Nemocenská v době výpovědi – nárok na nemocenské dávky

Dobrý den, jak je to s výpovědní lhůtou, kdy zaměstnanec dá ze svého rozhodnutí výpověď, ale před jejím uplynutím onemocní?

Má nárok pobírat nemocenské dávky, i když nemoc přesáhne do doby, kdy už by neměl být zaměstnán?

Děkuji

Dotaz poslal/a: tana, 23.06.2022 20:21
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 25.06.2022 15:53 napsal/a:

Dobrý den,

Během pracovní neschopnosti, dostáváte nejprve náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele (prvních 14 dní) a následně nemocenské dávky (od 15 dne). U těchto dvou věcí, se mírně liší podmínky, kdy je nárok na „nemocenskou“ i po skončení zaměstnání.

Náhradu mzdy za nemoc, vám zaměstnavatel platí jen v době, kdy jste jeho zaměstnancem. Pokud tedy onemocníte jen krátce před ukončením pracovního poměru, pak může nastat situace, kdy během prvních 14 dní, část doby nedostáváte nemocenskou.

Něco jiného, jsou pak nemocenské dávky, které platí stát. Na ty je nárok od 15 dne pracovní neschopnosti. Nárok je i po skončení zaměstnání.

Podstatné je zde pouze to, aby byla neschopenka zahájena ještě během pracovního poměru (v době, kdy jste účastníkem nemocenského pojištění), nebo případně nejpozději do 7 dní od skončení zaměstnání.

Důvod pro ukončení zaměstnání, nehraje pro nárok na nemocenské dávky (od 15 dne) žádnou roli.

Důvod pro ukončení zaměstnání, může hrát roli s ohledem na to, jestli vůbec dojde k ukončení pracovního poměru, během pracovní neschopnosti.

Pokud by se jednalo o výpověď ze strany zaměstnavatele, a zaměstnanec onemocněl před uplynutím výpovědní doby, pak může dojít k prodloužení výpovědní doby. Resp. čekalo by se na konec pracovní neschopnosti, a následně by doběhl zbytek výpovědní doby. Záleží i na rozhodnutí zaměstnance, ten může souhlasit s ukončením zaměstnání i během neschopenky.

Pokud je ale pracovní poměr ukončován výpovědní ze strany zaměstnance (nebo i pokud by se jednalo o pracovní poměr na dobu určitou, nebo ukončení dohodou), pak je možné ukončení zaměstnání, i v době pracovní neschopnosti.

Jak již bylo uvedeno výše – prvních 14 dní, je nárok na náhradu mzdy za nemoc, jen v době, kdy jste zaměstnancem (zaměstnavatel platí za zameškané hodiny). Od 15 dne je nárok na nemocenské dávky, i po skončení zaměstnání.

Na nemocenské dávky, je nárok maximálně po dobu 380 dní, od začátku neschopenky (případně je možné i další prodloužení, až o 350 dní). Po dobu, kdy jsou vypláceny nemocenské dávky po skončení zaměstnání, za vás zdravotní pojištění platí stát, a doba se vám počítá jako náhradní doba důchodového pojištění.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Vycházky v pracovní neschopnosti – neschopenka bez vycházek

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat: Můj manžel je 14 dní po operaci prostaty. Zatím nedostal od ošetřujícího lékaře povoleny vycházky, za měsíc další kontrola. To opravdu nemá nárok na vycházky? Nebo kam se má obrátit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Zobrazit odpověď

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď