Ukončení zaměstnání dohodou během rodičovské dovolené a nástup do nové práce

Dobrý den, mám otázku.

Jsem na rodičovské dovolené, jsem stále zaměstnaná.

Když bych chtěla od současného zaměstnavatele odejít dejme tomu k 31. 8. 2023 (dohodou) a od 1. 9. 2023 se nechat zaměstnat u jiného zaměstnavatele na HPP, je to možné?

A mohu normálně pracovat a dále pobírat rodičovskou? Dítě nechodí nikam do jeslí, byl by doma s babičkou.

Moc děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Monika, 03.08.2023 10:09
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 03.08.2023 19:22 napsal/a:

Dobrý den,

Během rodičovské dovolené, vám zaměstnavatel nesmí dát výpověď z běžných důvodů, jako je například nadbytečnost, apod. Není ale žádné omezení, proč by pracovní poměr nemohl být ukončen dohodou (nebo výpovědí ze strany zaměstnance).

Pokud se v zaměstnání domluvíte na ukončení pracovního poměru k 31. 8. 2023, pak je to možné. Stejně tak je možné, abyste následně nastoupila do nového zaměstnání, od zvoleného data.

Rodičovský příspěvek, který nyní pobíráte a který zřejmě budete pobírat i dále, nijak nesouvisí s tím, jestli jste/nejste na rodičovské dovolené. Na rodičovský příspěvek, máte nárok z důvodu péče o dítě.

Pro dítě musí být zajištěna řádná celodenní péče. Péči ale nemusíte zajišťovat vy osobně. Stačí, pokud se o dítě stará nějaká jiná zletilá osoba. Pokud o dítě bude pečovat babička, pak je vše v pořádku. Stejně tak by se o dítě mohla starat chůva nebo nějaká jiná osoba.

Dítě by případně mohlo chodit i do školky, do jeslí nebo jiného podobného zařízení. Pak by ale bylo omezení, že dítě může být ve školce/v jeslích maximálně 92 hodin měsíčně.

Na rodičovský příspěvek, máte nárok, i když budete chodit do zaměstnání a budete dostávat výplatu.

Výše příjmu, nebo forma pracovního vztahu, ale nehraje roli (je jedno jestli budete mít pracovní poměr na plný úvazek, nebo jen částečný úvazek, nebo jen nějakou práci na dohodu DPP nebo DPČ).

Změnu (ukončení rodičovské dovolené a nástup do nového zaměstnání) ani není potřeba nikam hlásit. Úřad práce (který vám platí rodičovskou), to „nezajímá“. A na zdravotní pojišťovnu nahlásí změnu nový zaměstnavatel.

Na rodičovský příspěvek, budete mít nárok do vyčerpání celé částky (300 000 Kč) nebo do doby, než bude mít dítě 4 roky (podle toho, co nastane dříve).

Na nástupu do nového zaměstnání, pro vás budou platit stejné podmínky, jako pro běžného zaměstnance. Máte nárok na dovolenou, nemocenskou, atd.

Aktuálně se schvaluje novela zákoníku práce, která by měla přinést pro rodiče malých dětí (do 9 roků, i nárok na home-office. Ta ale začne platit zřejmě až někdy na podzim 2023.

Pokud bude dítě nemocné, tak můžete mít nárok na ošetřovné (v době, kdy bude vyplácen rodičovský příspěvek, ale máte na ošetřovné nárok jenom vy, manžel/partner nebo babička, by na OČR nárok neměli).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď