Ukončení zaměstnání v půlce měsíce – musím chodit na Úřad práce

Dobrý den,

rád bych se zeptal, jestli musím chodit na Úřad práce, když mi skončila pracovní smlouva ke 12. 2. 2021 a do nového zaměstnání nastupuji až od 1. 3. 2021. Jedná se tedy jen o 14 dní nezaměstnanosti.

Je nutné se hlásit na Úřadu práce (zejména pro placení sociálního a zdravotního pojištění) nebo lze těchto 14 dnů nějak „vynechat“?

Velice děkuji za objasnění

Dotaz poslal/a: Martin B., 14.02.2021 18:34
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 15.02.2021 19:39 napsal/a:

Dobrý den,

Záleží to pochopitelně na vás, jestli se vám chce nebo nechce chodit na Úřad práce a evidovat se tam jako nezaměstnaný.

Co se týká zdravotního pojištění, tak tam vám vzniká povinnost zaplatit si ho sám, až v případě, že byste byl celý kalendářní měsíc nezaměstnaný (a nebyl vedený na Úřadu práce a ani ho za vás neplatil nikdo jiný).

Tj. pokud byste byl nyní nezaměstnaný i celý kalendářní měsíc březen (a nešel na Úřad práce), tak byste si za březen musel, zaplatit minimální zdravotní pojištění pro OBPZ. Což je v roce 2021 částka 2052 Kč.

Pokud jste byl ale polovinu měsíce zaměstnaný, tak za vás odvádí zdravotní pojištění ještě původní zaměstnavatel – strhne se vám z vaší běžné výplaty, tak jako obvykle. A pokud v březnu nastupujete do nového zaměstnání, tak ho pak bude platit zase nový zaměstnavatel, a vy to řešit nemusíte.

Co se týká sociálního pojištění, tak to si sám nemusíte platit nikdy (není to povinné). Sociální pojištění by za vás neplatil ani Úřad práce. Tam to funguje tak, že doba kdy jste v evidenci, se vám započítává pro nárok na důchod. U 2 týdnů to ale zase není až tak podstatný „výpadek“ (vzhledem k minimální odpracované době 35 roků).

Každopádně ale, pokud byste nyní šel na Úřad práce a pokud splňujete příslušné podmínky, tak by vám případně mohl vznikat nárok na podporu v nezaměstnanosti.

I když se jedná jen polovinu měsíce, nemusela by to být úplně zanedbatelná částka (záleží i na tom, jaký je váš průměrný čistý výdělek v právě ukončeném zaměstnání).

Pokud byste chtěl zajít na Úřad práce, pak byste tak měl učinit do 3 pracovních dní. Pokud vám skončil pracovní poměr v pátek, tak máte čas do středy tohoto týdne. Pak byste byl zařazen do evidence uchazečů o zaměstnání právě k datu ukončení pracovního poměru.

Chodit na Úřad práce ale zcela určitě není povinné, takže je to jen na vás.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Podpora 2021:

Z čeho se počítá podpora v nezaměstnanosti – výpověď k 31. 12.?

-

Dobrý den, Dostala jsem od zaměstnavatele výpověď. Momentálně jsem ve výpovědní době, a zaměstnání by mi mělo skončit na konci roku – k 31. 12. 2021. Měla bych dva dotazy, ohledně podpory v nezaměstnanosti: 1. Z čeho se přesně bude počítat podpora v nezaměstnanosti? Vím, že je to z čisté výplaty, ale nevím, za jaké se to […]

Zobrazit odpověď

Podpora v nezaměstnanosti, když půjdu na Úřad práce později

-

Dobrý den, chtěla bych prosím poradit: Můj pracovní poměr bude ukončen 10. 12. 2021 dohodou. Když se budu evidovat na úřadu až 1. ledna 2022, platí za mě ještě zaměstnavatel pojištění? A tudíž podporu bych dostala až další měsíc, tedy únor? Hrozí nějaké následky, když to nebude do 4 dnů? Moc děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Potvrzení o výši průměrného výdělku pro Úřad práce

-

Dobrý den, budu končit pracovní poměr k 30. 11. 2021. Mimo jiných dokladů, nemám žádné potvrzení o výši průměrného výdělku, neboť každý měsíc mám výplatu jinou, maximálně mám z minulého roku Potvrzení o zdanitelných příjmech za rok. Dále pak dostanu odchodné, ale až v průběhu prosince 2021, zajímalo by mne, jak mám tedy doložit to […]

Zobrazit odpověď

Mám nárok na podporu v nezaměstnanosti, po skončení DPČ?

-

Dobrý den. Pracuji 4 roky na DPČ a mám invalidní důchod 1. stupně, je mi 61 roků. Můžu ukončit pracovní smlouvu DPČ výpovědí a jít na ÚP a zažádat o podporu v nezaměstnanosti? Nebo musím počkat, až mě skončí pracovní smlouva na dobu určitou, která je sjednaná vždy na dobu 6 měsíců a teprve potom […]

Zobrazit odpověď