Neschopenka pouze na 1 HPP ze 2 HPP

Dobrý den, mám dotaz na to, jestli jde mít pouze neschopenku do jedné práce.

Jsem těhotná a mám 2 HPP (úklid a kancelářskou činnost). Úklid mě již dost zmáhá a chtěla bych na něho neschopenku. Ale v kanceláři jsem v pohodě a jsem schopná tuto činnost vykonávat.

Je tedy možné mít neschopenku jen na ten úklid? Nebo jak byste mi doporučili postupovat, když nechci dávat výpověď?

Děkuji za radu

Dotaz poslal/a: Lucie B., 25.08.2023 3:27
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 25.08.2023 18:16 napsal/a:

Dobrý den,

Pracovní neschopnost (neschopenka) se vztahuje ke konkrétnímu zaměstnání. S ohledem na váš zdravotní stav, tedy můžete být v pracovní neschopnosti jenom v jednom zaměstnání. Nebo můžete mít dvě neschopenky, pro obě zaměstnání.

Záleží to na vašem zdravotním stavu, a na posouzení vašeho lékaře. Záleží i na tom, jestli je možné skloubit podmínky neschopenky, s výkonem práce v druhém zaměstnání.

Možnost, mít pouze jednu neschopenku (pro zaměstnání kde máte úklid, tj. fyzicky náročnou činnost), byste měla konzultovat se svým lékařem. Ten by měl posoudit, nakolik budete dále schopná vykonávat i druhé zaměstnání.

Pokud budete mít vystavenu neschopenku, pak omezení spojená s touto neschopenkou, budou platit i pro druhé zaměstnání.

U neschopenky, vám lékař může povolit vycházky maximálně na 6 hodin denně a pouze v rozmezí od 7:00 do 19:00.

Delší vycházky, lékař povolit nemůže (nedovoluje mu to zákon; resp. existuje i možnost individuálních vycházek, ale ta se netýká „běžných“ pacientů; týká se to závažných onemocnění s náročným léčebným režimem, jako jsou například onkologické případy, apod.).

Pokud budete mít neschopenku pro jedno zaměstnání (úklid), tak to druhé zaměstnání (kancelářská práce), můžete vykonávat pouze v době, kdy budete mít povoleny vycházky.

Mimo dobu vycházek, musíte být doma. Případně je pochopitelně možné, abyste druhé zaměstnání (kancelářskou práci), vykonávala z domu (home-office). Pokud tedy zaměstnavatel nabízí možnost pracovat na dálku.

Pokud není možné skloubit vycházky a práci ve druhém zaměstnání, pak můžete mít vystaveny dvě neschopenky, pro obě zaměstnání.

Pokud budou u obou zaměstnání splněny příslušné podmínky, tak může být nárok i na vyšší nemocenskou (z obou zaměstnání).

Není tedy nutné dávat výpověď, stačí si nechat vystavit neschopenku pro obě práce. Nebo tu druhou práci vykonávat v době vycházek nebo z domu.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Vycházky v pracovní neschopnosti – neschopenka bez vycházek

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat: Můj manžel je 14 dní po operaci prostaty. Zatím nedostal od ošetřujícího lékaře povoleny vycházky, za měsíc další kontrola. To opravdu nemá nárok na vycházky? Nebo kam se má obrátit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Zobrazit odpověď

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď