Karanténa po dlouhodobé pracovní neschopnosti (380 dní)

Dobrý den,

moje manželka se po dlouhé nemoci vrací 3 května do zaměstnání, ale ke stejnému datu má vyčerpanou podpůrčí dobu v délce 380 dní.

Jelikož u nich ve firmě je spoustu COVID pozitivních lidí, tak bych chtěl vědět, jestli by při nařízené karanténě měla nárok na nemocenskou.

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Zbynek, 05.03.2021 17:42
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 06.03.2021 18:58 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud vaše manželka vyčerpala celou podpůrčí dobu 380 dní, tak by záleželo na tom, kdy by jí byla karanténa nařízena. Pokud by to bylo například po 14 dnech zaměstnání, tak by měla nárok na 14 dní nemocenské. Pokud by to bylo třeba po 30 dnech, tak by měla nárok na 30 dní nemocenské, atd.

S nárokem na nemocenskou to funguje tak, že k datu zahájení neschopenky, se posuzuje období předcházejících 380 dní. Pokud v těchto předchozích 380 dnech byla nějaká jiná pracovní neschopnost, tak se odečítá od dostupného limitu 380 dní.

Tj. v den návratu do zaměstnání bude mít „limit“ 0 dní, který se postupně bude zvyšovat. Jakmile odpracuje 190 dní (kalendářních dní), tak bude mít opět nárok na celých 380 dní.

Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 26:

§ 26

(1) Podpůrčí doba u nemocenského začíná 15. kalendářním dnem trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo 15. kalendářním dnem nařízené karantény a končí dnem, jímž končí dočasná pracovní neschopnost nebo nařízená karanténa, pokud nárok na nemocenské trvá až do tohoto dne; podpůrčí doba však trvá nejdéle 380 kalendářních dnů ode dne vzniku dočasné pracovní neschopnosti nebo nařízení karantény, pokud se dále nestanoví jinak. V období od 1. ledna 2012 do 31. prosince 2013 podpůrčí doba začíná 22. kalendářním dnem trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo 22. kalendářním dnem nařízené karantény.

(2) Vznikl-li nárok na nemocenské z důvodu dočasné pracovní neschopnosti, započítávají se do podpůrčí doby uvedené v odstavci 1 doby předchozích dočasných pracovních neschopností, pokud spadají do období 380 kalendářních dnů před vznikem dočasné pracovní neschopnosti; tento zápočet se provede i v případě, že předchozí dočasná pracovní neschopnost byla uznána pro jinou pojištěnou činnost. Předchozí období dočasné pracovní neschopnosti se započítávají do podpůrčí doby, i když při nich nemocenské nenáleželo. Věta první a druhá se nepoužije v případě, kdy pojištěná činnost trvala aspoň 190 kalendářních dnů od skončení poslední dočasné pracovní neschopnosti.

Doba v zaměstnání by pak případně mohla mít vliv i na nárok na náhradu mzdy od zaměstnavatele, během prvních 14 dní neschopenky. V zákoníku práce (zákon číslo 262/2006 Sb., paragraf 192) se hovoří o tom, že náhrada mzdy za dočasnou pracovní neschopnost náleží jen v případě, že jsou splněny podmínky pro nárok na výplatu nemocenských dávek:

§ 192

(1) Zaměstnanci, který byl uznán dočasně práce neschopným nebo kterému byla nařízena karanténa, přísluší v době prvních 14 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo karantény náhrada mzdy nebo platu ve dnech podle věty druhé a ve výši podle odstavce 2, pokud ke dni vzniku dočasné pracovní neschopnosti nebo karantény zaměstnanec splňuje podmínky nároku na nemocenské podle předpisů o nemocenském pojištění.

Tj. opět, nárok na náhradu mzdy by vznikal až poté, co by po skončení aktuální dlouhodobé pracovní neschopnosti, měla v zaměstnání alespoň 14 kalendářních dní.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Vycházky v pracovní neschopnosti – neschopenka bez vycházek

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat: Můj manžel je 14 dní po operaci prostaty. Zatím nedostal od ošetřujícího lékaře povoleny vycházky, za měsíc další kontrola. To opravdu nemá nárok na vycházky? Nebo kam se má obrátit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Zobrazit odpověď

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď