Náhrada mzdy za státní svátek po skončení neschopenky

Dobrý den,

Ve čtvrtek 16. Listopadu, mi bude končit 13denní pracovní neschopnost. V pátek 17. Listopadu je státní svátek, pak víkend, a příští týden si budu brát 5 dní řádné dovolené, takže do práce nastoupím až 27. listopadu.

Zajímalo by mě, jestli mám nárok na proplacení svátku, když mi to takto navazuje na neschopenku a dovolenou?

Předem děkuji

Dotaz poslal/a: Karin B., 14.11.2023 13:12
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 15.11.2023 14:30 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud státní svátek připadá na pracovní den (nebo na den, ve který by měl mít zaměstnanec směnu), pak je nárok na náhradu mzdy (pokud zaměstnanec v tento den z důvodu svátku nepracuje) nebo případně na příplatek za práci ve svátek (pokud zaměstnanec v tento den pracuje).

Náhrada mzdy za státní svátek (který připadá na obvyklý pracovní den zaměstnance) je ve výši průměrného výdělku. Za svátek v listopadu, se bude jednat o průměrný výdělek za 3 kalendářní čtvrtletí (průměr za měsíce července až září) – viz kalkulačka, kolik je náhrada mzdy za svátek.

Pokud byste ale 17. listopadu opravdu pracovala, pak je nárok na běžnou mzdu za odvedenou práci a k tomu na příplatek za práci ve svátek.

Resp. zaměstnavatel vám může poskytnout náhradní volno za práci ve svátek, nebo se s vámi domluvit, že místo náhradního volno, dostanete příplatek, který je minimálně ve výši z průměrného výdělku (tj. za práci ve svátek, je nárok na „dvojnásobnou“ mzdu).

Viz. Zákoník práce, paragraf 115:

§ 115 Mzda, náhradní volno nebo náhrada mzdy za svátek

(1) Za dobu práce ve svátek přísluší zaměstnanci dosažená mzda a náhradní volno v rozsahu práce konané ve svátek, které mu zaměstnavatel poskytne nejpozději do konce třetího kalendářního měsíce následujícího po výkonu práce ve svátek nebo v jinak dohodnuté době. Za dobu čerpání náhradního volna přísluší zaměstnanci náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku. 

(2) Zaměstnavatel se může se zaměstnancem dohodnout na poskytnutí příplatku k dosažené mzdě nejméně ve výši průměrného výdělku místo náhradního volna. 

(3) Zaměstnanci, který nepracoval proto, že svátek připadl na jeho obvyklý pracovní den, přísluší náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku nebo jeho části za mzdu nebo část mzdy, která mu ušla v důsledku svátku.

Pokud by vám ale na 17. listopadu měla vycházet ještě neschopenka, pak není nárok na náhradu mzdy za svátek. Protože byste kvůli neschopence v tento den nepracovala, tak se nevyplácí náhrada za svátek, byl by ale nárok na náhradu mzdy za nemoc, za neodpracované hodiny.

Pokud vám to vychází tak, že neschopenka končí ve čtvrtek 16. listopadu, tak máte nárok na náhradu mzdy za svátek 17. listopadu. Protože pokud by v ten den nebyl státní svátek, tak byste normálně šla do práce. To, že vám následně navazuje dovolená, nehraje žádnou roli. Dovolenou budete čerpat od pondělí 20. listopadu a se svátkem to nijak nesouvisí.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Vycházky v pracovní neschopnosti – neschopenka bez vycházek

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat: Můj manžel je 14 dní po operaci prostaty. Zatím nedostal od ošetřujícího lékaře povoleny vycházky, za měsíc další kontrola. To opravdu nemá nárok na vycházky? Nebo kam se má obrátit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Zobrazit odpověď

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď