Insolvenční srážky z nemocenské

Dobrý den,

chci se zeptat jak je to se strháváním pro insolvenci při nemocenské. V práci mi ze mzdy 25 000 Kč strhávají 10 000,- Kč,  dostávala jsem tedy 15 000 Kč na účet.

Dneska  mi přišla  nemocenská od OSSZ od 23.9. do 30.9 1552, s tím že si strhli 3104 Kč. Jak je možné, že tolik?

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Hana, 25.10.2021 07:35
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 25.10.2021 18:40 napsal/a:

Dobrý den,

Při insolvenčních srážkách ze mzdy, vám zůstává základní nezabavitelná částka (7872,75 Kč), která může být zvýšena za dítě/manžela (o 2624,25 Kč za manžela nebo každé dítě, vůči kterému máte vyživovací povinnost).

Z toho, co zbude po odečtení nezabavitelné částky, pak dostáváte už jen jednu třetinu a dvě třetiny jdou na insolvenci.

V případě, že máte více zaměstnavatelů (více plátců mzdy), nebo že máte příjem ze zaměstnání a nemocenskou (nebo i jiný příjem), pak je možné srážky na insolvenci, provádět ze všech těchto příjmů.

V takovém případě, se ale nezabavitelné minimum, použije pouze u jednoho z plátců vašich příjmů – zpravidla tam, kde je vyšší příjem (může to ale být jinak). Tedy například jenom u zaměstnavatele. U druhého plátce, se nezabavitelné minimum už nedá použít.

Za měsíc září, jste zřejmě dostala ještě mzdu od zaměstnavatele – za tu část měsíce, kdy jste nebyla v pracovní neschopnosti. Při výpočtu srážek ze mzdy se použila nezabavitelná částka. Díky snížení příjmu za tento měsíc, mohlo dojít i k tomu, že se nic nestrhlo (pokud je příjem nižší než nezabavitelná částka, tak se nic nestrhne).

Z nemocenské, na kterou vám vznikl nárok za zbylou část měsíce, vám strhli dvě třetiny a vám ponechali pouze jednu třetinu. Zde už se nezabavitelné minimum nedá znovu použít.

Pokud budete po celý další měsíc v pracovní neschopnosti, takže vaším jediným příjmem bude nemocenská, tak se při výpočtu srážek z nemocenské bude moci použít nezabavitelné minimum a výpočet bude vypadat jinak. Pak by vám i z nemocenské zůstalo nezabavitelné minimum + 1/3 ze zbylé části.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Exekuce:

Exekuce – mám srážky ze mzdy a účet v bance v mínusu

-

Dobrý den, chci se zeptat na exekuci. Strhávají mi peníze ze mzdy, plus mi bankovní účet šel do minusu na dlužnou částku. Na účtu jsem neměl nic. Takže exekutorovi se posílají peníze ze mzdy a zbytek peněz mi jde na účet, který je v mínusu. Tím jsem bez financí  – mám nárok na nezabavitelnou částku nebo […]

Zobrazit odpověď

Exekuce na účet v bance – příspěvek na bydlení

-

Dobrý den, chci se zeptat: Mám účet, na který mi chodí jen příspěvek na bydlení. Může mi exekutor zablokovat účet? Děkuji

Zobrazit odpověď

Jak žádat o ponechání minima po exekuci ze starobního důchodu

-

Dobrý den, bratrovi byl v lednu přiznán starobní důchod, ale je v exekuci. Důchod má minimální, méně než 8 tisíc. Do teď ho dostával, ale nyní mu byl obstaven účet a důchod mu zabavili. Jaký je postup, aby mu nechali nezabavitelnou část. Na sociálce mu neporadili. Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Nemocenská na DPČ od sociálky a insolvence

-

Dobrý den, již dva roky pracuji na DPČ a mám 12000 Kč hrubého měsíčně. V prosinci 2021 a v lednu 2022 jsem byla na neschopence. Prosinec mi platil zaměstnavatel a leden sociálka. Od sociálky jsem měla mít zaplacených 26 dní a obdržela jsem pouze 2082Kč. Je to reálné anebo udělali chybu? Mohu případně chybu reklamovat? […]

Zobrazit odpověď