Výpověď ve zkušební době – jak se vypočítá podpora v nezaměstnanosti?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak se vypočítá podpora v nezaměstnanosti.

Byla jsem na rodičovské dovolené, u svého zaměstnavatele jsem dala výpověď, našla jsem si práci blíže k bydlišti, ale chci dát výpověď ve zkušební době – po 14 dnech. Práce neodpovídá tomu, na čem jsme se dohodli na pohovoru.

Můj dotaz zní, když teď ukončím pracovní poměr, jak se vypočítává podpora a od jaké doby, a co těch 14 dni odpracovaných.

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Martina, 17.09.2023 21:13
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 18.09.2023 19:33 napsal/a:

Dobrý den,

Podpora v nezaměstnanosti, se vypočítá z průměrného čistého měsíčního výdělku, v posledním ukončeném zaměstnání před tím, než se evidujete na Úřadu práce.

Pro výpočet podpory v nezaměstnanosti, je tedy rozhodující příjem, který máte v aktuálním zaměstnání – byť jej budete ukončovat ve zkušební době, a bude se jednat jen o krátkou dobu.

Viz paragraf 50, zákon o zaměstnanosti (zákon číslo 435/2004 Sb.):

§ 50 Výše podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci

(1) Výše podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci se stanoví procentní sazbou z průměrného měsíčního čistého výdělku, který byl u uchazeče o zaměstnání zjištěn a naposledy používán pro pracovněprávní účely v jeho posledním ukončeném zaměstnání v rozhodném období podle pracovněprávních předpisů; pokud se u něho tyto pracovněprávní předpisy neuplatňovaly vzhledem k úpravě stanovené zvláštními právními předpisy pro právní vztah, ve kterém vykonával své poslední ukončené zaměstnání, zjistí se pro účely podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci jeho průměrný měsíční čistý výdělek obdobně podle pracovněprávních předpisů.

Postup, jak se vypočítá průměrný výdělek, je uveden v zákoníku práce – viz zákon číslo 262/2006 Sb., paragraf 351 až 362.

V zákoníku práce je uvedeno, že průměrný výdělek se vypočítá z posledního ukončeného kalendářního čtvrtletí. Pokud v tomto čtvrtletí nemáte odpracováno alespoň 21 dní, pak se namísto průměrného výdělku, použije pravděpodobný výdělek.

Viz paragraf 355, zákoník práce:

§ 355 Pravděpodobný výdělek

(1) Jestliže zaměstnanec v rozhodném období neodpracoval alespoň 21 dnů, použije se pravděpodobný výdělek. 

(2) Pravděpodobný výdělek zjistí zaměstnavatel z hrubé mzdy nebo platu, které zaměstnanec dosáhl od počátku rozhodného období, popřípadě z hrubé mzdy nebo platu, které by zřejmě dosáhl; přitom se přihlédne zejména k obvyklé výši jednotlivých složek mzdy nebo platu zaměstnance nebo ke mzdě nebo platu zaměstnanců vykonávajících stejnou práci nebo práci stejné hodnoty.

V zákoníku práce se primárně mluví o průměrném hrubém výdělku (resp. o pravděpodobném hrubém výdělku). Z takto zjištěného výdělku, se určí čistý měsíční výdělek (pro výpočet podpory) běžným způsobem – odečte se sociální/zdravotní a daň.

Podpora v nezaměstnanosti, na kterou můžete mít nárok po ukončení zaměstnání ve zkušební době, se tedy bude odvíjet od příjmu, který máte v tomto zaměstnání. Pokud bude zaměstnání ukončeno jen po krátké době, pak se to bude odvíjet od pravděpodobného výdělku.

I při ukončení zaměstnání ve zkušební době ale záleží na důvodu, proč je zaměstnání ukončeno. Pokud bude zaměstnání ukončeno ze strany zaměstnance bez vážného důvodu, pak je nárok na nižší podporu – pouze 45% po celou dobu (jinak je to 65% první dva měsíce, 50% další dva měsíce a 45% zbytek doby).

Ještě upozorním na to, že ve zkušební době, se pracovní poměr obvykle ukončuje zrušením pracovního poměru. Zrušení pracovního poměru ve zkušební době, je možné kdykoliv. A k ukončení zaměstnání může dojít ihned. Nejdříve ale v den, kdy zaměstnavateli písemně oznámíte, že chcete zaměstnání ukončit.

Pokud byste dávala klasickou výpověď (což můžete), pak by zde byla standardní výpovědní doba 2 měsíce, která začíná až od začátku následujícího kalendářního měsíce. A tak dlouho zřejmě nechcete být v tomto zaměstnání, které vám nevyhovuje.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Podpora 2023:

Ukončení pracovní smlouvy dohodou – kolik procent bude podpora v nezaměstnanosti?

-

Dobrý den, mám dotaz ohledně ukončení pracovní smlouvy dohodou. Mám odděláno rok a půl a moje otázka: Mám nárok na podporu a kolik procent? Děkuji předem za odpověď a hezký den přeji.

Zobrazit odpověď

Jak se počítá podpora v nezaměstnanosti – ukončení ve zkušební době

-

Dobrý den, po 18 letech jsem skončila v zaměstnání z důvodu personálních změn. Můj poměr skončil k 30. 9. 2023. Ihned jsem nastoupila do nového zaměstnání, ale bohužel mi kvůli 4leté dceři nevyhovují dlouhé směny a chtěla bych skončit ve zkušební době a uvedu důvod péče o nezletilé dítě. Ukončím buď v říjnu nebo v […]

Zobrazit odpověď

Do kdy se musím hlásit na Úřadu práce po skončení rodičovské

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat: Dne 10. 10. mi skončil rodičovský příspěvek k synovým 3tím narozeninám. Nebyla sem před nástupem na RD zaměstnaná, proto bych se chtěla zeptat, kdy se musím hlásit na úřad práce, když nemám žádnou práci. Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Výpověď z pracovního poměru a neschopenka + předdůchod a podpora v nezaměstnanosti

-

Dobrý den, mám dlouhodobé zdravotní problémy, „řešené“ injekcemi do páteře pod CT na 2 klinikách, atd., několik operací. V novém zaměstnání jsem zaměstnána od 1. 11. 2022. Pokud bych dala výpověď zaměstnavateli 29. 9. 2023 a od 3.10. šla na nemocenskou, budu mít nárok na výplatu prvních 14 dní nemocenské od zaměstnavatele, když bych byla […]

Zobrazit odpověď