Zkrácený úvazek a návrat k plnému úvazku

Dobrý den, z důvodu péče o blízkou osobu chci v práci požádat o dočasné zkrácení pracovního úvazku na 4h.

Mám právní nárok na vrácení původního 8 hodinového úvazku, až důvody pro zkrácení pominou?

Můj zaměstnavatel preferuje 6h úvazky a já mám obavu, že už mi 8 hodinový nebude chtít vrátit.

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Laura Č., 01.11.2021 17:35
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 02.11.2021 18:28 napsal/a:

Dobrý den,

Ke zkrácení pracovního úvazku, který máte sjednán ve vaší pracovní smlouvě, může dojít pouze tak, že se zaměstnavatelem podepíšete dodatek, k této pracovní smlouvě.

Obsahem takového dodatku, by pak mohlo být, že v nějakém konkrétním časovém období, například od 1. 1. 2022 do 31. 12. 2022, se pracovní úvazek zkracuje na 0,5.

Tj. obsahem dodatku, by nebylo samotné zkrácení úvazku, ale současně by bylo jednoznačně uvedeno, že se jedná pouze o dočasnou změnu (na měsíc, na půl roku, na rok apod.), který platí od XX do YY.

Pokud byste se zaměstnavatelem podepsala pouze dodatek, který by obsahoval jenom samotné zkrácení úvazku, tak už následně nemáte žádnou možnost, jak zaměstnavatele „donutit“ aby vám „vrátil“ původní úvazek.

Obsah pracovní smlouvy, může být změněn pouze písemně a s navrženou změnou musí souhlasit obě strany (jak vy, tak zaměstnavatel).

Stejně tak, jako vás zaměstnavatel nemůže „donutit“, abyste souhlasila se zkráceným úvazkem, či jakoukoliv jinou změnou, tak vy nemůžete „donutit“ zaměstnavatele, aby souhlasil s delším úvazkem.

Pokud tedy předem víte, že zkrácený úvazek chcete mít jen na nějakou kratší dobu, pak je nutné to takto se zaměstnavatelem domluvit. A rovnou toto časové omezení, zakotvit do písemného dodatku.

Pokud byste pouze podepsala změnu úvazku, s tím že vám zaměstnavatel pouze ústně přislíbí, že to v budoucnu zase změníte na plný úvazek, tak to je již jen obtížně právně vymahatelné.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Práce na zkrácený úvazek:

Nárok na mateřskou dovolenou a zkrácený úvazek po rodičovské

-

Dobrý den, v září mi končí rodičovský příspěvek. Chtěla jsem se zeptat, pokud bych dala v práci výpověď a nastoupila na zkrácený úvazek, měla bych i při zkráceném úvazku nárok na mateřskou dovolenou? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Rodičovská a dva hlavní pracovní poměry

-

Dobrý den, dotaz k rodičovské dovolené, která končí k 30. září 2020 (dítě 3 roky), do té doby pobírám rodičovský příspěvek. K zaměstnavateli, u kterého jsem pracovala, se nevracím z důvodu zrušené pozice. Do nové práce nastupuji na HPP k 1. 8. 2020. Budu v tu dobu mít dva hlavní pracovní poměry, mohu ten, kde mi […]

Zobrazit odpověď

Mateřská dovolená při 3/4 úvazku

-

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně mateřské dovolené. Mám dceru 3 roky a rodičovský příspěvek na ni mám na 4 roky (neměla jsem nárok na mateřskou z minulé práce), v lednu jsem nastoupila do práce na klasický úvazek 40hodin týdně, ale jelikož nestíhám mít odpracované hodiny, brává mi zaměstnavatel chybějící hodiny z dovolené, tudíž jsme […]

Zobrazit odpověď