Do kdy se musím hlásit na Úřadu práce po skončení rodičovské

Dobrý den, chtěla bych se zeptat:

Dne 10. 10. mi skončil rodičovský příspěvek k synovým 3tím narozeninám.

Nebyla sem před nástupem na RD zaměstnaná, proto bych se chtěla zeptat, kdy se musím hlásit na úřad práce, když nemám žádnou práci.

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Kateřina, 16.10.2023 20:33
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 20.10.2023 14:17 napsal/a:

Dobrý den,

Po skončení rodičovského příspěvku nemáte povinnost, hlásit se na Úřadu práce. Není to povinnost, je to vaše právo, které můžete, ale také nemusíte využít.

Pokud si nyní budete chtít hledat nové zaměstnání (a chcete se tedy stát uchazečem o zaměstnání), pak máte možnost jít na Úřad práce. Není to ale povinné. Evidence na ÚP je dobrovolná.

Pokud byste chtěla být i nadále doma s dítětem pak je to také možné (například jako osoba pečující o dítě do 7 roků).

Obecně platí, že na Úřad práce je dobré jít do 3 pracovních dní, po skončení zaměstnání. Má to smysl s ohledem na návaznost evidence na ÚP, na ukončené zaměstnání.

Při skončení rodičovského příspěvku, tato lhůta není až tak podstatná. Na Úřad práce můžete jít kdykoliv. Je pouze nutné si pohlídat zdravotní pojištění.

Zdravotní pojištění za vás platí stát po dobu pobírání rodičovského příspěvku. Záleží tedy i na tom, kdy přesně vám skončil nárok na rodičovský příspěvek. Nejsem si úplně jistá, že vám to vyšlo přesně na 3 narozeniny dítěte?

Rodičovský příspěvek končí ve chvíli, kdy je vyčerpána celá částka (u vás zřejmě 300 000 Kč) nebo nejpozději v den 4 narozenin dítěte. Něco jiného je rodičovská dovolená, která končí nejpozději v den 3 narozenin dítěte (ale to se vás jako nezaměstnané netýká, bez zaměstnání není možné být na rodičovské dovolené).

Záleží tedy i na tom, jak jste měla nastavenu měsíční částku. Pokud to bylo 8 333 Kč, pak by to opravdu vycházelo na 3 narozeniny dítěte (36 měsíců). Pokud to byla jiná částka, pak to mohlo vycházet jinak.

V měsíci, ve kterém jste měla ještě nárok na výplatu rodičovského příspěvku (byť třeba jen za část měsíce), za vás odváděl/odvádí zdravotní pojištění stát.

Povinnost, abyste si zdravotní pojištění zaplatila sama, vám vzniká až ve chvíli, pokud byste celý kalendářní měsíc nebyla na rodičovské nebo na Úřadu práce (nebo nepracovala v zaměstnání, atp.).

Je zde ale i možnost, abyste své zdravotní pojišťovně oznámila, že jste dále osobou pečující o jedno dítě do 7 roků. A pak za vás bude i nadále platit zdravotní pojištění stát.

U sociálního pojištění je to jiné. To za vás nikdo neplatil ani během pobírání rodičovského příspěvku. Doba péče o dítě (případně až do jeho 4 roků), se ale započítává, jako náhradní doba důchodového pojištění.

Pokud nyní půjdete na Úřad práce, tak máte nárok i na podporu v nezaměstnanosti. Na podporu je nárok, i když jste před porodem byla nezaměstnaná, a i když jste po celou dobu rodičovské nikde nepracovala.

Podpora v nezaměstnanosti po rodičovské, je ale jen poměrně nízká:

  • První dva měsíce je to 5896 Kč/měsíc
  • Druhé dva měsíce je to 4717 Kč/měsíc
  • Zbytek doby (zřejmě 1 měsíce) je to 4324 Kč/měsíc

Nezbytným předpokladem pro nárok na podporu v nezaměstnanosti je plnění povinností uchazeče o zaměstnání (aktivní spolupráce při hledání nového zaměstnání, atd.).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Podpora 2023:

Ukončení pracovní smlouvy dohodou – kolik procent bude podpora v nezaměstnanosti?

-

Dobrý den, mám dotaz ohledně ukončení pracovní smlouvy dohodou. Mám odděláno rok a půl a moje otázka: Mám nárok na podporu a kolik procent? Děkuji předem za odpověď a hezký den přeji.

Zobrazit odpověď

Jak se počítá podpora v nezaměstnanosti – ukončení ve zkušební době

-

Dobrý den, po 18 letech jsem skončila v zaměstnání z důvodu personálních změn. Můj poměr skončil k 30. 9. 2023. Ihned jsem nastoupila do nového zaměstnání, ale bohužel mi kvůli 4leté dceři nevyhovují dlouhé směny a chtěla bych skončit ve zkušební době a uvedu důvod péče o nezletilé dítě. Ukončím buď v říjnu nebo v […]

Zobrazit odpověď

Výpověď z pracovního poměru a neschopenka + předdůchod a podpora v nezaměstnanosti

-

Dobrý den, mám dlouhodobé zdravotní problémy, „řešené“ injekcemi do páteře pod CT na 2 klinikách, atd., několik operací. V novém zaměstnání jsem zaměstnána od 1. 11. 2022. Pokud bych dala výpověď zaměstnavateli 29. 9. 2023 a od 3.10. šla na nemocenskou, budu mít nárok na výplatu prvních 14 dní nemocenské od zaměstnavatele, když bych byla […]

Zobrazit odpověď

Výpověď ve zkušební době – jak se vypočítá podpora v nezaměstnanosti?

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak se vypočítá podpora v nezaměstnanosti. Byla jsem na rodičovské dovolené, u svého zaměstnavatele jsem dala výpověď, našla jsem si práci blíže k bydlišti, ale chci dát výpověď ve zkušební době – po 14 dnech. Práce neodpovídá tomu, na čem jsme se dohodli na pohovoru. Můj dotaz zní, když […]

Zobrazit odpověď