Další neschopenka krátce po skončení předchozí – mám nárok na nemocenskou?

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat:

Podpůrčí do a mi skončila 22. 4. 2022 a nastoupila jsem do práce, kde jsem čerpala dovolenou a normálně pracuji.

A chci se zeptat: vrátily se mi bolesti, mám nárok na nemocenskou a na jak dlouho?

Ještě do toho mě běží od 1. 8. 2022 výpověď ze strany zaměstnavatele kvůli zdravotnímu stavu.

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Naďa, 21.07.2022 18:21
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 25.07.2022 16.19 napsal/a:

Dobrý den,

Po vyčerpání maximální podpůrčí doby (380 dní), můžete mít při další pracovní neschopnosti nárok na nemocenské dávky. Může to ale být jen na kratší dobu.

S nárokem na nemocenskou to funguje tak, že z maximální doby 380 dní, se odečítají všechny předchozí pracovní neschopnosti (i ty, kde případně nebyl nárok na nemocenskou), které spadají do období posledních 380 dní, před začátkem nové neschopenky.

Pokud vám pracovní neschopnost skončila 22.4., a vy jste následně nastoupila zpět do zaměstnání (to, že jste byla na dovolené ničemu nevadí, bere se to jako „práce“), tak nyní máte nárok na nemocenskou po dobu cca 90 dní (počet kalendářních dní od skončení poslední neschopenky, kde byla vyčerpána celá podpůrčí doba).

Tj. další pracovní neschopnost sice může být „libovolně“ dlouhá, nárok na nemocenské dávky (včetně náhrady mzdy za nemoc od zaměstnavatele), ale nyní máte maximálně po dobu cca 3 měsíce. Pokud by vám nová pracovní neschopnost začala až o pár dní později, tak to bude o něco více.

Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 26, odstavec 2:

(2) Vznikl-li nárok na nemocenské z důvodu dočasné pracovní neschopnosti, započítávají se do podpůrčí doby uvedené v odstavci 1 doby předchozích dočasných pracovních neschopností, pokud spadají do období 380 kalendářních dnů před vznikem dočasné pracovní neschopnosti; tento zápočet se provede i v případě, že předchozí dočasná pracovní neschopnost byla uznána pro jinou pojištěnou činnost. Předchozí období dočasné pracovní neschopnosti se započítávají do podpůrčí doby, i když při nich nemocenské nenáleželo. Věta první a druhá se nepoužije v případě, kdy pojištěná činnost trvala aspoň 190 kalendářních dnů od skončení poslední dočasné pracovní neschopnosti.

Na maximální podpůrčí dobu (dalších celých 380 dní), byste měla nárok až poté, co byste po skončení poslední neschopenky, měla alespoň 190 dní v zaměstnání (tj. až cca po půl roce od skončení neschopenky).

Co se týká toho, že vám zaměstnavatel dal výpověď - pokud vám nová pracovní neschopnost měla skončit až po uplynutí výpovědní doby, tak může dojít k prodloužení pracovního poměru.

V případě výpovědi ze strany zaměstnavatele, se běh výpovědní doby může přerušit po dobu vaší pracovní neschopnosti. Výpovědní doba by pokračovala až po skončení neschopenky. Záleží to ale i na vás – jako zaměstnanec můžete souhlasit s tím, že na prodloužení výpovědní doby netrváte.

Viz zákoník práce, zákon číslo 262/006 Sb., paragraf 53, odstavec 2:

(2) Byla-li dána zaměstnanci výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době, ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává; pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Vycházky v pracovní neschopnosti – neschopenka bez vycházek

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat: Můj manžel je 14 dní po operaci prostaty. Zatím nedostal od ošetřujícího lékaře povoleny vycházky, za měsíc další kontrola. To opravdu nemá nárok na vycházky? Nebo kam se má obrátit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Zobrazit odpověď

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď