Podpora po rodičovské – z čeho se mi vypočítá podpora v nezaměstnanosti?

Dobrý den,

pobírám rodičovský příspěvek, jsem doma na neplaceném volnu (pracovní poměr na dobu neurčitou) do 4 let dcery – července 2021.

Na jaře duben/kveten bych chtěla dát výpověď v práci a jít na Úřad práce. Budu si hledat novou práci a nastoupím až od září, jsem učitelka.

Prosím o radu, pokud ukončím pracovní poměr dohodou nebo výpovědí z důvodu péče o dítě do 4 let, z čeho se mi vypočítá podpora?

Je tedy možnost, když nenastoupím do práce, aby se mi podpora vypočítala z platu a ne z průměrné mzdy v ČR?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Dagmar J., 02.01.2021 5:17
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 02.01.2021 13:53 napsal/a:

Dobrý den,

Na podporu v nezaměstnanosti, po skončení rodičovské máte určitě nárok. To, z čeho by se vypočítala její výše, pak závisí na to, jak přesně bude ukončen pracovní poměr.

Obecně se dá říci, že pokud jste pro zaměstnavatele v předchozích dvou letech skutečně pracovala (a dostávala za práci mzdu/plat), pak se vám podpora v nezaměstnanosti vypočítá z této mzdy/platu.

Pokud jste ale pro zaměstnavatele fyzicky nepracovala a nedostávala za práci plat/mzdu, ale pouze jste byla vedená jako zaměstnanec (na rodičovské), pak se vám vznikání nárok na podporu v nezaměstnanosti na základě náhradní doby důchodového pojištění. Výše podpory, se pak odvíjí od průměrné mzdy v ČR.

V praxi mohou nastat různé situace:

A, Pracovní poměr je ukončen dohodou ke konkrétnímu datu, takže pro zaměstnavatele vůbec nepracujete (nedostáváte mzdu/plat) = v tomto případě se výpočet podpory bude odvíjet od průměrné mzdy v ČR a podpora bude minimální (v roce 2021 je to 5192 Kč za první dva měsíce, 4154 Kč za druhé dva měsíce a 3808 Kč po zbytek doby)

B, Pracovní poměr je ukončen výpovědí = během výpovědní doby vám vzniká nárok na plat/mzdu. Výpočet podpory v nezaměstnanosti, by se pak odvíjel od průměrného výdělku, který by se dal spočítat na základě mzdy/platu během výpovědní doby

C, V zaměstnání po rodičovské alespoň krátce pracujete – vznikne vám nárok na plat/mzdu alespoň za pár dní – podpora se pak může odvíjet od průměrného nebo spíše od pravděpodobného výdělku

D, Pracovní poměr skončí v průběhu rodičovské = na podporu po rodičovské je nárok, ale její výše vychází průměrné mzdy v ČR a podpora bude minimální

Takže, pokud byste například ukončila pracovní poměr výpovědí (z vaší strany nebo ze strany zaměstnavatele), pak je zde standardní 2 měsíční výpovědní doba.

Po tuto dobu výpovědní doby ve výsledku nemusíte fakticky pro zaměstnavatele pracovat (může se jednat například o „překážku v práci na straně zaměstnavatele“, kdy vás ponechá doma).

Podstatné by ale bylo, že by vám po rodičovské za tuto dobu vznikal nárok na plat, a výpočet podpory by se tak mohl standardně odvíjet od průměrného výdělku v zaměstnání.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Podpora 2021:

Z čeho se počítá podpora v nezaměstnanosti – výpověď k 31. 12.?

-

Dobrý den, Dostala jsem od zaměstnavatele výpověď. Momentálně jsem ve výpovědní době, a zaměstnání by mi mělo skončit na konci roku – k 31. 12. 2021. Měla bych dva dotazy, ohledně podpory v nezaměstnanosti: 1. Z čeho se přesně bude počítat podpora v nezaměstnanosti? Vím, že je to z čisté výplaty, ale nevím, za jaké se to […]

Zobrazit odpověď

Podpora v nezaměstnanosti, když půjdu na Úřad práce později

-

Dobrý den, chtěla bych prosím poradit: Můj pracovní poměr bude ukončen 10. 12. 2021 dohodou. Když se budu evidovat na úřadu až 1. ledna 2022, platí za mě ještě zaměstnavatel pojištění? A tudíž podporu bych dostala až další měsíc, tedy únor? Hrozí nějaké následky, když to nebude do 4 dnů? Moc děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Potvrzení o výši průměrného výdělku pro Úřad práce

-

Dobrý den, budu končit pracovní poměr k 30. 11. 2021. Mimo jiných dokladů, nemám žádné potvrzení o výši průměrného výdělku, neboť každý měsíc mám výplatu jinou, maximálně mám z minulého roku Potvrzení o zdanitelných příjmech za rok. Dále pak dostanu odchodné, ale až v průběhu prosince 2021, zajímalo by mne, jak mám tedy doložit to […]

Zobrazit odpověď

Mám nárok na podporu v nezaměstnanosti, po skončení DPČ?

-

Dobrý den. Pracuji 4 roky na DPČ a mám invalidní důchod 1. stupně, je mi 61 roků. Můžu ukončit pracovní smlouvu DPČ výpovědí a jít na ÚP a zažádat o podporu v nezaměstnanosti? Nebo musím počkat, až mě skončí pracovní smlouva na dobu určitou, která je sjednaná vždy na dobu 6 měsíců a teprve potom […]

Zobrazit odpověď