Konec rodičovské dovolené před nástupem na druhou mateřskou

K 31. 3. 2023 jsem vyčerpala rodičovský příspěvek a skončila mi rodičovská dovolená. Jsem zaměstnaná, čekám druhé dítě.

Na druhou mateřskou dovolenou bych měla nastoupit až 1. 7. 2023. Mám doma dvouletou dceru, takže do práce nastoupit na ty tři měsíce nemohu.

Jaké mám možnosti, abych zůstala zaměstnaná a jak to je s placením zdravotního pojištění?

Dotaz poslal/a: Aneta, 19.04.2023 18:26
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 22.04.2023 11:05 napsal/a:

Dobrý den,

Pozor na to, že konec rodičovské dovolené a ukončení výplaty rodičovského příspěvku, mohou být dvě různé věci.

Rodičovská dovolená končí, když má dítě 3 narozeniny (v den 3 narozenin) – viz paragraf 196 ZP níže. Případně i dříve, pokud si to tak domluvíte se zaměstnavatelem.

Rodičovský příspěvek končí ve chvíli, kdy je vyplacena celá částka (300 00 Kč), nebo když má dítě 4 roky (4 narozeniny), nebo případně, když vznikne nárok na další mateřskou nebo na další rodičovský příspěvek.

V dotazu píšete o konci rodičovské dovolené (a o ukončení rodičovského příspěvku), ale současně uvádíte, že máte dvouletou dceru.

Rodičovská dovolená, ale může být až do 3 roků dítěte. Pokud jste si tedy explicitně nedohodla kratší dobu.

Pokud byla sjednána kratší doba rodičovské dovolené (než 3 roky), pak můžete zaměstnavatele požádat o prodloužení RD. Podle zákoníku práce, máte nárok na rodičovskou až do 3 roků dítěte:

Zákon číslo 262/2006 Sb., paragraf 196:

§ 196 Rodičovská dovolená

K prohloubení péče o dítě je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnankyni a zaměstnanci na jejich žádost rodičovskou dovolenou. Rodičovská dovolená přísluší matce dítěte po skončení mateřské dovolené a otci od narození dítěte, a to v rozsahu, o jaký požádají, ne však déle než do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let.

Pokud opravdu došlo ke skončení rodičovské dovolené, pak byste se měla vracet do zaměstnání – následující pracovní den, po 3 narozeninách dítěte (nebo po jiném datu, které bylo dohodnuto jako konec RD, pokud to bylo před dosažením 3 roků dítěte).

S ohledem na těhotenství a očekávaný termín nástupu na druhou mateřskou, se můžete v zaměstnání domluvit například na neplaceném volnu. Záleží ale na rozhodnutí vašeho zaměstnavatele (na neplacené volno není přímo „nárok“ – zaměstnavatel by s ohledem na malé dítě spíš měl vyhovět, ale záleží i na provozní situaci firmy, a na dalších faktorech)

Případně se můžete domluvit se svou ošetřující lékařkou, aby vám na dobu, do začátku druhé mateřské, vystavila neschopenku (rizikové těhotenství). Pak byste byla ony cca 3 měsíce na neschopence a měla byste nárok na nemocenské dávky.

Během rodičovské dovolené (i když už nemáte nárok na rodičovský příspěvek), platí zdravotní pojištění i nadále stát. Během neplaceného volna, platí zdravotní pojištění zaměstnavatel. Během neschopenky, platí opět stát.

Sociální pojištění řešit nemusíte. Doba péče o dítě až do 4 roků, se dá započítat, jako náhradní doba důchodového pojištění.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď