Rodičovská dovolená, nemocenská a podpora

Vznikne mi nárok na podporu? V lednu 2014 jsem nastoupila do zaměstnání, smlouva na dobu neurčitou.

V roce 2017 jsem odešla na rodičovskou dovolenou, která skončila v roce 2020. Zpět do zaměstnání jsem nenastoupila a rovnou přešla na nemocenskou, po ukončení PN (doba trvání PN 12 měsíců) se do zaměstnání vracet nebudu a výpověď bude dohodou.

Následně půjdu na úřad práce. Je nějaká možnost získání podpory? Nebo je lepší po ukončení PN alespoň na týden nastoupit zpět do práce, abych na podporu měla nárok?

Děkuju za odpověď.

Dotaz poslal/a: Klára, 27.02.2021 23:04
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 28.02.2021 18:09 napsal/a:

Dobrý den,

Na podporu v nezaměstnanosti máte nárok zcela určitě. A to ať už díky tomu, že jste to po celou dobu rodičovské dovolené nebo následující pracovní neschopnosti byla zaměstnaná.

Nebo i díky tomu, že doba péče o dítě (až případně do jeho 4 roků), se započítává pro nárok na podporu v nezaměstnanosti, jako náhradní doba zaměstnání (doba účasti na důchodovém pojištění).

I doba v pracovní neschopnosti, se vám z pohledu nároku na podporu v nezaměstnanosti, počítá jako „odpracovaná“. Tj. podmínku minimální doby účasti na důchodovém pojištění 12 měsíců za poslední dva roky, byste měla splnit v každém případě.

Rozdíl ale může být v tom, z čeho se vám bude podpora v nezaměstnanosti počítat. Pokud byste po celou dobu neměla žádný příjem ze zaměstnání, pak se výše podpory v nezaměstnanosti odvíjí od průměrné mzdy v ČR. V takovém případě je podpora jen velmi nízká:

  • První dva měsíce je to 15% z průměrné mzdy = 5192 Kč
  • Druhé dva měsíce je to 12% z průměrné mzdy = 4154 Kč
  • Zbytek doby (do 50 roků jen jeden měsíc) je to 11% z průměrné mzdy = 3808 Kč

Záleží i na tom, jestli při ukončení zaměstnání budete mít nějakou výpovědí dobu (kdy byste dostávala mzdu) nebo zda dostanete odstupné - i to by mohlo ovlivnit výpočet podpory a nárok na podporu.

Pokud při ukončení zaměstnání dostanete odstupné, tak po dobu, za kterou je vám vyplaceno odstupné, nedostáváte podporu v nezaměstnanosti. Tím o ni nepřicházíte, pouze dojde k odložení zahájení výplaty podpory o příslušný počet měsíců.

Pokud byste po skončení pracovní neschopnosti, ještě nějakou dobu pracovala v zaměstnání, pak se výše podpora odvíjí od příjmu v zaměstnání (průměrný čistý výdělek).

Pokud ukončíte zaměstnání ihned po skončení pracovní neschopnosti, pak záleží na více faktorech, zda se bude vycházet z průměrného výdělku nebo z průměrné mzdy v ČR. Na podporu ale máte nárok v každém případě.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Podpora 2021:

Z čeho se počítá podpora v nezaměstnanosti – výpověď k 31. 12.?

-

Dobrý den, Dostala jsem od zaměstnavatele výpověď. Momentálně jsem ve výpovědní době, a zaměstnání by mi mělo skončit na konci roku – k 31. 12. 2021. Měla bych dva dotazy, ohledně podpory v nezaměstnanosti: 1. Z čeho se přesně bude počítat podpora v nezaměstnanosti? Vím, že je to z čisté výplaty, ale nevím, za jaké se to […]

Zobrazit odpověď

Podpora v nezaměstnanosti, když půjdu na Úřad práce později

-

Dobrý den, chtěla bych prosím poradit: Můj pracovní poměr bude ukončen 10. 12. 2021 dohodou. Když se budu evidovat na úřadu až 1. ledna 2022, platí za mě ještě zaměstnavatel pojištění? A tudíž podporu bych dostala až další měsíc, tedy únor? Hrozí nějaké následky, když to nebude do 4 dnů? Moc děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Potvrzení o výši průměrného výdělku pro Úřad práce

-

Dobrý den, budu končit pracovní poměr k 30. 11. 2021. Mimo jiných dokladů, nemám žádné potvrzení o výši průměrného výdělku, neboť každý měsíc mám výplatu jinou, maximálně mám z minulého roku Potvrzení o zdanitelných příjmech za rok. Dále pak dostanu odchodné, ale až v průběhu prosince 2021, zajímalo by mne, jak mám tedy doložit to […]

Zobrazit odpověď

Mám nárok na podporu v nezaměstnanosti, po skončení DPČ?

-

Dobrý den. Pracuji 4 roky na DPČ a mám invalidní důchod 1. stupně, je mi 61 roků. Můžu ukončit pracovní smlouvu DPČ výpovědí a jít na ÚP a zažádat o podporu v nezaměstnanosti? Nebo musím počkat, až mě skončí pracovní smlouva na dobu určitou, která je sjednaná vždy na dobu 6 měsíců a teprve potom […]

Zobrazit odpověď