Budu mít nárok na příspěvek na bydlení po rozvodu?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na příspěvek na bydlení.

Momentálně jsem vdaná a žijí v rodinném domě na hypotéku. Budu se rozvádět a hledám si podnájem, kde plánují být i se dvěma dětmi.

Bohužel jsou nájmy v okolí hodně vysoké a tyto náklady by zahrnovaly cca polovinu výdělku, nejsem schopná vše utáhnout.

Chtěla jsem se zeptat, jestli by bylo možné vypočítat, jestli bych měla nárok na příspěvek na bydlení a popřípadě v jaké výši.

Můj plat činí cca 30000 Kč v čistém, náklady na bydlení jsou cca 15000 – 17000 Kč s energiemi a vodou.

S jakým příspěvkem bych mohla cca počítat. Je to pro mě podstatné vědět dopředu, abych věděla na co se mám případně připravit a abych si nepronajala byt a pak nezjistila, že na to prostě nemám finance.

Dotaz poslal/a: Nikola, 6.11.2023 19:16
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 08.11.2023 15:29 napsal/a:

Dobrý den,

Na příspěvek na bydlení, může mít nárok, pokud se bude jednat o nájem (nájemní smlouva), nebo pokud bude podnájem celého bytu (pokud by to byl podnájem jenom části bytu, tak na příspěvek nárok být nemusí).

Výše příspěvku, na který byste mohla mít nárok, závisí na několika faktorech:

  • Počet osob, které budou v bytě bydlet = jestli to budete jenom vy a dvě děti (celkem 3 osoby), nebo jestli tam bude bydlet i někdo jiný (trvalé bydliště nehraje roli, rozhoduje skutečný stav, kdo v bytě bydlí)
  • Lokalita, kde si budete vyřizovat nájem nebo podnájem = pro výpočet příspěvku na bydlení jsou rozhodující i normativní náklady na bydlení, ty se odvíjí od velikosti města nebo obce (jiné jsou pro Prahu a Brno, jiné pro obce od 70 tisíc obyvatel a jiné pro menší měst/obce
  • Průměrná výše příjmu = započítá se jak čistá mzda ze zaměstnání, tak i další příjmy, na které máte nárok (přídavky na dítě, alimenty, a různé další příjmy)
  • Průměrná výše nákladů na bydlení = zaplacený nájem a další platby (za energie nebo služby)

Pro výpočet výše příspěvku na bydlení hraje roli i to, kdy si o příspěvek budete žádat. Aktuálně (do konce roku 2023), platí nějaké podmínky. Od 1. ledna 2024 se zcela určitě budou měnit normativní náklady na bydlení, a výpočet příspěvku pak může vycházet jinak.

Pozor také na to, že pro nárok na příspěvek, musíte být schopná doložit náklady na bydlení. Některé náklady se ale nepočítají – pokud budete na začátku nájmu platit i kauci, tak ta se do nákladů nepočítá.

Neznám všechny potřebné údaje, abych vám mohla spočítat nějakou konkrétní částku, na kterou byste mohla mít nárok.

Můžete ale použít nějakou orientační kalkulačku pro výpočet příspěvku na bydlení – může vyzkoušet tuto kalkulačku na našem webu, nebo i tu oficiální na webu Ministerstva práce a sociálních věcí zde.

V kalkulačce si můžete poměrně jednoduše spočítat, kolik byste mohla dostat příspěvek na bydlení, podle aktuálních podmínek. Jak to ale bude od začátku roku 2024, vám nyní neřeknu – to se bude vědět až někdy během prosince.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Bydlení:

Příspěvek na bydlení pro studenta VŠ – bydlení v pronájmu

-

Dobrý den, měla bych dotaz, zda jako studentka VŠ mám nárok na příspěvek na bydlení? Bydlíme ve třech (všechny jsme studentky na denním studiu) v bytě, který pronajímáme (máme platnou nájemní smlouvu). Všechny tři máme brigády (na internetu jsem se dočetla, že brigády se do příjmu, v případě studentů, nepočítají), ale vzhledem ke studiu si […]

Zobrazit odpověď

Příspěvek na bydlení – jak se dokládají náklady na bydlení (vodné, stočné, odvoz odpadků,…)

-

Od 1. 2. 2024 odchází manželka do předčasného důchodu. Protože ČSSZ ji zřejmě pošle první výplatu důchodu určitě po více jak 90-ti dnech od nástupu do důchodu, nebude mít manželka žádný příjem min. 3měsíce. Pak by se počítal pouze můj (manžel) příjem. Platíme zejména zálohy na el. energii 10.000Kč/měsíc + plyn 300Kč/měsíc, čtvrtletně platíme vodné […]

Zobrazit odpověď

Nárok na příspěvek na bydlení u osoby, která není vlastníkem nemovitosti

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda má nárok na příspěvek na bydlení i osoba, která není vlastníkem nemovitosti a tudíž na ni nejsou napsány ani smlouvy na energie (plyn, elektrika, voda,…). Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Příspěvek na bydlení – studentka VŠ sama v bytě

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím poradit. Bydlela jsem s přítelem v pronajatém bytě. Teď se ale rozcházíme a já v bytě zůstanu sama, přepíše se na mě. Studuji posledním rokem VŠ. Od rodičů dostávám 10.000,-. Za byt platím 12.660,- za měsíc. Chápu to zcela správně, že budu mít nárok na příspěvek na bydlení a […]

Zobrazit odpověď