Nemocenská vs. neplacené volno

Dobrý den, jsem pedagogický pracovník.

Podala jsem výpověď z důvodu nabídky nového místa. Tam mám nástup 1. 9. a výpovědní lhůta v současném zaměstnání běží od 1. 7. do 31. 8.

Bohužel mi nevyšla dovolená na prázdniny a zaměstnavatel navrhl, ať požádám o neplacené volno.

Mám dotaz, zda, kdybych například na nemocenskou nastoupila den před počátkem neplaceného volna, mi zaměstnavatel musí nemocenskou platit?

Nebo se může ohradit tím, že ne, neboť jsem měla čerpat neplacené volno?

Musí za mě během neplaceného volna platit zdravotní pojištění?

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Martina, 17.06.2023 11:20
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 18.06.2023 19:13 napsal/a:

Dobrý den,

Během neplaceného volna, nevzniká nárok na nemocenskou (ani na náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele za prvních 14 dní neschopenky, ani na nemocenské dávky od státu od 15 dne neschopenky).

Pokud byste ale zahájila pracovní neschopnost (neschopenku), ještě před začátkem neplaceného volna, pak byste měla mít standardní nárok na nemocenskou. Prvních 14 dní by to měla být náhrada mzdy za nemoc od zaměstnavatele, následně i nemocenské dávky.

Podstatné je to, kdy začne pracovní neschopnost. Pokud by to bylo až v době neplaceného volna, tak už nárok na nemocenskou není. Pokud to bude v době, kdy nejste na neplaceném volnu, pak je nárok na nemocenskou podle běžných podmínek.

Nevím, jak to myslíte s tím, že by se mohl zaměstnavatel „ohradit“. Pokud jsou nějaké relevantní důvody, proč nejste práce schopná, pak jste v pracovní neschopnosti (rozhoduje lékař, ne zaměstnavatel).

Pokud byste měla na léto naplánovanou dovolenou a onemocněla den před začátkem dovolené, pak byste také byla v pracovní neschopnosti s nárokem na nemocenskou, a nečerpala dovolenou.

Během neplaceného volna, zůstáváte i nadále zaměstnancem, takže zdravotní pojištění je i nadále odváděno prostřednictvím zaměstnavatele.

Zaměstnavatel za vás sice odvádí pojištění, ale nedá se mluvit o tom, že by ho za vás někdy platil. Zdravotní pojištění se platí z vaší hrubé mzdy. Pokud nemáte v daném měsíci žádný příjem (a zdravotní za vás neplatí stát – viz dále), pak je povinnost zaplatit alespoň minimální zdravotní pojištění.

Vzhledem k tomu, že během neplaceného volna, nemáte žádný příjem (mzdu/plat), a zdravotní pojištění se tedy nedá vypočítat běžným způsobem z hrubé mzdy, tak se vychází z minimálního vyměřovacího základu (17 300 Kč v roce 2023), minimální zdravotní pojištění je 2 336 Kč. Tuto částku za vás musí zaměstnavatel poslat zdravotní pojišťovně.

Záleží ale na zaměstnavateli, jestli zdravotní pojištění zaplatí za vás („z vlastní kapsy“), nebo jestli po vás bude požadovat, abyste mu toto minimální zdravotní pojištění uhradila vy.

Výjimkou by byla situace, kdy byste čerpala neplacené volno, například z důvodu péče o malé dítě, a měla současně ještě nárok na rodičovský příspěvek. Nebo pokud byste byla osobou pečující o jedno dítě do 7 roků nebo o dvě děti do 15 roků (nebo pokud byste spadala do jiné kategorie pojištěnců, za které platí pojištění stát)

Pak by za vás (jako za příjemce rodičovského příspěvku, nebo i z jiného důvodu) platil zdravotní pojištění stát, a zaměstnavatel by nemusel po dobu neplaceného volna odvádět zdravotní pojištění vůbec.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Pracovní neschopnost a nemocenská:

Ošetřovné na manžela, pokud jsem na RD

-

Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené, u zaměstnavatele jsem stále vedená jako jeho zaměstnanec. Chci se zeptat, jestli mohu pobírat ošetřovné na manžela, kterého čeká náročná operace a následná několikaměsíční rekonvalescence. Dle lékařů se předpokládá, že nebude moci několik měsíců chodit. Manžel je zaměstnaný. Je možné mít na něj ošetřovné, pokud jsem na RD s […]

Zobrazit odpověď

Co dělat, když v neschopence končí pracovní smlouva?

-

Dobrý den, chci se zeptat: Jsem na neschopence od ledna tohoto roku a ještě minimálně 2 měsíce budu a nyní mi končí v práci smlouva. Od zaměstnavatele už vím, že mi smlouvu neprodlouží, protože jsem právě na neschopence a nejsem v práci. Chci se zeptat, jak je to s Úřadem práce? Musím i v neschopence […]

Zobrazit odpověď

Vycházky v pracovní neschopnosti – neschopenka bez vycházek

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat: Můj manžel je 14 dní po operaci prostaty. Zatím nedostal od ošetřujícího lékaře povoleny vycházky, za měsíc další kontrola. To opravdu nemá nárok na vycházky? Nebo kam se má obrátit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Zobrazit odpověď

Nemocenská a ukončení pracovního poměru – mám jít na Úřad práce?

-

Dobrý den, jsem na nemocenské. Zaměstnavatel mě donutil dát výpověď dohodou. V případě, že dohodu nepodepíšu, měl připravené důvody k výpovědi pro porušení pracovní kázně. Její důvody byly neoprávněné, ale musela bych se obrátit na soud. Dohodu jsem tedy podepsala. Jak mám nyní postupovat? Zaevidovat se na úřadu práce? Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď