Budu mít nárok na podporu v nezaměstnanosti?

Dobrý den, od září 2022 do prosince 2022 jsem byla v evidenci uchazečů o zaměst. na UP. O podporu jsem nežádala.

Od ledna 2023 do srpna 2023 jsem byla zaměstnána, ale vzhledem k tomu, že mám 3 děti a zaměstnavatel mi nemohl snížit úvazek, podávám výpověď.

Předtím jsem byla vedena jako osoba pečující o děti do 15 let. Důchodové pojištění jsem neplatila.

Od října bych mela nastoupit do nového zaměstnání. Pokud se eviduji na měsíc září na UP , budu mít nárok na podporu v nezaměstnanosti?

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Eva, 25.08.2023 22:46
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 27.08.2023 16:39 napsal/a:

Dobrý den,

Pro nárok na podporu v nezaměstnanosti, musí být splněna podmínka „minimální“ odpracované doby. Musíte mít 12 měsíců za poslední dva roky, před podáním žádosti o podporu v nezaměstnanosti.

Jako „odpracovaná“ doba, se vám počítá nejenom poslední zaměstnání (leden až srpen 2023). Ale mohou se případně počítat i předchozí zaměstnání nebo jiné náhradní doby, pokud by spadaly do posledních 24 měsíců (tj. období září 2021 až srpen 2023).

Pokud jste ale během posledních 2 roků, pracovala pouze 8 měsíců, a zbytek doby byla jen evidence na ÚP (nepočítá se pro nárok na podporu), a předchozí péče o dítě do 15 roků (nepočítá se pro nárok na podporu), pak by ale nárok na podporu nebyl.

Jiná situace by to byla, pokud by alespoň jedno z dětí mělo do 4 roků – doba péče o dítě do 4 roků, se započítává jako náhradní doba důchodového pojištění, a pro nárok na podporu v nezaměstnanosti, se to počítá také.

Pokud nebude splněna podmínka 12 měsíců za poslední dva roky, tak nárok na podporu není. Můžete být ale vedena na Úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání, a stát za vás bude platit zdravotní pojištění.

Pozor také na to, že pokud plánujete ukončit současné zaměstnání výpovědí, tak u výpovědi je standardní výpovědní doba 2 měsíce. A ta začíná až od začátku následujícího měsíce, po doručení výpovědi (výpověď musí být podána písemnou formou).

Pokud byste zaměstnavateli předala výpověď ještě před koncem srpna, tak by vám výpovědní doba končila až na konci října. Pokud by výpověď byla dána až v září, tak by zaměstnání končilo až na konci listopadu.

Něco jiného je ukončení pracovního poměru dohodou. U dohody, je možné domluvit „libovolné“ datum, ke kterému pracovní poměr končí (pokud s tím souhlasí obě strany – jak zaměstnavatel a zaměstnanec, a pokud to není do minulosti).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Podpora 2023:

Ukončení pracovní smlouvy dohodou – kolik procent bude podpora v nezaměstnanosti?

-

Dobrý den, mám dotaz ohledně ukončení pracovní smlouvy dohodou. Mám odděláno rok a půl a moje otázka: Mám nárok na podporu a kolik procent? Děkuji předem za odpověď a hezký den přeji.

Zobrazit odpověď

Jak se počítá podpora v nezaměstnanosti – ukončení ve zkušební době

-

Dobrý den, po 18 letech jsem skončila v zaměstnání z důvodu personálních změn. Můj poměr skončil k 30. 9. 2023. Ihned jsem nastoupila do nového zaměstnání, ale bohužel mi kvůli 4leté dceři nevyhovují dlouhé směny a chtěla bych skončit ve zkušební době a uvedu důvod péče o nezletilé dítě. Ukončím buď v říjnu nebo v […]

Zobrazit odpověď

Do kdy se musím hlásit na Úřadu práce po skončení rodičovské

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat: Dne 10. 10. mi skončil rodičovský příspěvek k synovým 3tím narozeninám. Nebyla sem před nástupem na RD zaměstnaná, proto bych se chtěla zeptat, kdy se musím hlásit na úřad práce, když nemám žádnou práci. Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Výpověď z pracovního poměru a neschopenka + předdůchod a podpora v nezaměstnanosti

-

Dobrý den, mám dlouhodobé zdravotní problémy, „řešené“ injekcemi do páteře pod CT na 2 klinikách, atd., několik operací. V novém zaměstnání jsem zaměstnána od 1. 11. 2022. Pokud bych dala výpověď zaměstnavateli 29. 9. 2023 a od 3.10. šla na nemocenskou, budu mít nárok na výplatu prvních 14 dní nemocenské od zaměstnavatele, když bych byla […]

Zobrazit odpověď