Vyčerpaná podpůrčí doba – další neschopenka pro novou diagnózu

Dobry den,

dne 1. 8. mi byla ukončena pracovní neschopnost (podpůrčí doba i následně prodloužení 4×3 měsíce). Mezitím mi byl přiznán invalidní důchod 1. stupně.

Můj praktický lékař by mi chtěl vystavit novou neschopenku, na jinou diagnózu. Můj dotaz zní, budu mít v tomto případě nárok na nemocenské dávky?

Děkuju moc odpověď, informaci.

Dotaz poslal/a: Ivana S., 03.8.2023 18:43
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 05.8.2023 14:43 napsal/a:

Dobrý den,

maximální základní podpůrčí doba (kdy je nárok na nemocenské dávky), je 380 dní. Tato základní doba může být následně prodloužena. Prodlužuje se o 3 měsíce, maximálně o 350 dní. Další prodloužení už není možné.

Pokud budete mít následně vystavenu další neschopenku (což je možné), tak už to ale s největší pravděpodobností bude bez nároku na nemocenské dávky.

Na začátku neschopenky, se posuzuje předchozích 380 dní. A ze základní podpůrčí doby (380 dní), se odečítají všechny předchozí pracovní neschopnosti (případně i ty, při kterých nebyl nárok na nemocenské dávky), které spadají do období předchozích 380 dní.

Aby byl nárok na dalších 380 dní podpůrčí doby, tak musí být po skončení poslední neschopenky, „odpracováno“ alespoň 190 kalendářních dní (doba účasti na nemocenském pojištění).

Viz paragraf 26, odstavec 2, zákon o nemocenském pojištění:

(2) Vznikl-li nárok na nemocenské z důvodu dočasné pracovní neschopnosti, započítávají se do podpůrčí doby uvedené v odstavci 1 doby předchozích dočasných pracovních neschopností, pokud spadají do období 380 kalendářních dnů před vznikem dočasné pracovní neschopnosti; tento zápočet se provede i v případě, že předchozí dočasná pracovní neschopnost byla uznána pro jinou pojištěnou činnost. Předchozí období dočasné pracovní neschopnosti se započítávají do podpůrčí doby, i když při nich nemocenské nenáleželo. Věta první a druhá se nepoužije v případě, kdy pojištěná činnost trvala aspoň 190 kalendářních dnů od skončení poslední dočasné pracovní neschopnosti.

Máte-li tedy jen krátce po skončení předchozí neschopenky, při které byla vyčerpána celá podpůrčí doba, tak nyní můžete mít nárok na nemocenské dávky, jen po omezenou dobu.

Pokud budete mít po skončení předchozí neschopenky „odpracováno“ 14 dní, pak by byl nárok na nemocenskou, také jenom 14 dní. Pokud budete mít „odpracováno“ 30 dní, tak bude nárok na nemocenskou také jenom 30 dní. A tak dále …

Lékař vám tedy může vystavit další neschopenku, a můžete být v pracovní neschopnosti (což řeší situaci v zaměstnání). Nárok na nemocenské dávky, ale bude omezený, nebo na nemocenskou nebude nárok vůbec.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Vycházky v pracovní neschopnosti – neschopenka bez vycházek

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat: Můj manžel je 14 dní po operaci prostaty. Zatím nedostal od ošetřujícího lékaře povoleny vycházky, za měsíc další kontrola. To opravdu nemá nárok na vycházky? Nebo kam se má obrátit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Zobrazit odpověď

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď