékař shledá nějaké důvody, proč byste měla být v pracovní neschopnosti, pak se to v ničem neliší od situace, kdy byste onemocněla nebo měla nějaký úraz, nebo cokoliv jiného.

Podmínkou, pro nárok na nemocenské dávky u OSVČ, je účast na nemocenském pojištění, alespoň 3 měsíc, před tím, než je zahájena neschopenka. Pokud si platíte nemocenské pojištění od prosince 2020, tak vám na nemocenské dávky vznikne nárok, u pracovní neschopnosti zahájené v březnu 2021 a později.

Pozor na to, že jako OSVČ, máte nárok na nemocenské dávky až od 15 dne pracovní neschopnosti. Za prvních 14 dní na neschopence, je totiž vyplácena náhrada mzdy za nemoc, a tu dostávají jenom zaměstnanci (platí ji zaměstnavatel).

Jinak se ale podmínky pro nemocenské dávky, nijak významně neliší. Máte na ně nárok od 15 dne na neschopence, a nemocenská se postupně zvyšuje z 60% na 72% z redukovaného denního vyměřovacího základu.

Je ale nutné počítat s tím, že pokud si jako OSVČ platíte jen minimální nemocenské pojištění, tak je i výsledná nemocenská jen velmi nízká. Například za první měsíc (kde dostanete nemocenskou jen 16 kalendářních dní), je to cca 2000 Kč.

Dále je nutné počítat s tím, že po dobu pracovní neschopnosti, nesmíte osobně vykonávat samostatně výdělečnou činnost. Vztahují se na vás i další omezení, jako jsou například vycházky (max. 6 hodin denně apod.).

S placením pojištění je to trochu složitější, než že by jenom stačilo přestat platit zálohy.

Záloha na zdravotní pojištění se nemusí platit pouze v případě, že pracovní neschopnost trvá po celý kalendářní měsíc. Tuto skutečnost je ale nutné oznámit zdravotní pojišťovně (nestačí jen nezaplatit zálohu).

Na snížení minimálního vyměřovacího základu je nárok, pokud jste po celý kalendářní měsíc uznána práce neschopnou a máte nárok na nemocenské dávky.  Pokud byste byla v pracovní neschopnosti, ale neměla nárok na nemocenské, pak je povinnost platit alespoň minimální základ, i v době nemoci (během neschopenky).

Obdobné je to u sociálního pojištění. Pokud jste po celý kalendářní měsíc v pracovní neschopnosti a máte nárok na nemocenské dávky, pak nemusíte platit zálohy na sociální (důchodové) pojištění.

A podobně, to pak platí i pro nemocenské pojištění. Za měsíce, ve kterých máte po celý měsíc nárok na výplatu nemocenských dávek, nemusí být toto pojištění placeno.

Pro účely osvobození od placení záloh na pojistné v době nemoci, se za období nároku na výplatu nemocenského považuje rovněž doba prvních 14 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti, za které se nemocenské nevyplácí.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenské pojištění:

OBZP a PPM – jak získat nárok na mateřskou?

-

Dobrý den, chtěla jsem se poradit, jsem momentálně vedená jako OBZP, plánujeme s manželem založit rodinu za rok nebo podle toho, jak to půjde. Živnost mám pozastavenou a ve společnosti, jsem jako jednatel bez zdanitelných příjmů. Je možnost přihlásit se k sociálnímu a nemocenskému i jako OBZP? Nebo bych musela obnovit živnost a platit minimální […]

Zobrazit odpověď

Přivýdělek a nemocenská OSVČ

-

Dobrý den, jsem OSVČ a jsem dlouhodobě na nemocenské se zlomeným obratlem. Pracuji jako kosmetička a nemohu ještě tuto práci vykonávat. Mohu si přivydělat doma prodáváním dárkových poukázek přes PC, i když se přivýdělek týká mé práce? Tím bych si zajistila zakázky v novém roce, kdy už budu práceschopná. Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

OSVČ a rizikové těhotenství – nemocenská a mateřská 2021

-

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně nároku na nemocenskou a mateřskou pro OSVČ. Jsem OSVČ od 05/2019, od 11/2019 do 03/2020 jsem si platila 126,- Kč (tedy cca 150dní) na nemocenské pojištění a pak jsem platbu zrušila… Nyní 02/2021 jsem zjistila, že jsem těhotná… Pokud bych si opět začala platit dobrovolnou nemocenskou – měla bych […]

Zobrazit odpověď

Čerstvě dostudovaná OSVČ, těhotná – na jaký příspěvek mám nárok?

-

Hezký den, před dvěma měsíci jsem dostudovala VŠ, již během studia jsem si založila živnost a protože mi bylo již před několika měsíci 26 let, platím si také od té doby zdravotní pojištění (nově od vzniku OSVČ také sociální). Nevěděla jsem však, že se mi bude hodit také nemocenské připojištění, tak jsem si ho zatím […]

Zobrazit odpověď