Nemocenská po skončení PP – jsem přihlášená na ÚP

Dobrý den, dne 30. 11. 2023 ukončím PP – výpověď jsem podávala já.

Od 1. 12. 2023 jsem přihlášená na ÚP k podání žádosti o zařazení do registru nezaměstnaných a zprostředkování zaměstnání.

Na 5. 12. 2023 mi přišlo pozvání k operačnímu zákroku. Bude se mi vystavovat neschopenka – zaměstnavatele uvedu ÚP?

Kam budu neschopnost a jakým způsobem hlásit – na ÚP nebo poslednímu zaměstnavateli?

Budu doplácet zdravotní a sociální pojištění za dobu nemoci? Mám za dobu od 1. do 4. 12.2023 nárok na podporu v nezaměstnanosti?

Nemocenské dávky mi bude platit původní zaměstnavatel nebo ÚP nebo ČSSZ?

Děkuji za odpovědi a zdravím

Dotaz poslal/a: C., 27. 11. 2023 8:42
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 03.12.2023 9:12 napsal/a:

Dobrý den,

Na nemocenské dávky, můžete mít nárok i po skončení zaměstnání. Předpokladem je začátek neschopenky do 7 kalendářních dní, od ukončení pracovního poměru.

Jestliže vám neschopenka začíná ještě během ochranné doby po skončení zaměstnání (7 kalendářních dní), tak můžete mít nárok na nemocenské dávky.

Na nemocenské dávky je ale nárok až do 15 dne. Tj. prvních 14 dní (kdy je během zaměstnání nárok na náhradu mzdy od zaměstnavatele), vám nevzniká nárok na nemocenskou.

Neschopenka po skončení zaměstnání, pokud je to ještě během ochranné doby, se řeší v posledním zaměstnání (poslední zaměstnavatel musí doplnit údaje, které ČSSZ potřebuje pro výpočet nemocenských dávek).

Nemocenské dávky od 15 dně platí stát – tj. ČSSZ (resp. vaše místní OSSZ). Zaměstnavatel platí nemocenskou jenom prvních 14 dní a jenom svým zaměstnancům (tím, že už nejste zaměstnaná, tak ani nemáte nárok na náhradu mzdy od zaměstnavatele).

Začátek neschopenky, ale musíte nahlásit i na Úřad práce – po dobu neschopenky, zřejmě nebude schopná plnit všechny povinnosti uchazeče o zaměstnání. Obecně platí, že na ÚP máte povinnost hlásit všechny změny nejpozději do 8 dní.

Během doby, kdy jste vedená na Úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání, za vás platí zdravotní pojištění stát (i v době, kdy nemáte nárok na podporu v nezaměstnanosti). Stejné je to i v případě neschopenky (po skončení zaměstnání), kdy je nárok na nemocenské dávky.

Sociální pojištění za vás po skončení zaměstnání neplatí nikdo. Doba evidence na ÚP, nebo případně i doba pracovní neschopnosti po skončení zaměstnání (kdy je nárok na nemocenskou), se ale může započítat, jako náhradní doba důchodového pojištění. Sociální a zdravotní pojištění tedy doplácet nemusíte.

Za dobu, kdy nejste v pracovní neschopnosti, resp. kdy nemáte nárok na nemocenskou, můžete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti. Jakmile ale budete mít nárok na nemocenské dávky, tak se přeruší výplata podpory – není možné mít současně podporu i nemocenskou.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Podpora 2024:

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Jaký vyměřovací základ se OSVČ počítá pro na podporu v nezaměstnanosti

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, z čeho se počítá podpora v nezaměstnanosti u OSVČ. Všude se píše, že je to z vyměřovacího základu, ale vyměřovacích základů je víc. V přehledu OSVČ je vypočtený vyměřovací základ (u kterého mám nejnižší částku), minimální vyměřovací základ (u kterého mám středně vysokou částku), určený vyměřovací základ (u kterého […]

Zobrazit odpověď

Nárok na podporu v nezaměstnanosti – placení dobrovolného důchodového pojištění

-

Dobrý den, už půl roku nejsem vedena na Úřadu práce a ani zaměstnaná. Platím si ale sama sociální pojištění i zdravotní. Pokud se vrátím na UP budu mít nárok na podporu? Děkuji

Zobrazit odpověď

Přihlášení na Úřad práce – 2 dny v novém zaměstnání

-

Dobrý den, potřebuji se zeptat: 31. 1. 2024 jsem ukončila pracovní poměr a nastoupila na jiné místo. V této práci ale zůstat nemohu a chci se hlásit na úřad práce. Když s sebou budu mít výpověď z pracovního poměru, který skončil 31. 1. 2024 bude to stačit? V nové práci jsem byla jen 2 dny. […]

Zobrazit odpověď