Nemocenská a mateřská po skončení zaměstnání na dobu určitou

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na moji situaci.

Zjistila jsem, že jsem těhotná, ale k poslednímu srpnu mi končí pracovní smlouva. Jelikož mám práci, kde to s bříškem nebudu zvládat, takže bych chtěla jít na nemocenskou.

Když mi smlouvu neprodlouží, budu dostávat peníze z nemocenské, a jak by to pak bylo s mateřskou?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Veronika, 29.06.2023 12:47
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 02.07.2023 21:08 napsal/a:

Dobrý den,

Pracovní poměr na dobu určitou, je jedním z mála případů, kdy můžete skončit jako nezaměstnaná, i když jste těhotná (v řadě dalších případů, je zde ochrana pro těhotné ženy – zákaz výpovědi během těhotenství/mateřské/rodičovské).

Na prodloužení pracovního poměru, sjednaného na dobu určitou, není žádný zákonný nárok. Je to čistě na rozhodnutí zaměstnavatele. Nemusí ani nijak zdůvodňovat, proč se rozhodl pracovní poměr na dobu určitou neprodloužit.

Co se týká nemocenské (neschopenka například z důvodu rizikového těhotenství), pak na ni máte nárok, pokud začne ještě během pracovního poměru, nebo nejpozději do 7 kalendářních dní, od skončení zaměstnání.

Náhrada mzdy za nemoc (nemocenská od zaměstnavatele během prvních 14 dní na neschopence), je vyplácena jen v době, kdy jste zaměstnaná. Na nemocenské dávky (od 15 dne neschopenky), je nárok i po skončení zaměstnání.

Pokud vám pracovní poměr na dobu určitou skončí během vaší neschopenky (rizikové těhotenství), pak se pro vás v zásadě nic nemění. I nadále (po skončení zaměstnání), budete mít nárok na nemocenské dávky – až do porodu, resp. do doby, než případně bude nárok na mateřskou (PPM).

Zdravotní pojištění za vás během neschopenky (s nárokem na nemocenské dávky) platí stát. Doba se vám započítá i jako náhradní doba důchodového pojištění.

Po celou dobu neschopenky, pro vás současně platí všechna omezení spojená s pracovní neschopností (povinnost řídit se pokyny lékaře, vycházky maximálně na 6 hodin denně, atd.).

Co se týká případného nároku na mateřskou (PPM), tak záleží na tom, zda u vás budou splněny všechny podmínky.

Pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství, musíte mít k datu nástupu na mateřskou, alespoň 270 kalendářních dní účasti na nemocenském pojištění, za poslední dva roky.

Pokud jste v současném zaměstnání alespoň těchto 270 dní (resp. pokud to bude minimálně 270 dní při ukončení zaměstnání), pak je tato podmínka splněna, i když následně budete nějakou dobu bez zaměstnání a v pracovní neschopnosti. Případně se může zohlednit i doba nějakého předchozího zaměstnání (pokud byste v aktuálním pracovala jen kratší dobu).

Další podmínkou je - být zaměstnaná v době nástupu na mateřskou (6 – 8 týdnů před termínem porodu), nebo být alespoň v ochranné době. Ochranná doba pro mateřskou je až 180 dní.

Pokud vám současné zaměstnání bude trvat alespoň 180 kalendářních dní (nepíšete, jak dlouho jste zaměstnaná), tak po skončení zaměstnání (v srpnu) bude následovat ochranná doba 180 kalendářních dní (tj. cca do konce února 2024).

Pokud by ale aktuální zaměstnání trvalo kratší dobu, než 180 dní, pak je i ochranná doba adekvátně kratší.

Bude-li vám vycházet termín nástupu na mateřskou, ještě během ochranné doby, pak byste měla mít nárok na PPM za stejných podmínek, jako byste byla stále zaměstnaná.

Vzhledem k tomu, že už jste těhotná, a pracovní poměr vám končí až za 2 měsíce, a současně je nástup na PPM už 8 týdnů před porodem, tak se domnívám, že by vám to mělo vycházet (pokud u vás platí ochranná doba 180 dní).

Jakmile budete znát předpokládaný termín porodu (sdělí vám váš lékař), tak si můžete snadno spočítat, kdy vám vychází termín nástupu na mateřskou. A pak si jen zkontrolovat, že je to do 180 dní, od ukončení pracovního poměru.

Pokud budete mít nárok na PPM, tak vám v příslušné době (cca 2 měsíce před porodem), váš lékař vystaví žádost, kterou pak předáváte svému poslednímu zaměstnavateli (ten doplňuje údaje nezbytné pro výpočet mateřské a odesílá na ČSSZ).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď