Dva hlavní pracovní poměry při rodičovské dovolené

Dobrý den, mám dotaz.

Jsem na rodičovské dovolené do dubna 2024 a zároveň vedena u zaměstnavatele (HPP), u kterého jsem pracovala, než jsem odešla na mateřskou dovolenou. Stále jsem u něho tedy vedena a byla mi nabídnuta práce na HPP u jiného zaměstnavatele.

Můj dotaz zní:

Musím u předchozího zaměstnavatele dát výpověď/ukončit pracovní poměr, abych mohla nastoupit do nové práce? Nebo můžu mít současně dva HPP, i když bych „fyzicky“ pracovala pouze u druhého zaměstnavatele? A jsem stále na rodičovské dovolené.

Předem děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Alena T., 23.08.2023 16:30
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 24.08.2023 20:42 napsal/a:

Dobrý den,

Nic jako „hlavní pracovní poměr“ vlastně ani neexistuje. Tento termín se sice velmi často používá, ale zákon nic takového nezná (něco jiného je hlavní/vedlejší činnost u  OSVČ).

Jako zaměstnanec, máte pouze pracovní poměr, služební poměr, nebo se jedná o dohodu konanou mimo pracovní poměr. Žádné rozlišení na hlavní nebo vedlejší v zákoníku práce není (a ani nikde jinde).

Zaměstnanec, může mít neomezený počet pracovních poměrů. Pokud by to dávalo nějaký reálný smysl, tak můžete mít klidně i 10 pracovních poměrů současně.

Dva souběžné pracovní poměry, tedy nejsou nic zakázaného, a ve výsledku ani nic výjimečného.

Abyste mohla začít pracovat pro jiného zaměstnavatele během rodičovské dovolené, tak zcela určitě není nutné dávat výpověď.

Během rodičovské dovolené, může pracovat na nějaké brigádě (dohoda DPP nebo DPČ), nebo i v klasickém pracovním (či služebním) poměru. Nebo i podnikat. Není žádné omezení na výši příjmu.

Je zde pouze jedno omezení, které se vztahuje k vašemu aktuálnímu zaměstnání (kde máte rodičovskou dovolenou).

V zákoníku práce je stanoveno omezení, kdy zaměstnanec může potřebovat souhlas zaměstnavatele, pokud chce souběžně pracovat v jiném zaměstnání nebo podnikat jako OSVČ.

Viz paragraf 304, zákoník práce:

§ 304

(1) Zaměstnanci mohou vedle svého zaměstnání vykonávaného v základním pracovněprávním vztahu vykonávat výdělečnou činnost, která je shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele, u něhož jsou zaměstnáni, jen s jeho předchozím písemným souhlasem. 

(2) Jestliže zaměstnavatel souhlas podle odstavce 1 odvolá, musí být odvolání písemné; zaměstnavatel je povinen v něm uvést důvody změny svého rozhodnutí. Zaměstnanec je pak povinen bez zbytečného odkladu výdělečnou činnost skončit způsobem vyplývajícím pro její skončení z příslušných právních předpisů. 

(3) Omezení stanovené v odstavci 1 se nevztahuje na výkon vědecké, pedagogické, publicistické, literární a umělecké činnosti. 

(4) Ustanovení odstavců 2 a 3 se použijí, pokud zvláštní zákon nestanoví jinak.

Pokud byste chtěla během rodičovské dovolené pracovat u „konkurence“, pak potřebuje souhlas zaměstnavatele (výjimkou je například pedagogická činnost).

Jinak můžete i během rodičovské dovolené, pracovat bez omezení. Na rodičovský příspěvek, nebo na další aspekty spojené s rodičovskou, by to nemělo mít žádný negativní vliv.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď