Nástup na neschopenku ve výpovědní době – kdy skončí pracovní poměr?

Dobrý den, jsem ve výpovědní době, kterou jsem dostala od zaměstnavatele, z důvodu zrušení mého pracovního místa.

Poslední 4 dny před koncem výpovědní doby, jsem nastoupila na neschopenku. Chtěla bych se zeptat, zda zanikne můj pracovní poměr za 4 dny, v rámci ukončení výpovědní doby?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Helena L., 28.07.2023 9:44
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 28.07.2023 14:52 napsal/a:

Dobrý den,

Onemocnět můžete kdykoliv během zaměstnání, což platí i pro výpovědní dobu. Pokud začne neschopenka během výpovědí doby, pak to může vést i k jejímu prodloužení.

Pokud dostanete výpověď od zaměstnavatele, a pokud by vám neschopenka (pracovní neschopnost), měla skončit až po plánovaném termínu ukončení pracovního poměru, pak to může být důvodem k prodloužení výpovědní doby.

V takovém případě se výpovědní doba „přeruší“. A zbytek (u vás to mohou být zbývající 4 dny), by „doběhly“ až po skončení neschopenky.

Záleží to ale i na vás. Pokud byste zaměstnavateli sdělila, že na prodloužení výpovědní doby netrváte, pak by vám mohl pracovní poměr skončit v původně plánovaném termínu.

Viz zákoník práce, paragraf 53, odstavec 2:

(2) Byla-li dána zaměstnanci výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době, ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává; pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá.

Poznámka: ochranná doba, o které s v citaci mluví, je definována v odstavci 1 – jedná se například o nařízenou karanténu nebo pracovní neschopnost – viz paragraf 53, odstavec 1, písmeno a)

Pokud byste netrvala na prodloužení výpovědní doby, pak by to pro vás ale znamenalo, že budete nějakou dobu bez nároku na nemocenské dávky.

Prvních 14 dní neschopenky, platí nemocenskou zaměstnavatel. Ten ale platí náhradu mzdy za nemoc, jen za neodpracované hodiny (zameškané hodiny z důvodu nemoci). Na náhradu mzdy, je také nárok jen v době, kdy jste zaměstnancem.

Tj. zaměstnavatel by vám platil náhradu mzdy, za neodpracované hodiny za 1 až 4 den neschopenky (jen do ukončení pracovního poměru).

Následně, od 5 do 14 dne neschopenky, by už nebyl nárok na náhradu mzdy. Měla byste nárok až na nemocenské dávky od 15 dne. Na nemocenské dávky od státu (od 15 dne), je nárok i po skončení zaměstnání.

Pokud ale zaměstnavateli explicitně nesdělíte, že nepožadujete prodloužení výpovědní doby, pak by k jejímu prodloužení mělo dojít „automaticky“.

Měla byste tedy nárok na standardní náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele, i případně na nemocenské dávky (od 15 dne – pokud budete v pracovní neschopnosti delší dobu). A pracovní poměr by vám končil až 4 dny, po ukončení neschopenky.

Vše výše uvedené, platí jen pro případ, že výpověď dává zaměstnavatel. Při výpovědi ze strany zaměstnance, nebo při ukončení zaměstnání dohodou nebo při zrušení pracovního poměru ve zkušební době, to je jinak.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Vycházky v pracovní neschopnosti – neschopenka bez vycházek

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat: Můj manžel je 14 dní po operaci prostaty. Zatím nedostal od ošetřujícího lékaře povoleny vycházky, za měsíc další kontrola. To opravdu nemá nárok na vycházky? Nebo kam se má obrátit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Zobrazit odpověď

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď