Příspěvek na bydlení pro studenta VŠ – bydlení v pronájmu

Dobrý den, měla bych dotaz, zda jako studentka VŠ mám nárok na příspěvek na bydlení?

Bydlíme ve třech (všechny jsme studentky na denním studiu) v bytě, který pronajímáme (máme platnou nájemní smlouvu).

Všechny tři máme brigády (na internetu jsem se dočetla, že brigády se do příjmu, v případě studentů, nepočítají), ale vzhledem ke studiu si nejsme schopní vydělávat sami na sebe, proto nám na bydlení spíše přispívají rodiče.

Moje hlavní otázka je, zda máme tedy nárok na příspěvek, v případě, že by se dalo říct, že nemáme žádné příjmy a byt nám platí rodiče.

Předem děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Tereza Č., 11.03.2024 11:33
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 11.03.2024 18:12 napsal/a:

Dobrý den,

Na příspěvek na bydlení může mít nárok kdokoliv, kdo splní požadované podmínky. To, že jste studentka, není žádné omezení.

V online žádosti o příspěvek na bydlení (viz aplikace Jenda), máte přímo kolonku, kde zaškrtáváte, že žadatel je nezaopatřeným dítětem. Jinak je asi vše stejné, jako u ostatních žadatelů.

Abyste mohla mít nárok na příspěvek na bydlení, tak potřebujete platnou nájemní smlouvu – žádost musí vyřizovat ten, na koho je tato nájemní smlouva uzavřena.

Dále musíte být schopná doložit náklady na bydlení. V online žádosti, sice není potřeba zadávat nějaké potvrzení, stačí jen vyplnit příslušnou kolonku.

Pokud ale v žádosti uvedete, že měsíční náklady na bydlení jsou 10 000 Kč, tak si Úřad práce může vyžádat doložení skutečně zaplacených nákladů (výpis z účtu, zaplacené složeny, apod.).

Pokud byste nebyla schopna doložit skutečné náklady na bydlení, pak by nebyl nárok ani na příspěvek (příspěvek se vyplácí maximálně do výše skutečných nákladů).

Dále musíte být schopná prokázat, že nesdílíte společnou domácnost se svými rodiči.

Jako nezaopatřené dítě, jste automaticky posuzována společně se svými rodiči (viz paragraf 7, zákon o státní sociální podpoře).

Na příspěvek na bydlení, tedy můžete mít nárok pouze na základě toho, že nebydlíte společně s rodiči (nesdílíte společnou domácnost).

To mimo jiné znamená i to, že rodiče si na vás nesmí uplatňovat daňovou slevu na dítě (nárok na daňovou slevu na dítě je pouze v případě, že rodič a dítě sdílí společnou domácnost).

Jak sama uvádíte, u nezaopatřených dětí, se do příjmu nepočítají příjmy z brigády. Příjmy z podnikání by se ale počítaly (s výjimkou příjmu za červenec a srpen). Do příjmu se dále počítá například i výživné od rodičů nebo například sirotčí důchod. Naopak stipendium se nepočítá.

Pro nárok na příspěvek, bude záležet i na tom, zda budete všechny 3 spolubydlící posuzovány společně jako jedna „společná domácnost“ (nebo jestli vaše spolubydlící budou posuzovány společně se svými rodiči).

Pro výpočet příspěvku na bydlení dále hraje roli i velikost města (a typ bydlení a celkový počet osob v bytě).

Když to shrnu, tak na příspěvek na bydlení můžete mít nárok i jako studentka. Záleží ale na splnění všech podmínek – doložení nákladů na bydlení, nebýt posuzována společně s rodiči, platná nájemní smlouva, výše příjmu, atd.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Bydlení:

Budu mít nárok na příspěvek na bydlení po rozvodu?

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na příspěvek na bydlení. Momentálně jsem vdaná a žijí v rodinném domě na hypotéku. Budu se rozvádět a hledám si podnájem, kde plánují být i se dvěma dětmi. Bohužel jsou nájmy v okolí hodně vysoké a tyto náklady by zahrnovaly cca polovinu výdělku, nejsem schopná vše utáhnout. Chtěla jsem […]

Zobrazit odpověď

Příspěvek na bydlení – jak se dokládají náklady na bydlení (vodné, stočné, odvoz odpadků,…)

-

Od 1. 2. 2024 odchází manželka do předčasného důchodu. Protože ČSSZ ji zřejmě pošle první výplatu důchodu určitě po více jak 90-ti dnech od nástupu do důchodu, nebude mít manželka žádný příjem min. 3měsíce. Pak by se počítal pouze můj (manžel) příjem. Platíme zejména zálohy na el. energii 10.000Kč/měsíc + plyn 300Kč/měsíc, čtvrtletně platíme vodné […]

Zobrazit odpověď

Nárok na příspěvek na bydlení u osoby, která není vlastníkem nemovitosti

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda má nárok na příspěvek na bydlení i osoba, která není vlastníkem nemovitosti a tudíž na ni nejsou napsány ani smlouvy na energie (plyn, elektrika, voda,…). Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Příspěvek na bydlení – studentka VŠ sama v bytě

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím poradit. Bydlela jsem s přítelem v pronajatém bytě. Teď se ale rozcházíme a já v bytě zůstanu sama, přepíše se na mě. Studuji posledním rokem VŠ. Od rodičů dostávám 10.000,-. Za byt platím 12.660,- za měsíc. Chápu to zcela správně, že budu mít nárok na příspěvek na bydlení a […]

Zobrazit odpověď