Sociální dávky pro nezaměstnané na Úřadu práce

Dobrý den,

mám syna, který nedokončil studium VŠ a začal pracovat. Je ale rozhodnutý odejít před vypršením měsíční zkušební lhůty a zapsat se do evidence ÚP. Bude mít nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo nějaké sociální dávky?

Jsem v důchodu a jeho výše je cca 10 000 Kč. Z toho musím platit nájem a jídlo. Pro nás dva to zoufale nestačí. Máme na něco nárok?

Děkuji.

Dotaz poslal/a: Marie S., 28.12.2021 18:28
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 29.12.2021 14:32 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud se jedná o první zaměstnání vašeho syna, a před tím nikde nepracoval, pak při ukončení tohoto zaměstnání ještě před koncem zkušební doby, s největší pravděpodobností nebude mít nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Pro nárok na podporu v nezaměstnanosti, musí být splněno 12 měsíců účasti na důchodovém pojištění, za poslední dva roky.

Účast na důchodovém pojištění, vzniká během zaměstnání (syn tedy bude mít necelé tři měsíce). Může vznikat i u nějaké brigády – u DPP je to při příjmu nad 10 000 Kč měsíčně, u DPČ je to při sjednaném příjmu od 3500 Kč měsíčně. Počítá se vše, co spadá do posledních 2 roků.

Pokud ale syn během studia nepracoval na nějaké brigádě, tak podmínku splňovat nebude. Samotná doba studia se pro podporu v nezaměstnanosti nijak nezohledňuje.

Nejsou žádné speciální dávky pro nezaměstnané (s výjimkou podpory v nezaměstnanosti nebo podpory při rekvalifikaci).

Pokud je vaším jediným příjmem pouze váš důchod, pak můžete mít nárok na některé „běžné“ sociální dávky.

Mohlo by se jednat o dávky hmotné nouze – především příspěvek na živobytí. U něj se posuzují všechny osoby v rodině (společné domácnosti). Hodnotí se celková sociální a majetková situace. V závislosti na vašich příjmech, počtu osob v rodině, a dalších faktorech, může být eventuálně nárok na tuto sociální dávku.

Případně můžete mít nárok i na příspěvek na bydlení. Na ten je nárok při bydlení v nájmu, v družstevním bytě nebo v bytě v osobním vlastnictví. Opět se posuzují příjmy (průměrná výše příjmu za předchozí kalendářní čtvrtletí) a náklady na bydlení (také za 3 měsíce nazpět).

O jednotlivé sociální dávky je možné požádat na Úřadu práce. Žádá o ně pouze jedna osoba z rodiny (společné domácnosti). V případě příspěvku na bydlení by to měl být ten, na koho je napsaná nájemní smlouva (nebo kdo je majitelem bytu).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Dávky na bydlení:

Příspěvek na bydlení – jak se dokládají náklady na bydlení (vodné, stočné, odvoz odpadků,…)

-

Od 1. 2. 2024 odchází manželka do předčasného důchodu. Protože ČSSZ ji zřejmě pošle první výplatu důchodu určitě po více jak 90-ti dnech od nástupu do důchodu, nebude mít manželka žádný příjem min. 3měsíce. Pak by se počítal pouze můj (manžel) příjem. Platíme zejména zálohy na el. energii 10.000Kč/měsíc + plyn 300Kč/měsíc, čtvrtletně platíme vodné […]

Zobrazit odpověď

Nárok na příspěvek na bydlení u osoby, která není vlastníkem nemovitosti

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda má nárok na příspěvek na bydlení i osoba, která není vlastníkem nemovitosti a tudíž na ni nejsou napsány ani smlouvy na energie (plyn, elektrika, voda,…). Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Příspěvek na bydlení – studentka VŠ sama v bytě

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím poradit. Bydlela jsem s přítelem v pronajatém bytě. Teď se ale rozcházíme a já v bytě zůstanu sama, přepíše se na mě. Studuji posledním rokem VŠ. Od rodičů dostávám 10.000,-. Za byt platím 12.660,- za měsíc. Chápu to zcela správně, že budu mít nárok na příspěvek na bydlení a […]

Zobrazit odpověď

Příspěvek na bydlení pro studenta – stipendium, příjem ze zaměstnání

-

Dobrý den, chtěl bych si nově požádat o příspěvek na bydlení. Mohu se prosím zeptat, co se započítává do příjmů? V současné době pracuji na full time úvazek a k tomu jsem prezenčním doktorandem – z tohoto studia dostávám stipendium, které je jinak od daní osvobozeno. Počítá se jenom příjem ze zaměstnání? Nebo i toto […]

Zobrazit odpověď