Doba trvání ošetřovného v říjnu 2020

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat na dobu trvání ošetřovného. Vím, že je prodloužená na celou dobu uzavření škol.

Spíš se mi jedná o to, zda je v tuto chvíli určená nějaká jasně daná doba, na kterou se OČR vystavuje.

Dostala jsem formulář od naší paní ředitelky, vystavený jen do 23.10. Pan Plaga už ale dříve nařídil covidove prázdniny na 26-27.10.  kdy tedy děti taky do školy nemohou a to z nařízení ministerstva školství.

Pak tedy přišlo uzavření škol s tím, že děti budou moci usednout zpátky do lavic až 2. 11. 2020. Jak to tedy je s ošetřovným? Nemělo by tedy být až do konce měsíce?

Jsem s dětmi sama, do práce nemohu.  Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Eliška, 14.10.2020 11:00
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 15.10.2020 18:25 napsal/a:

Dobrý den,

Aktuálně (v tuto chvíli) je maximální délka ošetřovného pouze podle to, co říká zákon. A to je maximálně 9 kalendářních dní (nebo 16 kalendářních dní). Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 40:

§ 40

(1) Podpůrčí doba u ošetřovného činí nejdéle 

a) 9 kalendářních dnů,

b) 16 kalendářních dnů, jde-li o osamělého zaměstnance, který má v trvalé péči aspoň jedno dítě ve věku do 16 let, které neukončilo povinnou školní docházku.

Ano, máte pravdu v tom, že vláda se shodla, že by se mělo ošetřovné prodloužit na celou dobu, co budou platit mimořádná opatření (tj. například po celou dobu, co budou zavřené školy).

Aby toto začalo platit, je ale nutná změna zákona. O změně by měl parlament jednat příští týden (20. 10. 2020).

Pokud parlament a následně i senát schválí to, co navrhuje vláda, pak by platilo, že ošetřovné mělo být možné čerpat i delší dobu, než kolik aktuálně dovoluje zákon.

Postup (pokud vše bude schváleno) by pak měl být takový, že už nebudete potřebovat potvrzení ze školy, ale bude stačit vaše čestné prohlášení.

Ministerstvo práce a sociálních věcí by pak do konce října, nebo na začátku listopadu mělo připravit a zveřejnit formulář pro ošetřovné, ve kterém vyznačíte, ve které dny jste pečovala o dítě (které nemohlo jít do školy) a na základě takto vyplněného formuláře (který předáte zaměstnavateli) vám následně vyplatí ošetřovné.

To, do kdy budou zavřené školy, je aktuálně nejisté. I vyjádření vlády se v tomto ohledu mění skoro každý den.

Návrh změny zákona by měl platit až do 30. 6. 2021, měl by tedy pokrýt celý aktuální školní rok.

Co se týká ošetřovného za říjen, tak tam by mělo být možné nárokovat celou dobu, kdy byly uzavřené školy. S výjimkou doby, kdy byly podzimní prázdniny, nebo kdy bylo ve škole například ředitelské volno.

Mělo by tedy být možné požádat o ošetřovné za dobu od 14. 10. 2020 do 28. 10. 2020. Pokud by byla konkrétní škola/třída zavřena již před 14. 10. 2020, tak i dřívější dobu. Na dobu, kdy jsou prázdniny (letos od 29. 10. 2020 do 30. 10. 2020), by se ale ošetřovné vztahovat nemělo (pokud to nebude ještě změněno).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Ošetřovné:

Ošetřovné na manžela, pokud jsem na RD

-

Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené, u zaměstnavatele jsem stále vedená jako jeho zaměstnanec. Chci se zeptat, jestli mohu pobírat ošetřovné na manžela, kterého čeká náročná operace a následná několikaměsíční rekonvalescence. Dle lékařů se předpokládá, že nebude moci několik měsíců chodit. Manžel je zaměstnaný. Je možné mít na něj ošetřovné, pokud jsem na RD s […]

Zobrazit odpověď

Má manžel nárok na paragraf na dítě během mojí rodičovské dovolené?

-

Dobrý den, čeká mě operace a hospitalizace v nemocnici. Jsem na rodičovské dovolené a mám 11ti měsíční dceru. Chci se zeptat, jak je to s čerpáním ošetřování člena rodiny? Má na ní manžel nárok, pokud já budu hospitalizovaná, budu po operaci a nebudu se moci o dceru chvíli starat? Děkuji s pozdravem

Zobrazit odpověď

Nárok na ošetřovné – dítě nad 10 let

-

Dobrý den, syn před rokem onemocněl artritidou. Do 10 let nebyl s ošetřovným problém. Nyní je mu 10 let, jak se řeší ošetřovné v tomto případě? Někdy nastanou dny, kdy není schopen vstát z postele, každý pohyb je problém. Přeci ho nemohu nechat doma samotného. Dovolenou už mám z těchto důvodů vyčerpanou. Neplacené volno nepřichází […]

Zobrazit odpověď

Krátkodobé střídání na OCŘ při hospitalizaci (dítě v nemocnici)

-

Manželka je delší dobu (10 dní) na OČR s hospitalizovaným synem v nemocnici. Rád bych ji krátkodobě vystřídal (1-2 dny). Je možné toto provést bez nutnosti, aby se složitě měnilo OČR – například střídáním o víkendu nebo mimo její pracovní dny?

Zobrazit odpověď