Jak se počítá podpora v nezaměstnanosti – ukončení ve zkušební době

Dobrý den, po 18 letech jsem skončila v zaměstnání z důvodu personálních změn. Můj poměr skončil k 30. 9. 2023.

Ihned jsem nastoupila do nového zaměstnání, ale bohužel mi kvůli 4leté dceři nevyhovují dlouhé směny a chtěla bych skončit ve zkušební době a uvedu důvod péče o nezletilé dítě.

Ukončím buď v říjnu nebo v listopadu. Jak by se mi prosím počítala podpora? Z posledního zaměstnání kde teď jsem nebo z toho předchozího?

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Veronika, 26.10.2023 23:49
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 27.10.2023 16:01 napsal/a:

Dobrý den,

Výpočet podpory v nezaměstnanosti, se odvíjí vždy od poslední ukončené činnosti. Tedy buď z posledního zaměstnání, nebo z ukončeného/přerušeného podnikání, nebo případě platí mírně odlišné podmínky, pokud je poslední ukončenou činností nějaká náhradní doba zaměstnání.

Předcházející zaměstnání (jiné než to poslední, které právě skončilo), nemají na výpočet podpory v nezaměstnanosti vliv. Viz zákon o zaměstnanosti, zákon číslo 435/2004 Sb., paragraf 50:

(1) Výše podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci se stanoví procentní sazbou z průměrného měsíčního čistého výdělku, který byl u uchazeče o zaměstnání zjištěn a naposledy používán pro pracovněprávní účely v jeho posledním ukončeném zaměstnání v rozhodném období podle pracovněprávních předpisů; pokud se u něho tyto pracovněprávní předpisy neuplatňovaly vzhledem k úpravě stanovené zvláštními právními předpisy pro právní vztah, ve kterém vykonával své poslední ukončené zaměstnání, zjistí se pro účely podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci jeho průměrný měsíční čistý výdělek obdobně podle pracovněprávních předpisů.

Při výpočtu podpory v nezaměstnanosti, pokud budete ukončovat zaměstnání ještě ve zkušební době (tj. jen krátce po nástupu do nové práce), bude záležet i na tom, kdy bude ukončen pracovní poměr.

Výpočet podpory v nezaměstnanosti se zpravidla provádí z průměrného čistého měsíčního výdělku. Postup výpočtu průměrného výdělku, je určen v zákoníku práce.

Pokud v rozhodném období pro výpočet průměrného výdělku, není odpracováno minimálně 21 dní, pak se na místo průměrného výdělku, použije pravděpodobný výdělek – viz zákoník práce, zákon číslo 262/2006 Sb., paragraf 355:

§ 355

(1) Jestliže zaměstnanec v rozhodném období neodpracoval alespoň 21 dnů, použije se pravděpodobný výdělek

(2) Pravděpodobný výdělek zjistí zaměstnavatel z hrubé mzdy nebo platu, které zaměstnanec dosáhl od počátku rozhodného období, popřípadě z hrubé mzdy nebo platu, které by zřejmě dosáhl; přitom se přihlédne zejména k obvyklé výši jednotlivých složek mzdy nebo platu zaměstnance nebo ke mzdě nebo platu zaměstnanců vykonávajících stejnou práci nebo práci stejné hodnoty.

Při ukončení zaměstnání (i ve zkušební době), je dobré uvést nějaký důvod, který spadá mezi tzv. „vážné důvody“. Ty jsou uvedeny v paragrafu 5, odstavec c, zákona o zaměstnanosti.

Ve zkušební době, můžete ukončit pracovní poměr i bez uvedení důvodu. Pokud je ale zaměstnání ukončeno ze strany zaměstnance bez uvedení vážného důvodu, pak se následně krátí podpora v nezaměstnanosti, a je nárok jenom na 45% po celou dobu (jinak je nárok první dva měsíce na 65%, další dva měsíce 50% a zbytek doby 45%).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Podpora 2023:

Ukončení pracovní smlouvy dohodou – kolik procent bude podpora v nezaměstnanosti?

-

Dobrý den, mám dotaz ohledně ukončení pracovní smlouvy dohodou. Mám odděláno rok a půl a moje otázka: Mám nárok na podporu a kolik procent? Děkuji předem za odpověď a hezký den přeji.

Zobrazit odpověď

Do kdy se musím hlásit na Úřadu práce po skončení rodičovské

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat: Dne 10. 10. mi skončil rodičovský příspěvek k synovým 3tím narozeninám. Nebyla sem před nástupem na RD zaměstnaná, proto bych se chtěla zeptat, kdy se musím hlásit na úřad práce, když nemám žádnou práci. Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Výpověď z pracovního poměru a neschopenka + předdůchod a podpora v nezaměstnanosti

-

Dobrý den, mám dlouhodobé zdravotní problémy, „řešené“ injekcemi do páteře pod CT na 2 klinikách, atd., několik operací. V novém zaměstnání jsem zaměstnána od 1. 11. 2022. Pokud bych dala výpověď zaměstnavateli 29. 9. 2023 a od 3.10. šla na nemocenskou, budu mít nárok na výplatu prvních 14 dní nemocenské od zaměstnavatele, když bych byla […]

Zobrazit odpověď

Výpověď ve zkušební době – jak se vypočítá podpora v nezaměstnanosti?

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak se vypočítá podpora v nezaměstnanosti. Byla jsem na rodičovské dovolené, u svého zaměstnavatele jsem dala výpověď, našla jsem si práci blíže k bydlišti, ale chci dát výpověď ve zkušební době – po 14 dnech. Práce neodpovídá tomu, na čem jsme se dohodli na pohovoru. Můj dotaz zní, když […]

Zobrazit odpověď