Neúspěšná maturita – do kdy platí zdravotní pojištění stát?

Dobrý den, ráda bych se zeptala.

Synovi se nepovedla maturita a opravný termín má v polovině září. Od října by nastoupil do práce.

Myslím si správně, že do 31.8. pro něho platí status studenta, a na září by se musel zaevidovat na ÚP kvůli sociálnímu a zdravotnímu?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Katka, 04.08.2023 6:17
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 04.08.2023 16:57 napsal/a:

Dobrý den,

Zdravotní pojištění platí stát za studenty po dobu jejich studia (případně až do 26 roků, pokud jsou splněny příslušné podmínky).

Při ukončení studia, pak stát platí zdravotní pojištění ještě po dobu následujících letních prázdnin.

Status studenta, který zmiňujete ve svém dotazu, je něco trochu jiného, a se zdravotním pojištěním až tak nesouvisí.

Status studenta vychází ze školského zákona, a studentem syn přestal být 30. 6. Status studenta střední školy, platí jen do vykonání úspěšné maturity nebo do konce školního roku.

Pokud syn není o prázdninách výdělečně činný, pak za něj platí zdravotní pojištění stát až do konce srpna. Může mít i nějakou brigádu, ale pouze s příjmem do 10 000 Kč u dohody DPP nebo do 4000 Kč u dohody DPČ.

Pokud by měl vyšší příjem, pak by už zdravotní a sociální pojištění odváděl zaměstnavatel (u DPP při příjmu nad 10 tisíc Kč, u DPČ při přijmu od 4 tisíc Kč). Stejně jako v případě, že by nastoupil do klasického pracovního poměru.

Od září, už ale stát zdravotní pojištění platit nebude. Syn by se tedy případně měl zaregistrovat na Úřadu práce.

S největší pravděpodobností sice nebude mít nárok na podporu v nezaměstnanosti (doba studia se nezapočítává pro nárok na podporu). Jako za uchazeče o zaměstnání, by ale za něj opět platil zdravotní pojištění stát.

Pokud by nebyl po celý kalendářní měsíc (září) vedený na Úřadu práce, a ani nikde nepracoval, tak by si případně musel zaplatit zdravotní pojištění sám. Minimální zdravotní pojištění je v roce 2023 ve výši 2336 Kč měsíčně.

Pokud by do zaměstnání nastupoval dříve než v říjnu, už někdy během měsíce září, pak by nebylo potřeba řešit ani evidenci na Úřadu práce. Stačilo by, že by za něj alespoň za část měsíce odváděl zdravotní pojištění zaměstnavatel.

U sociálního pojištění je to trochu jinak. Sociální pojištění stát nikdy neplatí. Ani za studenty, ani za nezaměstnané, ani za nikoho jiného. U sociálního pojištění, ani není povinnost, aby si ho lidé platili sami.

Doba v evidenci na Úřadu práce, se ale může započítat do „odpracovaných“ roků, jako náhradní doba důchodového pojištění.

 

Zařazeno v: , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Ostatní:

Výživné na zletilého syna při přerušení studia

-

Dobrý den, Mám dotaz jak je to s výživným na syna, je mu devatenáct v loňském roce odešel ze školy. Je evidován na úřadě práce, ale stálou práci nemá. Chtěl by letos v září na školu opětovně nastoupit a dodělat si maturitu. Jak je to s mou vyživovací povinností po dobu, co není na denním […]

Zobrazit odpověď

Nevyčerpaná podpůrčí doba a nová pracovní neschopnost – nárok na další neschopenku

-

Dobrý den, mám dotaz. 20. 2. 2024 mi končí podpůrčí doba. Jsem od května letošního roku v pracovní neschopnosti. Do práce tedy musím jít raději od února 2024, abych nevyčerpala celou podpůrčí dobu a měla popřípadě nárok na novou neschopnost? Nerozumím tomu, když mi do konce podpůrčí doby bude zbývat 20 dnů a měla bych […]

Zobrazit odpověď

Zdravotní pojištění při celodenní péči o dítě do 7 roků

-

Za manželku platí zdravotní pojištění stát, jelikož celodenně a osobně pečuje o dítě do 7 let. Jak je to v případě, kdy bude hospitalizovaná v nemocnici a tedy nemůže předmětnou péči vykonávat? Musí si platit zdravotní pojištění sama, protože onemocněla? Vzhledem k tomu, že dítě bude po dobu pobytu v nemocnici manželky ve školce celý […]

Zobrazit odpověď

Je nárok na výživné? – student VŠ + zaměstnání

-

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně výživného dceři od jejího otce. Dcera studuje na VŠ dva obory. Jedeno obor letos ukončila a druhý bude ještě rok studovat. Ale bude u toho od září  již zaměstnaná. Má právo na výživné od otce, když bude výdělečně činná, ale má stále status studenta? Děkuji za odpověď a s pozdravem

Zobrazit odpověď