Ukončení pracovního poměru ve zkušební době – sociální a zdravotní pojištění

Dobrý den,

když jsem ve zkušební době a ukončím pracovní poměr, je za mě zaplaceno zdravotní a sociální pojištění na celý kalendářní měsíc?

Řekněme, že bych chtěl odejít ze zkušební doby 15. dnem měsíce.

Počítám s tím, že do nové práce bych musel nastoupit ještě do konce kalendářního měsíce, ale co ty dny mezi tím?

Dotaz poslal/a: Lukáš H., 06.01.2024 23:19
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 12.01.2024 16:20 napsal/a:

Dobrý den,

Zaměstnavatel za vás platí sociální a zdravotní pojištění v době, kdy pro něj pracujete. Tedy od a nástupu do nového zaměstnání, až do jeho ukončení – resp. jsou i situace, kdy zaměstnavateli nevznikne povinnost odvádět pojištění (záleží na výši příjmu, nebo jsou i specifické výjimky, ale to teď ponechme stranou).

Po skončení zaměstnání, máte obecně dvě možnosti:

  • Jít se zaevidovat na Úřad práce
  • Začít si platit zdravotní pojištění sám

Na Úřad práce, je dobré jít do 3 pracovních dní. Pak vám evidence na Úřadu práce, navazuje na ukončené zaměstnání. Za nezaměstnané na Úřadu práce, platí zdravotní pojištění stát (po celou dobu, i když není nárok na podporu).

Případně si můžete začít platit zdravotní pojištění sám. Tato povinnost, vám ale vzniká až ve chvíli, kdy po celý měsíc nejste zaměstnaný, nejste v evidenci na Úřadu práce, nebo nespadáte do nějaké jiné skupiny lidí, za které platí zdravotní pojištění stát.

Tj. po skončení zaměstnání za vás firma už zdravotní pojištění neplatí. Vám ale vznikne povinnost, abyste si zaplatil zdravotko sám, až když byste byl celý měsíc únor doma. V takovém případě, byste musel svojí zdravotní pojišťovně zaplatit 2552 Kč (minimální zdravotní pojištění pro OBZP).

Sociální pojištění, řešit nemusíte. Tam není stejná povinnost, jako u zdravotního. Sociální pojištění za vás platí zaměstnavatel (na základě příjmu v zaměstnání).

Když jste nezaměstnaný, v evidenci na Úřadu práce, tak za vás stát přímo neplatí sociální pojištění, ale doba na ÚP, se započítá jako náhradní doba důchodového pojištění (bude záležet i na věku, a na tom, kolik času během produktivního života takto strávíte v evidenci ÚP).

Pokud byte byl například celý únor doma, nikde nepracoval, tak nemáte na rozdíl od zdravotního pojištění povinnost, abyste si sám platil sociální pojištění. Je ale možnost platit si dobrovolné důchodové pojištění. To má ale smysl jenom někdy.

Pokud budete bez práce jenom „pár dní“ a část měsíce jste byl zaměstnaný (minimální ZP odvedl zaměstnavatel), pak zdravotní a sociální nemusíte řešit. Pojištění byste musel řešit až ve chvíli, kdy by vám nevyšel nástup do nové práce, a vy byl doma bez práce delší dobu.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Podpora 2024:

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Jaký vyměřovací základ se OSVČ počítá pro na podporu v nezaměstnanosti

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, z čeho se počítá podpora v nezaměstnanosti u OSVČ. Všude se píše, že je to z vyměřovacího základu, ale vyměřovacích základů je víc. V přehledu OSVČ je vypočtený vyměřovací základ (u kterého mám nejnižší částku), minimální vyměřovací základ (u kterého mám středně vysokou částku), určený vyměřovací základ (u kterého […]

Zobrazit odpověď

Nárok na podporu v nezaměstnanosti – placení dobrovolného důchodového pojištění

-

Dobrý den, už půl roku nejsem vedena na Úřadu práce a ani zaměstnaná. Platím si ale sama sociální pojištění i zdravotní. Pokud se vrátím na UP budu mít nárok na podporu? Děkuji

Zobrazit odpověď

Přihlášení na Úřad práce – 2 dny v novém zaměstnání

-

Dobrý den, potřebuji se zeptat: 31. 1. 2024 jsem ukončila pracovní poměr a nastoupila na jiné místo. V této práci ale zůstat nemohu a chci se hlásit na úřad práce. Když s sebou budu mít výpověď z pracovního poměru, který skončil 31. 1. 2024 bude to stačit? V nové práci jsem byla jen 2 dny. […]

Zobrazit odpověď