Ošetřovné u dohodářů během podzimu 2020

Dobrý den,

chci se zeptat, pokud mám smlouvu na dohodu, platí i pro mě 400 Kč na den?

Mám 4500 – 5000 Kč přiznaného.

Děkuji

Dotaz poslal/a: Pavla, 16.10.2020 20:11
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 17.10.2020 16:28 napsal/a:

Dobrý den,

Za běžných podmínek, není u práce na dohodu (DPP nebo DPČ) nárok na ošetřovné (OČR).

V souvislosti s epidemií koronaviru, ale vláda připravuje změnu zákona, která by umožnila čerpat ošetřovné i těm, kdo pracují na dohodu (podobně, jako tomu bylo během jarních měsíců).

Tuto změnu ale musí ještě schválit parlament (zatím tedy změněné podmínky ještě neplatí).

Aktuální návrh vlády zahrnuje tyto podmínky:

Nárok na ošetřovné bude mít zaměstnanec, který nemůže vykonávat v zaměstnání práci z důvodu ošetřování/péče:     

  • dítě mladší 10 let (v době uplatnění nároku na ošetřovné musí být dítě mladší 10 let)
  • nezaopatřené děti účastnící se školní docházky závislé na péči jiné osoby (již od stupně I.) bez omezení věku,
  • osoby starší 10 let závislé na péči jiné osoby využívající služby denních, týdenních stacionářů a obdobných zařízení
  • děti, které se nemohou účastnit výuky z důvodu nařízení karantény v rodině.

Tyto podmínky platí i pro samoživitele/samoživitelky. Nárok na ošetřovné budou mít za výše uvedených podmínek v době mimořádných opatření i osoby pracující na dohodu o provedení práce nebo o pracovní činnosti, pokud je za ně odváděno sociální pojištění.

Ve svém dotazu nepíšete, zda pracujete na dohodu o provedení práce (DPP) nebo na dohodu o pracovní činnosti (DPČ).

U dohody o provedení práce (DPP), za vás zaměstnavatel odvádí sociální pojištění jen v případě, že váš měsíční příjem je vyšší než 10 000 Kč. U práce na dohodu o pracovní činnosti (DPČ), za vás zaměstnavatel odvede sociální pojištění, jen pokud máte měsíční příjem alespoň 3000 Kč měsíčně.

Pokud byste podmínku placení sociálního pojištění splňovala, pak byste měla nárok na ošetřovné ve výši 70% z redukovaného denního vyměřovacího základu (minimálně 400 Kč denně).

Pokud byste ale pracovala na DPP (dohodu o provedení práce) a měla příjem jen 5000 Kč měsíčně, pak byste na ošetřovné nárok neměla, protože v tomto případě by za vás zaměstnavatel sociální pojištění neplatil.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Ošetřovné:

Ošetřovné na manžela, pokud jsem na RD

-

Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené, u zaměstnavatele jsem stále vedená jako jeho zaměstnanec. Chci se zeptat, jestli mohu pobírat ošetřovné na manžela, kterého čeká náročná operace a následná několikaměsíční rekonvalescence. Dle lékařů se předpokládá, že nebude moci několik měsíců chodit. Manžel je zaměstnaný. Je možné mít na něj ošetřovné, pokud jsem na RD s […]

Zobrazit odpověď

Má manžel nárok na paragraf na dítě během mojí rodičovské dovolené?

-

Dobrý den, čeká mě operace a hospitalizace v nemocnici. Jsem na rodičovské dovolené a mám 11ti měsíční dceru. Chci se zeptat, jak je to s čerpáním ošetřování člena rodiny? Má na ní manžel nárok, pokud já budu hospitalizovaná, budu po operaci a nebudu se moci o dceru chvíli starat? Děkuji s pozdravem

Zobrazit odpověď

Nárok na ošetřovné – dítě nad 10 let

-

Dobrý den, syn před rokem onemocněl artritidou. Do 10 let nebyl s ošetřovným problém. Nyní je mu 10 let, jak se řeší ošetřovné v tomto případě? Někdy nastanou dny, kdy není schopen vstát z postele, každý pohyb je problém. Přeci ho nemohu nechat doma samotného. Dovolenou už mám z těchto důvodů vyčerpanou. Neplacené volno nepřichází […]

Zobrazit odpověď

Krátkodobé střídání na OCŘ při hospitalizaci (dítě v nemocnici)

-

Manželka je delší dobu (10 dní) na OČR s hospitalizovaným synem v nemocnici. Rád bych ji krátkodobě vystřídal (1-2 dny). Je možné toto provést bez nutnosti, aby se složitě měnilo OČR – například střídáním o víkendu nebo mimo její pracovní dny?

Zobrazit odpověď