Neschopenka (rizikové těhotenství) ve zkušební době

Dobrý den, jsem od 1. 4. 2023 registrovaná na ÚP.

Teď jsem zjistila, že jsem těhotná a vzhledem k mému vyššímu věku, mě chce moje dr. poslat na rizikové těhotenství.

Ale já nechci, cítím se dobře a od 1. 9. mám domluvený nástup do nového zaměstnání, kam nastoupit chci.

Můj dotaz se týká toho, že když 1. 9. nastoupím do nového zaměstnání a něco by se náhodou stalo a musela bych třeba po měsíci v práci opravdu na neschopenku a dostala bych výpověď ve zkušební době, jak je to s pracovní neschopností??

Budou mi chodit nějaké peníze, i když mě propustí? A dostala bych potom i peněžitou pomoc v mateřství, i když bych odpracovala jen měsíc??

A z čeho, by se vypočítalo, kolik by mi chodilo peněz?

Moc děkuji za odpovědi.

Dotaz poslal/a: Zdeňka, 06.08.2023 13:15
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 06.08.2023 18:52 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud jste nyní již delší dobu nezaměstnaná a vedená v evidenci Úřadu práce, pak nemáte nárok na nemocenskou (nemocenské dávky). Pokud by vám nyní vaše lékařka vystavila neschopenku, tak to bude sloužit maximálně jako omluvenka pro Úřad práce. Na nemocenské dávky nárok vznikat nebude.

Jakmile ale nastoupíte do nového zaměstnání, tak již máte nárok na placenou neschopenku, podle běžných podmínek. I kdybyste měla nastoupit do pracovní neschopnosti jen po pár dnech. Měla byste nárok jak na náhradu mzdy za nemoc (prvních 14 dní, platí zaměstnavatel), tak i na nemocenské dávky (od 15 dne, platí stát).

Budete-li v novém zaměstnání ve zkušební době, a půjdete na neschopenku, pak je zde opravdu riziko, že s vámi zaměstnavatel ukončí pracovní poměr. Nejedná se ale o výpověď, ale o ukončení pracovního poměru ve zkušební době. To je možné kdykoliv, s výjimkou prvních 14 dní neschopenky.

Čistě hypoteticky, pokud byste nastoupila do nového zaměstnání a třeba po dvou týdnech šla na neschopenku, tak máte nárok na nemocenskou. Výpočet by se odvíjel od průměrného nebo od pravděpodobného výdělku.

Zaměstnavatel by s vámi mohl po 14 dnech neschopenky ukončit pracovní poměr. Pro vás by se tím nic neměnilo. Neschopenka by mohla pokračovat dále. A dále by byl nárok na nemocenské dávky. I po skončení pracovního poměru. Pro nárok na nemocenskou je podstatné, že vám neschopenka začala během zaměstnání.

Co se týká případného nároku na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství), tak záleží na splnění příslušných podmínek.

Pro nárok na PPM musíte mít alespoň 270 dní účasti na nemocenském pojištění za poslední dva roky. Záleží tedy na tom, zda a jak dlouho jste byla zaměstnaná před tím, než jste šla na Úřad práce.

A dále je nutné, abyste v době začátku mateřské (6 – 8 týdnů před porodem), byla buď zaměstnaná, nebo alespoň v ochranné době.

Ochranná doba, je až 180 dní po skončení zaměstnání. Pokud by vám ale nové zaměstnání skončilo například po 60 dnech, pak by i ochranná doba byla jenom 60 dní. Takže by záleželo na konkrétním termínu ukončení zaměstnání a na termínu nástupu na PPM.

Výpočet náhrady mzdy za nemoc (prvních 14 dní neschopenky) se provádí z průměrného nebo z pravděpodobného výdělku. U nemocenské a mateřské, je to z denního vyměřovacího základu (vychází se z příjmů v posledním zaměstnání, pokud by to byla jen krátká doba, pak se také použije pravděpodobný příjem).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Vycházky v pracovní neschopnosti – neschopenka bez vycházek

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat: Můj manžel je 14 dní po operaci prostaty. Zatím nedostal od ošetřujícího lékaře povoleny vycházky, za měsíc další kontrola. To opravdu nemá nárok na vycházky? Nebo kam se má obrátit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Zobrazit odpověď

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď