Nemocenská a mateřská po skončení smlouvy na dobu určitou

Dobrý den, prosím o radu.

Po 3letech hlavního pracovního poměru mi 30. 11. 2023 končí smlouva, která nebude prodloužena.

Jsem momentálně už měsíc na nemocenské a zjistila jsem, že jsem těhotná. Jak dlouho mohu pokračovat v nemocenské, aby pak navazovala na mateřskou? Budu mít nárok na mateřskou?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Pavla, 05.11.2023 23:10
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 06.11.2023 16:01 napsal/a:

Dobrý den,

Předpokládám, že máte v zaměstnání pracovní poměr na dobu určitou, který vám bude končit na konci listopadu 2023.

Pokud by to byla smlouva na dobu neurčitou a vy jste nyní byla ve výpovědní době, pak by to bylo jiné (při neschopence ve výpovědní době, se může výpovědní doba přerušit, a pracovní poměr tak končí později).

Po skončení zaměstnání na dobu určitou (končí, i když jste na neschopence, nebo když jste těhotná), můžete být i nadále v pracovní neschopnosti a budete mít i nadále nárok na nemocenské dávky.

Prvních 14 dní vám nemocenskou platí firma, od 15 dne platí nemocenskou stát (ČSSZ). Na nemocenské dávky, může být nárok až 380 kalendářních dní, od začátku neschopenky.

O případném ukončení neschopenky, rozhoduje váš lékař. Záleží tedy na zdravotních důvodech. Pokud bude i nadále nějaký relevantní důvod, pak můžete být na neschopence i velmi dlouhou dobu.

Co se týká případného nároku na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství), tak bude záležet i na tom, na kdy vám bude vycházet termín porodu.

Nárok na mateřskou vzniká v době 8 až 6 týdnů, před očekávaným termínem porodu. K tomuto datu, musíte splňovat požadované podmínky.

Jednou z podmínek pro nárok na PPM je být buď zaměstnaná (účastník nemocenského pojištění), nebo být alespoň v ochranné době. Ochranná doba pro nárok na mateřskou je až 180 dní, po skončení zaměstnání.

Pokud jste při ukončení pracovního poměru již těhotná, tak máte na mateřskou (PPM) nárok, pokud je nástup do 180 kalendářních dní, od ukončení zaměstnání. V ochranné době, byste tedy měla být do 29. 5. 2024.

Očekávaný termín porodu, by vám měl sdělit váš lékař. Termín porodu, se obvykle stanovuje nejpozději před koncem prvního trimestru. Následně se pak dá poměrně jednoduše vypočítat, na kdy vám vychází nástup na mateřskou, a jestli to bude ještě v ochranné době.

Pokud to bude ještě během ochranné doby (což zřejmě asi bude), pak byste měla mít nárok na PPM podle běžných podmínek. Pokud by vám začátek PPM vycházel až po uplynutí ochranné doby, pak by na PPM nebyl nárok. Musela byste jedině nastoupit ještě do nějakého jiného zaměstnání.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď