Nemocenská v jedné ze dvou prací – kontrola

Dobrý den, mám dvě práce s částečným úvazkem.

Z důvodu úrazu nohy jsem PN, avšak pouze v jedné z nich, ve které mám v pracovní náplni vedení automobilu.

Ve druhé práci však vykonávám administrativní činnost a v práci na PC nemám žádné překážky.

Doba léčení je několik měsíců. Nakolik je možné do druhé práce občas jít, když tam žádnou PN nemám?

Nebo je nutné to sladit s vycházkami v rámci PN z první práce, aby v případě kontroly nebyl problém?

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Martin, 24.07.02023 22:17
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 26.07.2023 18:19 napsal/a:

Dobrý den,

Pracovní neschopnost (neschopenka) se vztahuje ke konkrétnímu zaměstnání. Pokud máte dvě zaměstnání (na částečný úvazek), pak můžete mít neschopenku v obou zaměstnáních nebo jenom v jednom.

V závislosti na tom, o jakou formu pracovního vztahu se jedná (dohoda o provedení práce, dohoda o pracovní činnosti či pracovní nebo služební poměr) a na dalších podmínkách, může být případně nárok na nemocenskou z obou zaměstnání.

Nebo je možné mít neschopenku (a nemocenskou) jenom pro jedno zaměstnání, a to druhé dále vykonávat.

Během neschopenky, není možné vykonávat zaměstnání, pro které je vystavena neschopenka. Není ani možné vykonávat stejnou pracovní činnost, pro stejného zaměstnavatele (tj. není možný přivýdělek/brigáda na dohodu pro stejného zaměstnavatele, pokud by to měl být výkon stejné pracovní činnosti).

Jiné zaměstnání, nebo případně i jinou pracovní činnost pro stejného zaměstnavatele (například na dohodu), ale je možné vykonávat i během neschopenky.

Možnost pracovat během neschopenky, ale máte pouze, pokud to není v rozporu s pokyny lékaře, a pokud tím nedojde k porušení léčebného režimu.

Během neschopenky, máte povinnost dodržovat léčebný režim. To zahrnuje jak dodržování povolených vycházek, tak i dalších pokynů vašeho lékaře.

V případě, že je druhá práce administrativního charakteru, tak zřejmě nebude problém s výkonem takové činnosti ve vztahu k vašemu zdravotnímu stavu (něco jiného by bylo, pokud by i druhé zaměstnání vyžadovalo nějakou náročnější fyzickou aktivitu).

Během neschopenky, ale rozhodně musí být dodržen režim vycházek. Druhou práci, tedy můžete vykonávat jen v době, kdy máte povoleny vycházky, nebo případně můžete pracovat z domu.

Pokud potřebujete do druhého zaměstnání občas zajít, pak je to možné jen v době, kdy vám lékař povolil vycházky (pokud vám je povolil).

Jinak byste se měl ve druhém zaměstnání domluvit, že během neschopenky budete pracovat převážně z domu (pokud je to možné).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Vycházky v pracovní neschopnosti – neschopenka bez vycházek

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat: Můj manžel je 14 dní po operaci prostaty. Zatím nedostal od ošetřujícího lékaře povoleny vycházky, za měsíc další kontrola. To opravdu nemá nárok na vycházky? Nebo kam se má obrátit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Zobrazit odpověď

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď