Mám nárok na ošetřovné na dítě?

Dobrý den, máme dvouletého syna, se kterým je doma manželka, na rodičovské dovolené. Manželka je nyní těhotná a za několik týdnů by měla nastoupit do porodnice. Protože budu muset zůstat doma se synem, zajímalo by mě, jestli mám nárok na nějakou dávku – třeba ošetřovné, nebo si budu muset v zaměstnání domluvit jen dovolenou? Můžete mi prosím napsat jak to je, a jestli mi zaměstnavatel musí umožnit, abych zůstal se synem doma? A na jak dlouhou dobu bych takhle mohl být doma? A kolik je vlastně ošetřovné, pokud bych na něj měl nárok? Děkuji za radu, Pavel F.

Dotaz poslal/a: Pavel F., 17.2.2014 14:47
Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 17.2.2014 18:58 napsal/a:

Dobrý den Pavle, za běžných podmínek, pokud by manželka, která pobírá rodičovský příspěvek byla doma, byste na ošetřovné nárok neměl. V tomto případě je tomu ale jinak. Tuto situaci přímo upravuje zákon o nemocenském pojištění – konkrétně zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 39:

§ 39 Podmínky nároku na ošetřovné

(3) Zaměstnanec nemá nárok na ošetřovné z důvodu ošetřování dítěte nebo péče o ně, jestliže jiná fyzická osoba má z důvodu péče o toto dítě nárok na výplatu peněžité pomoci v mateřství nebo má nárok na rodičovský příspěvek podle zvláštního právního předpisu31); to neplatí, pokud tato jiná osoba onemocněla, utrpěla úraz, nastaly u ní situace uvedené v § 57 odst. 1 písm. b) nebo c), porodila nebo jí byla nařízena karanténa, a proto nemůže o dítě pečovat.

Na základě tohoto ustanovení tedy můžete během porodu a doby, kdy bude manželka v porodnici zůstat se synem doma. Budete mít nárok na dávku nemocenského pojištění – ošetřovné.

Pozor jen na to, že na ošetřovné v tomto případě máte nárok pouze po dobu 9 kalendářních dní. Pokud byste měl být doma se synem delší dobu, musel byste to řešit jinak – například dovolenou.

V případě nároku na ošetřovné je to stejné, jako by se jednalo o pracovní neschopnost, zaměstnavatele vám tedy nemůže nijak bránit v tom, abyste zůstal doma se synem a staral se o něj. Na ošetřovné se vztahují všechny ustanovení podobně jako na klasickou nemocenskou.

Výše ošetřovného se stanovuje podobně jako u nemocenské – tedy zpravidla z příjmů za posledních 12 kalendářních měsíců před tím než vám na něj vznikne nárok (měsíc, ve kterém vznikl nárok na ošetřovné, se nezapočítává, pokud byste u současného zaměstnavatele pracoval kratší dobu, pak se zohlední jen tato kratší doba).

Jediný rozdíl mezi nemocenskou a ošetřovným je v tom, že nemocenská se platí ve výši 70% z vyměřovacího základu, ošetřovné je jenom 60%. Na druhou stranu, nemocenská se vyplácí až od 15 dne (za prvních 14 dní náleží pouze náhrada mzdy od zaměstnavatele), ošetřovné se vyplácí od začátku doby, kdy nastoupíte do pracovní neschopnosti z důvodu ošetřování dítěte.

Nárok na ošetřovné uplatníte u svého zaměstnavatele obdobně jako by se jednalo o případ pracovní neschopnosti z důvodu nemoci nebo úrazu.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Vycházky v pracovní neschopnosti – neschopenka bez vycházek

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat: Můj manžel je 14 dní po operaci prostaty. Zatím nedostal od ošetřujícího lékaře povoleny vycházky, za měsíc další kontrola. To opravdu nemá nárok na vycházky? Nebo kam se má obrátit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Zobrazit odpověď

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď