Mateřská dovolená x rodičovský příspěvek – dceři budou 4 roky

Dobrý den,

potřebuji se zeptat, zda budu mít nárok na PPM. Teď jsem až do 30. 4. 2021 na rodičovské dovolené, dceři budou 4 roky 26. 4. 2021, takže tento měsíc mi bude rodičovská zanikat (30. 4. 2021).

Jsem podruhé těhotná a jde mi o to, zda mi bude náležet PPM, když bych nastupovala na mateřskou třeba až 1. 5. 2021?

Vím, že se odchod na mateřskou počítá podle termínu porodu, ten mi ještě neurčili, tak nevím přesný den odchodu na mateřskou, ale vychází to právě kolem dceřiných 4. narozenin.

V práci mám smlouvu na dobu neurčitou, stále jsem vedena jako zaměstnanec. Musím nastoupit na mateřskou před 26. 4. 2021 (dcera 4roky) nebo můžu i třeba o týden déle a nárok na PPM budu mít stále?

Děkuji moc

Dotaz poslal/a: Michaela, 30. 11. 2020 17:54
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 01.12.2020 20:12 napsal/a:

Dobrý den,

Příliš se mi nezdá, že byste byla na rodičovské dovolené. Rodičovská dovolená, může být podle zákonu práce, maximálně do 3 roků dítěte. Rodičovská dovolená tedy končí nejpozději, v den 3 narozenin dítěte. Jen rodičovský příspěvek je možné čerpat až do 4 roků dítě.

Pokud vaší dceři budou 4 roky na konci dubna 2021, pak to ale znamená, že rodičovská dovolená v zaměstnání, vám musela skončit již na konci dubna 2020.

Od té doby, můžete mít v zaměstnání například neplacené volno, ale to je již něco jiného než rodičovská dovolená.

Viz zákoník práce, zákon číslo 262/2006 Sb., paragraf 195:

§ 196 Rodičovská dovolená

K prohloubení péče o dítě je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnankyni a zaměstnanci na jejich žádost rodičovskou dovolenou. Rodičovská dovolená přísluší matce dítěte po skončení mateřské dovolené a otci od narození dítěte, a to v rozsahu, o jaký požádají, ne však déle než do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let.

Rodičovská dovolená je maximálně do 3 roků dítěte. Zaměstnavatel vám nemůže prodloužit rodičovskou dovolenou, i kdyby chtěl. Může vám maximálně poskytnout neplacené volno, po skončení rodičovské dovolené.

Z praktického hlediska to pro vás/zaměstnavatele nemusí být příliš velký rozdíl, není to ale to stejné.

Co se týká začátku mateřské dovolené na druhé dítě (a související peněžité pomoci v mateřství), tak na tu můžete uplatnit nárok v době, od začátku 8 týdne do začátku 6 týdne před porodem.

Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 34:

§ 34 Počátek a ukončení podpůrčí doby u peněžité pomoci v mateřství

(1) Podpůrčí doba u peněžité pomoci v mateřství začíná nástupem na peněžitou pomoc v mateřství. Nástup na peněžitou pomoc v mateřství nastává 

a) dnem, který pojištěnka určí v období od počátku osmého týdne do počátku šestého týdne před očekávaným dnem porodu; pokud pojištěnka tento den v tomto období neurčí, nastává nástup na peněžitou pomoc v mateřství počátkem šestého týdne před očekávaným dnem porodu,

Až budete vědět termín porodu, tak budete vědět, jak vám to přesně vychází.

Pokud by to bylo tak jak píšete, že skončení vyplácení rodičovského příspěvku by vám vycházelo +/- na dobu nástupu na mateřskou s druhým dítětem, pak by to asi bylo vše v pořádku.

Pokud máte nyní v zaměstnání neplacené volno, tak byste se pouze domluvila na jeho prodloužení do data začátku mateřské na druhé dítě.

Pokud vaše zaměstnání stále trvá, pak byste měla mít na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství) nárok.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď