Mateřská u druhého dítěte po smlouvě na dobu určitou

Dobrý den, momentálně mám 2 letého syna a jsem na RD, kterou mám nastavenou do srpna 2025, kdy synovi bude 3,5 let.

Před nástupem na mateřskou jsem byla zaměstnaná ve školství na dobu určitou 1 rok, takže mi smlouva se ZŠ již vypršela.

S manželem přemýšlíme o druhém dítěti a řešíme mateřskou – chápu správně, že jelikož jsem měla smlouvu na dobu určitou, i kdybych otěhotněla a porodila před ukončením RD (narodilo by se tedy nejdříve v listopadu 2024), nemám na mateřskou nárok, jelikož moje smlouva se školou vypršela v srpnu 2022?

Někde jsem se dočetla, že mateřská/rodičovská se do nemocenského počítá, někde píší, že ne…

Mockrát děkuji a přeji hezký den

Dotaz poslal/a: Renata, 26.01.2024 20:30
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 29.01.2024 21:02 napsal/a:

Dobrý den,

Hlavní problém, proč na internetu nacházíte odlišné informace, spočívá v záměně rodičovské dovolené za situaci, kdy jste nezaměstnaná a pobíráte rodičovský příspěvek.

Rodičovská dovolená – v tom pravém slova smyslu (jak ji definují zákony) je situace, kdy jste zaměstnaná, a v zaměstnání máte tuto dovolenou. V takovém případě, jste po celou dobu rodičovské dovolené zaměstnancem (a z toho pak vyplývá i následný nárok na PPM).

Pokud jste ale v zaměstnání měla pracovní poměr na dobu určitou, tak ve chvíli, kdy vám skončila smlouva, vám skončila i rodičovská dovolená (nebo mateřská dovolená, podle toho, kdy přesně pracovní poměr skončil).

Pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství, je podstatná účast na nemocenském pojištění.

Jako zaměstnanec, se účastníkem nemocenského pojištění stáváte v první den při nástupu do zaměstnání (při zahájení výkonu práce). A účast na nemocenském pojištění trvá až do skončení zaměstnání.

Pro nárok na PPM, se vám počítají všechny kalendářní dny, kdy jste byla zaměstnaná – tedy i včetně mateřské dovolené, rodičovské dovolené, nebo i případně dny na neschopence, nebo když v zaměstnání čerpáte řádnou dovolenou, atd.

Po skončení zaměstnání, vám ale zanikla účast na nemocenském pojištění. To, že dále pobíráte rodičovský příspěvek (a stát za vás platí zdravotní pojištění), pro nárok na PPM nemá žádný význam.

Pobírání rodičovského příspěvku a nárok na PPM, spolu nijak nesouvisí.

Po skončení zaměstnání, můžete mít nárok na PPM pouze v případě, že jste v ochranné době. To byste ale musela být těhotná už při ukončení smlouvy (pak je ochranná doba až 180 dní). Nárok může být i při neschopence (po skončení zaměstnání, pokud je nárok na nemocenské dávky).

Abyste nyní mohla mít nárok na PPM i u druhého dítěte, tak byste musela nastoupit do nějakého dalšího zaměstnání.

Musela by být splněna podmínka minimální doby účasti na nemocenském pojištění (zde se mohou případně započítat i předchozí zaměstnání, pokud spadají do období 2 roků, před termínem nástupu na PPM). A musely by být splněny i všechny další podmínky pro nárok na mateřskou.

Na rodičovský příspěvek, můžete mít nárok dále i v případě, že byte nastoupila do nějakého zaměstnání. Zde není žádné omezení – na rodičovský příspěvek je nárok i během práce na HPP (nebo na zkrácený úvazek nebo na dohodu DPČ nebo DPP).

Pokud by vám u druhého dítěte nevznikal nárok na PPM, tak budete mít určitě nárok na další rodičovský příspěvek. PPM na druhé dítě, by případně mohl čerpat i otec dítěte – ale to už je úplně jiná kapitola, do které se nyní nebudu pouštět.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď