Souběh pracovních smluv při RD – nová práce na HPP

Dobrý den, jsem na rodičovské, která bude 22. 11. 2023 končit.

Má pozice u zaměstnavatele byla zrušena v rámci hromadného propouštění, a údajně mě čeká výpověď s odstupným k 22. 11. 2023.

Teď mám pracovní nabídku, která by ale byla od 10/23. Je možné nabídku (na HPP) přijmout a zároveň být do konce RD zaměstnaná i u předchozího zaměstnavatele?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Adéla, 07.09.2023 15:06
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 14.09.2023 17:47 napsal/a:

Dobrý den,

Každý zaměstnanec, může mít sjednáno neomezené množství pracovních poměrů. Nebo různé kombinace pracovního poměru a dohody o práci konané mimo pracovní poměr (DPP nebo DPČ).

Zákoník práce vás v zásadě nijak nelimituje. Ve výsledku je tak možné mít (a vykonávat) i práci ve dvou pracovních poměrech, pro dva různé zaměstnavatele.

Během rodičovské dovolené (a v době, kdy pobíráte rodičovský příspěvek), také není žádné omezení možnosti pracovat. Můžete pracovat v pracovním nebo služebním poměru, podnikat jako OSVČ, nebo mít nějakou brigádu/přivýdělek na dohodu DPP nebo DPČ.

Tj. i během rodičovské dovolené u jednoho zaměstnavatele (zaměstnání A), může pracovat buď pro stejného zaměstnavatele (kde máte zaměstnání A). V takovém případě by to ale muselo být formou DPP nebo DPČ (nebo pokud byste pracovala na plný úvazek, a pak už by se dále nejednalo o rodičovskou dovolenou, byť by vám nadále zůstal nárok na rodičovský příspěvek).

Nebo během rodičovské dovolené, můžete pracovat i pro jiného zaměstnavatele (zaměstnání B). A to jak formou pracovního nebo služebního poměru, tak i formou práce na dohodu DPP nebo DPČ.

Je zde pouze jedno omezení, které vyplývá z vašich závazků vůči zaměstnavateli A. Během trvání pracovního poměru (firma A), můžete pracovat v jiném zaměstnání (firma B), pouze se souhlasem stávajícího zaměstnavatele.

Toto omezení platí pro případy, kdy předmět činnosti firmy A je stejný jako předmět činnosti firmy B. Je to jakási ochrana pro zaměstnavatele, před „vynášením firemního know-how“ ke konkurenci.

Toto omezení neplatí pro případy, kdy mají zaměstnavatelé odlišné obory podnikání. A nevztahuje se ani na pedagogickou nebo vědeckou činnost.

Viz zákoník práce, zákon číslo 262/2006 Sb., paragraf 304:

§ 304

(1) Zaměstnanci mohou vedle svého zaměstnání vykonávaného v základním pracovněprávním vztahu vykonávat výdělečnou činnost, která je shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele, u něhož jsou zaměstnáni, jen s jeho předchozím písemným souhlasem. 

(2) Jestliže zaměstnavatel souhlas podle odstavce 1 odvolá, musí být odvolání písemné; zaměstnavatel je povinen v něm uvést důvody změny svého rozhodnutí. Zaměstnanec je pak povinen bez zbytečného odkladu výdělečnou činnost skončit způsobem vyplývajícím pro její skončení z příslušných právních předpisů. 

(3) Omezení stanovené v odstavci 1 se nevztahuje na výkon vědecké, pedagogické, publicistické, literární a umělecké činnosti

(4) Ustanovení odstavců 2 a 3 se použijí, pokud zvláštní zákon nestanoví jinak. 

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď