Nárok na mateřskou po skončení smlouvy na dobu určitou

Dobrý den, od ledna jsem na neschopence. V lednu jsem i zjistila, že jsem těhotná. Na konci ledna mi končila roční smlouva v práci, nikomu nám ji neprodloužili, tak jsem zůstala na neschopence do teď.

TP mám 23.9 a zítra nastupuji na mateřskou 29. 7 – čili 8 týdnů před s tím, že mi k dnešnímu dni bude ukončena neschopenka.

Co jsem tak počítala, měla bych se do ochranné lhůty vejít, je to tak nějak přesně na den. Všude mi řečeno, že budu mít nárok a že se do ochranné lhůty vejdu.

Chci se jen ujistit, že to tak opravdu je.

Moc děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Hana, 28.07.2023 8:54
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 29.07.2023 9:48 napsal/a:

Dobrý den,

Na „mateřskou“, resp. na peněžitou pomoc v mateřství může být nárok i po skončení zaměstnání (nejedná se tedy o mateřskou dovolenou, je nárok pouze na PPM). Musí být ale splněny příslušné podmínky.

První podmínkou, pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství, je minimální doba účasti na nemocenském pojištění, v rozsahu nejméně 270 kalendářních dní za poslední 2 roky (před termínem nástupu na PPM).

Pokud jste celý minulý rok pracovala v zaměstnání (kde za vás zaměstnavatel odváděl nemocenské pojištění), tak je tato podmínka splněna.

Druhou podmínkou pro nárok na „mateřskou“, je účast na nemocenském pojištění v době začátku PPM. Nebo být alespoň v ochranné době.

Ochranná doba, je až 180 kalendářních dní, po skončení poslední účasti na nemocenském pojištění (tj. po skončení posledního zaměstnání) – viz paragraf 15, odstavec 2, zákon o nemocenském pojištění:

(2) Peněžitá pomoc v mateřství náleží též, jestliže po zániku pojištění došlo k nástupu na peněžitou pomoc v mateřství (§ 34 odst. 1) v ochranné lhůtě. Ochranná lhůta činí u žen, jejichž pojištění zaniklo v době těhotenství, 180 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; ustanovení odstavce 1 části věty druhé za středníkem platí zde obdobně. Vznikne-li ženě v ochranné lhůtě uvedené ve větě druhé znovu pojištění, ochranná lhůta po dobu tohoto nového pojištění neběží a nevyčerpaná ochranná lhůta z dřívějšího pojištění se připočítává k ochranné lhůtě získané na základě tohoto nového pojištění, a to nejvýše do celkové výměry 180 kalendářních dnů. Nestanoví-li se ochranná lhůta podle věty druhé, činí ochranná lhůta 7 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; ustanovení odstavce 1 části věty druhé za středníkem platí zde obdobně.

Pokud vám poslední zaměstnání (účast na nemocenském pojištění) skončilo k 31. 1. 2023, pak jste v ochranné době až do 30. 7. 2023 (včetně). Následná neschopenka (nemocenská) nehraje žádnou roli.

Termín začátku PPM, je v době 6 až 8 týdnů před očekávaným termínem porodu – viz paragraf 34, zákon o nemocenském pojištění:

§ 34 Počátek a ukončení podpůrčí doby u peněžité pomoci v mateřství

(1) Podpůrčí doba u peněžité pomoci v mateřství začíná nástupem na peněžitou pomoc v mateřství. Nástup na peněžitou pomoc v mateřství nastává 

a) dnem, který pojištěnka určí v období od počátku osmého týdne do počátku šestého týdne před očekávaným dnem porodu; pokud pojištěnka tento den v tomto období neurčí, nastává nástup na peněžitou pomoc v mateřství počátkem šestého týdne před očekávaným dnem porodu,

Vychází-li vám termín začátku PPM ještě během ochranné doby (což by mělo, podle toho co uvádíte v dotazu), pak by měly být splněny příslušné podmínky pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství.

Na PPM byste tedy měla mít nárok podle standardních podmínek. Nárok je po dobu 196 kalendářních dní (28 týdnů) u jednoho dítěte (u dvojčat by to bylo 259 dní (37 týdnů)). Výpočet PPM se provádí z redukovaného vyměřovacího základu (vychází se z hrubé mzdy v posledním zaměstnání).

Po skončení PPM, máte následně nárok i na rodičovský příspěvek (sociální dávka na Úřadu práce, aktuálně je to 300 000 Kč, resp. maximálně 13 000 Kč měsíčně (záleží i na tom, jak dlouho budete chtít čerpat rodičovskou)).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď