Podpora v nezaměstnanosti a nemocenská – na co mám nárok?

Dobrý den, jsem v evidenci uchazečů a ještě 2 měsíce budu pobírat podporu, z tohoto důvodu jsem chtěla nastoupit do práce

Stal se mi však úraz a doba rekonvalescence se po operaci může protáhnout až na půl roku.

Žiji ve společné domácnosti s rodiči, takže nemám nárok na žádné sociální dávky.

Proto Vás prosím o radu, jestli se mi alespoň protáhne doba podpory, protože jinak skončím jako samoživitelka bez žádného příjmu.

Předem děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Silvie, 01.01.2023 18:07
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 02.01.2023 16:17 napsal/a:

Dobrý den,

V době, kdy jste vedená v evidenci Úřadu práce, jako uchazeč o zaměstnání (nezaměstnaná), nejste účastníkem nemocenského pojištění. Pokud tedy během této doby onemocníte, nebo se vám stane nějaký úraz, tak vám bohužel nevzniká nárok na nemocenské dávky.

Jako nezaměstnaná, můžete mít nárok na nemocenské dávky, pouze v případě, že by se vám úraz stal krátce po skončení posledního zaměstnání.

Pokud byste onemocněla, nebo se vám stal nějaký úraz do 7 dní od ukončení předchozího pracovního poměru, pak byste měla nárok na nemocenské dávky, tak jako ostatní zaměstnanci (nárok je od 15 dne pracovní neschopnosti). Těchto 7 dní, je ochranná doba po skončení zaměstnání.

Vzhledem k tomu, že v dotazu píšete, že jste již nějakou dobu v evidenci Úřadu práce, pak již bohužel nemáte nárok na nemocenskou.

Prodloužení doby, po kterou vám je vyplácena podpora v nezaměstnanosti, není možné. Doba, po kterou můžete dostávat podporu v nezaměstnanosti, je pevně dána. Závisí pouze na vašem věku. Je to buď 5 měsíců (do 50 roků) nebo 8 měsíců (nad 50 roků do 55 roků) nebo 11 měsíců (nad 55 roků). Žádné prodloužení podpory v nezaměstnanosti neexistuje.

Po vyčerpání celé doby podpory nezaměstnanosti, máte nárok na další podporu, až po odpracování určité doby.

I po skončení nároku na podporu v nezaměstnanosti, můžete být dále vedená v evidenci Úřadu práce, jako uchazeč o zaměstnání. Na žádné speciální sociální dávky, tím ale nárok nevzniká.

Můžete mít nárok pouze na běžné sociální dávky – příspěvek na bydlení, příspěvek na dítě, případně dávky pomoci ve hmotné nouzi, jako příspěvek na živobytí nebo doplatek na bydlení. U nich se ale posuzuje celková sociální a majetková situace. Pokud žijete ve společné domácnosti dalšími osobami (rodiči), pak hraje roli i to, jaké jsou jejich příjmy a další faktory.

Obávám se, že žádné „jednoduché“ řešení vaší situace bohužel neexistuje.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Vycházky v pracovní neschopnosti – neschopenka bez vycházek

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat: Můj manžel je 14 dní po operaci prostaty. Zatím nedostal od ošetřujícího lékaře povoleny vycházky, za měsíc další kontrola. To opravdu nemá nárok na vycházky? Nebo kam se má obrátit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Zobrazit odpověď

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď