Výpočet nemocenské a mateřské po neplaceném volnu

Dobrý den, měla jsem teď 3 měsíce neplacené volno.

Jak by se teoreticky teď vypočítávala neschopenka a případně i mateřská?

Bude se to volno (nulový plat) započítávat do průměru, nebo se to bere jen z období, kdy jsem pracovala?

Předem děkuji za odpověď :)

Dotaz poslal/a: XX, 3.10.2023 20:41
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 4.10.2023 14:59 napsal/a:

Dobrý den,

Na neschopenku (nemocenskou), můžete mít nárok až po skončení neplaceného volna. Pokud vám neplacené volno již skončilo, a pokračujete v pracovním poměru, pak můžete mít nárok na náhradu mzdy od zaměstnavatele i nemocenské dávky, podle běžných podmínek. Během neplaceného volna, ale nárok na nemocenskou není.

Pro výpočet nemocenské, bude mimo jiné záležet i na to, kdy přesně vám začne neschopenka. Od toho se odvíjí rozhodné období, ze kterého se počítá průměrný výdělek nebo denní vyměřovací základ.

Prvních 14 dní na neschopence, vám nemocenskou platí zaměstnavatel. Jedná se o náhradu mzdy za nemoc, která je placena za neodpracované hodiny. Náhrada mzdy za nemoc, je ve výši 60% z průměrného hrubého hodinového výdělku.

Průměrný výdělek, se určuje z předchozího kalendářního čtvrtletí. Pokud by vám neschopenka začala například během listopadu, pak se bude jednat o průměrný výdělek za 3 čtvrtletí (červenec až září).

Při výpočtu průměrného výdělku, bude záležet na tom, jestli jste ve 3 čtvrtletí byla celou dobu na neplaceném volnu, nebo jestli tam máte alespoň 21 odpracovaných dní.

  • Pokud je tam alespoň těch 21 dní, pak se spočítá průměrný výdělek běžným způsobem – výpočet se provede ze skutečně odpracovaných hodin a hrubé mzdy - neplacené volno v tom výpočtu nehraje roli
  • Pokud je tam méně než 21 dní, pak se použije pravděpodobný výdělek (to, kolik byste si vydělala, pokud byste pracovala po celé období, přihlíží se i k tomu, jaký mají příjem ostatní zaměstnanci na stejné pracovní pozici)

Od 15 dne na neschopence, můžete mít nárok na nemocenské dávky. Tam už je výpočet jiný. Vychází se z denního vyměřovacího základu. Rozhodným obdobím pro výpočet, je obvykle předchozích 12 měsíců. Při začátku neschopenky v listopadu 2023, by se jednalo o měsíce listopad 2022 až říjen 2023.

Denní vyměřovací základ se odvíjí od hrubé mzdy. Neplacené volno, ale spadá pod vyloučené doby.

Tj. když to zjednoduším, tak denní vyměřovací základ by se spočítal tak, že se vezme hrubá mzda za 12 měsíců, která se dělá počtem kalendářních dní (365), od kterých se odčte počet dní na neplaceném volnu (případně i další vyloučené doby).

Nemocenské dávky, jsou nejprve také jenom 60% a postupně se zvyšují (na 66% od 31 dne a dále na 72% od 61 dne).

Výpočet mateřské (peněžité pomoci v mateřství), se také provádí z denního vyměřovacího základu. Rozhodným obdobím je opět předchozích 12 měsíců (před nástupem na mateřskou).

Může to tedy být jiných 12 měsíců, než pro výpočet nemocenské. Logika je ale stejná. Neplacené volno, spadá mezi vyloučené doby – do výpočtu denního vyměřovacího základu, tedy negativně nezasahuje.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Vycházky v pracovní neschopnosti – neschopenka bez vycházek

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat: Můj manžel je 14 dní po operaci prostaty. Zatím nedostal od ošetřujícího lékaře povoleny vycházky, za měsíc další kontrola. To opravdu nemá nárok na vycházky? Nebo kam se má obrátit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Zobrazit odpověď

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď