Na co mám nárok, při péči o nemohoucí rodiče?

Dobrý den, bydlím s rodiči pokročilého věku a musím se o ně starat, nejsou schopni samostatné chůze, nepostarají se o sebe téměř v ničem – příprava jídla, praní prádla, úklid, otop, nákupy, návštěvy lékařů atd.

Rozsah nezbytné pomoci je takový, že jsem musel odejít z práce. O co vše mohu požádat jako osoba, která o rodiče pečuje mimo dobu jejich spánku vlastně 24 h denně 7 dní v týdnu?

Děkuju za každou Vaši odpověď.

Dotaz poslal/a: Pavel, 15.09.2022 10:42
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 17.09.2022 14:12 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud se vaši rodiče, nejsou schopni sami o sebe postarat, pak je možné, že mohou spadat mezi osoby, závislé na péči.

Podle příslušných zákonů (a dalších právních předpisů), jsou rozlišovány 4 stupně závislosti na pomoci jiné osoby (stupeň I. – IV., od lehké závislosti až po úplnou). Na základě stupně závislosti na pomoci, je pak nárok na příspěvek na péči.

Na příspěvek na péči, mají nárok vaši rodiče (každý případně sám za sebe). Výše příspěvku se odvíjí od stupně závislosti, a pohybuje se od 880 Kč měsíčně (lehká závislost) až po 19 200 Kč měsíčně (úplná závislost).

O nároku na příspěvek na péči rozhoduje Úřad práce, v místě bydliště rodičů. Při vyřizování příspěvku, se provádí sociální šetření v místě bydliště žadatele. Dále je prováděno posouzení zdravotního stavu (řeší se na ČSSZ). Na základě zdravotního stavu a sociální situace, je pak stanoven stupeň závislosti na pomoci jiné osoby.

V případě, že jsou vaši rodiče tak nemohoucí, že by si nemohli vyřizovat sami, mohou vám udělit plnou moc, a vy toto můžete řešit za ně. Pro další informace se podívejte například na web Úřadu práce.

Vy pak můžete být evidován na Úřadu práce, jako osoba poskytující péči. V takovém případě, za vás stát bude hradit zdravotní pojištění. Dále se vám doba, kdy budete pečovat o rodiče, bude započítávat, jako doba důchodového pojištění. Po ukončení poskytování péče, můžete mít nárok i na podporu v nezaměstnanosti.

Po dobu, kdy budete poskytovat péči rodičům, ale nemáte nárok na nějakou speciální dávku. Vychází se zde z logiky, že na příspěvek na péči má nárok osoba, která péči potřebuje. A ta z něj následně může hradit péči u nějaké další osoby (u vás, u nějaké externí sociální služby, atd.).

Můžete mít pochopitelně nárok, na běžné sociální dávky (příspěvek na bydlení, příspěvek na živobytí, apod. – pokud u nich budou splněny příslušné podmínky.).

Tj. doporučím vám, obrátit se na Úřad práce, na oddělení kde se vyřizuje příspěvek na péči, a tam by vám měli být schopni poradit co a jak dále (je kolem toho docela dost papírování, to se nedá jednoduše popsat do pár odstavců).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Příspěvek na péči:

Dlouhodobé ošetřovné – na co mám nárok po 90 dnech?

-

Dobrý den, mám od 10. 3. 2023 na maminku zařízeno dlouhodobé ošetřování, do práce nechodím, protože maminka má zavedený peg, a já ji musím od 7 hodin do 22 hodin, každé 3 hodiny dávat výživu, vodu, a prášky které drtím a dávám pegem. Chci se zeptat, jsem syn, mám nárok na 90 dní, ale jestli […]

Zobrazit odpověď

Péče o osobu blízkou nebo o dvě děti do 15 let

-

Dobrý den, dovoluji si obrátit se na Vás s dotazem. Mám dvě děti 7 a 3,5 roku, v  současné době jsem doma čtvrtým rokem s druhým dítětem (v zaměstnání jsem požádala o rok neplaceného volna), neboť zároveň pečuji o téměř 90letou babičku a dceru nevzali do MŠ. V současné době již navštěvuje dopoledne MŠ, starší […]

Zobrazit odpověď

Nárok na ošetřovné při péči o rodiče

-

Dobrý den, prosím o radu k nároku na ošetřovné při péči o rodiče, který nemá společné trvalé bydliště, ale bydlí s námi ve společné domácnosti. Děkuji

Zobrazit odpověď

Ošetřovné na manželku po cévní příhodě

-

Prosím, chci se zeptat, zda mám nárok na ošetřovné mé manželky, která je po cévní příhodě. Je ve starobním důchodu a já také. Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď