Konec smlouvy a nástup na mateřskou dovolenou

Dobrý den,

31. 8. mi končí smlouva na dobu určitou. Na konci září budu nastupovat na mateřskou dovolenou.

Chci se proto zeptat, jak mám postupovat během měsíce, kdy budu bez práce?

Musím se přihlásit na úřad práce jako nezaměstnaná? Úřad práce za mě poté bude platit sociální a zdravotní pojištění nebo si pojištění musím platit sama?

Je případně jiná, výhodnější varianta, jak postupovat?

Předem děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Petra G., 12.07.2023 6:40
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 12.07.2023 21:21 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud vám na konci srpna končí pracovní poměr, pak v září pravděpodobně nebudete nastupovat na mateřskou dovolenou.

Mateřská dovolené (volno v zaměstnání), se týká pouze zaměstnanců. Pokud budete v září nezaměstnaná, tak ani nemůžete nastoupit na mateřskou dovolenou.

Něco jiného je, že na konci září, zřejmě budete mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství. Jedná se o finanční dávku, vyplácenou ČSSZ na základě nemocenského pojištění.

Na PPM je nárok i po skončeném zaměstnání (ochranná doba je až 180 dní). Začátek PPM je stejný, jako případný začátek mateřské dovolené – tj. 6 – 8 týdnů před porodem.

Po skončení zaměstnání, se můžete jít zaevidovat na Úřad práce. Pokud jsou splněny příslušné podmínky, mohl by být nárok i na podporu v nezaměstnanosti.

Za nezaměstnané (v evidenci ÚP), platí zdravotní pojištění stát. Sociální pojištění za nezaměstnané nikdo neplatí. Doba na ÚP, se ale může započítat, jako náhradní doba důchodového pojištění.

Jít se zaregistrovat na Úřad práce po skončení zaměstnání, ale není povinné. Je to pouze dobrovolná možnost.

Pokud budete nezaměstnaná pouze část měsíce (od vzniku nároku na PPM, budete spadat mezi pojištěnce, za které platí ZP stát), tak je otázka zda se vám bude chtít řešit Úřad práce.

Zdravotní pojištění, byste si musela platit sama jen v případě, že byste po celý kalendářní měsíc nebyla na Úřadu práce, nepracovala, nepodnikala a ani by za vás ZP neplatil stát.

Pokud ale budete mít alespoň malou část měsíce nějak „pokrytou“, tak si ZP nemusíte platit sama (sociální pojištění to má jinak, to si sama nemusíte platit nikdy – existuje pouze dobrovolné důchodové pojištění, ale to u vás asi nemá smysl řešit).

Případně můžete být po skončení zaměstnání v pracovní neschopnosti (s ohledem na to, že prvních 14 dní platí nemocenskou zaměstnavatel, je lepší neschopenku zahájit 2 týdny před ukončením pracovního poměru).

Na nemocenskou je nárok i po skončení zaměstnání (u vás by to bylo až do začátku PPM, pak by se neschopenka ukončovala).

Zdravotní pojištění platí stát (za osoby v pracovní neschopnosti s nárokem na nemocenské dávky). Pracovní neschopnost po skončení zaměstnání se započítává jako náhradní doba důchodového pojištění.

U neschopenky je ale omezení v podobě vycházek. I kdyby to byla neschopenka z důvodu rizikového těhotenství (kdy je žena často fakticky zdravá, pouze existuje riziko), tak u neschopenky mohou být vycházky jen na 6 hodin denně (v době od 7 do 19).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď