Výživné na zletilého syna při přerušení studia

Dobrý den,

Mám dotaz jak je to s výživným na syna, je mu devatenáct v loňském roce odešel ze školy.

Je evidován na úřadě práce, ale stálou práci nemá. Chtěl by letos v září na školu opětovně nastoupit a dodělat si maturitu.

Jak je to s mou vyživovací povinností po dobu, co není na denním studiu? Řešíme s bývalou partnerkou jak to ze zákona je.

Díky

Dotaz poslal/a: František K., 26.02.2024 17:57
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 27.02.2024 20:02 napsal/a:

Dobrý den,

Vyživovací povinnost na dítě, není explicitně omezena dosažením nějakého konkrétního věku (například 18 roků, nebo 26 roků). A není ani žádná explicitní podmínka, že by dítě muselo stále studovat (forma studia už nehraje vůbec žádnou roli).

Pozor na to, že je rozdíl v tom, jak zákony definují nezaopatřené dítě (což se týká například nároku na přídavky na dítě, nebo možnosti uplatnit daňovou slevu na dítě). Tam je opravdu podmínkou studium (příprava na budoucí povolání), nebo je i věkové omezení.

Nárok na výživné na dítě se řídí občanským zákoníkem, kde žádné podobné omezení není. Občanský zákoník je navíc poměrně stručný – jedná se především o paragraf 911:

§ 911 Výživné lze přiznat, jestliže oprávněný není schopen sám se živit.

Rozhodujícím faktorem, pro nárok na výživné, je schopnost dítěte se o sebe postarat (zajistit si výživu).

Na výživné, může mít nárok i dítě, které ukončilo studium (řádně nebo jenom přerušilo školu). A to i v případě, že je vedené na Úřadu práce.

Na výživné může mít nárok až do doby, než bude mít nějakou práci, která mu zajistí příjem (dostatečný k pokrytí základní životních potřeb).

Nemusí to ale platit absolutně. Roli může hrát i řada dalších faktorů. Pokud by o zrušení vyživovací povinnosti rozhodoval soud, tak může přihlédnout i k tomu, zda se dítě aktivně snaží o nalezení práce a zajištění příjmu.

Pokud by soud nabyl dojmu, že dítě se adekvátně nesnaží o zajištění výživy vlastní silou, pak by mohl zrušit vyživovací povinnost, i když dítě zatím nemá příjem.

Daná situace s vaším synem, může mít více řešení. Pokud je povinnost platit alimenty stanovena soudem, pak se můžete obrátit na soud a požádat o zrušení vyživovací povinnosti.

Jestli vám ale soud vyhoví nebo ne, to bohužel neposoudím, na to nemám dostatek informací. Mohou zde být i další faktory, jako je nějaké zdravotní omezení na straně vašeho syna apod.

Pokud by soud vyživovací povinnost zrušil, tak ta může být v budoucnu zase i obnovena (například pokud by syn pokračoval v dalším studiu).

Pokud výživné není stanoveno soudem, pak je větší prostor pro domluvu. Můžete se synem domluvit, že mu dáte nějakou přiměřenou lhůtu pro nalezení zaměstnání, a poté alimenty přestanete platit.

A pokud by s tím nesouhlasil, pak se bude muset na soud obracet on, a žádat o určení vyživovací povinnosti.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Ostatní:

Nevyčerpaná podpůrčí doba a nová pracovní neschopnost – nárok na další neschopenku

-

Dobrý den, mám dotaz. 20. 2. 2024 mi končí podpůrčí doba. Jsem od května letošního roku v pracovní neschopnosti. Do práce tedy musím jít raději od února 2024, abych nevyčerpala celou podpůrčí dobu a měla popřípadě nárok na novou neschopnost? Nerozumím tomu, když mi do konce podpůrčí doby bude zbývat 20 dnů a měla bych […]

Zobrazit odpověď

Zdravotní pojištění při celodenní péči o dítě do 7 roků

-

Za manželku platí zdravotní pojištění stát, jelikož celodenně a osobně pečuje o dítě do 7 let. Jak je to v případě, kdy bude hospitalizovaná v nemocnici a tedy nemůže předmětnou péči vykonávat? Musí si platit zdravotní pojištění sama, protože onemocněla? Vzhledem k tomu, že dítě bude po dobu pobytu v nemocnici manželky ve školce celý […]

Zobrazit odpověď

Je nárok na výživné? – student VŠ + zaměstnání

-

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně výživného dceři od jejího otce. Dcera studuje na VŠ dva obory. Jedeno obor letos ukončila a druhý bude ještě rok studovat. Ale bude u toho od září  již zaměstnaná. Má právo na výživné od otce, když bude výdělečně činná, ale má stále status studenta? Děkuji za odpověď a s pozdravem

Zobrazit odpověď

Neúspěšná maturita – do kdy platí zdravotní pojištění stát?

-

Dobrý den, ráda bych se zeptala. Synovi se nepovedla maturita a opravný termín má v polovině září. Od října by nastoupil do práce. Myslím si správně, že do 31.8. pro něho platí status studenta, a na září by se musel zaevidovat na ÚP kvůli sociálnímu a zdravotnímu? Děkuji

Zobrazit odpověď