Ukončení pracovního poměru před nástupem na mateřskou

Dobrý den,

25. srpna 2023 mi končí pracovní smlouva uzavřená na rok. Termín porodu mi vychází na 15. 10. 2023.

Na mateřskou tedy nastoupím po ukončení pracovního poměru.

Musím se ještě evidovat na Úřad práce, abych dostala podporu na mateřské dovolené?

Musím o dávku žádat sama u OSSZ nebo ji za mě podá ještě zaměstnavatel?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Zuzana, 24.04.2023 12:19
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 28.04.2023 9:38 napsal/a:

Dobrý den,

Na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství), můžete mít nárok i po skončení pracovního poměru. Pokud jsou splněny všechny podmínky.

První podmínkou pro nárok na PPM, je účast na nemocenském pojištění – alespoň 270 kalendářních dní, za poslední dva roky, před termínem začátku PPM. Pokud máte/budete mít v posledním zaměstnání jeden rok, pak tuto podmínku bez problémů splníte (počítají se všechny kalendářní dny v zaměstnání).

Druhou podmínkou pro nárok na PPM, je účast na nemocenském pojištění v době začátku PPM (což možná nesplníte), nebo být v ochranné době, která je až 180 dní od skončení posledního zaměstnání (což splníte určitě).

Vzhledem k termínu porodu, a termínu ukončení pracovního poměru na dobu určitou, budete zcela bezpečně v ochranné době, a na PPM byste měla mít nárok.

Navíc, termín začátku peněžité pomoci v mateřství, je v době 6 – 8 týdnů před porodem, tj. u vás to vychází na cca 20. 8. 2023 – 3. 9. 2023.

Tedy možný začátek PPM máte buď ještě v době zaměstnání, nebo jen několik dní po skončení zaměstnání.

I kdybyste měla začátek PPM, až po skončení zaměstnání, tak ve vašem případě asi nemá příliš smysl chodit na Úřad práce. S nárokem na PPM to nijak nesouvisí.

Po skončení zaměstnání, máte sice nárok na podporu v nezaměstnanosti, je ale otázka, jestli se vám to bude chtít, kvůli těm pár dnům řešit.

Žádost o peněžitou pomoc v mateřství, řešíte primárně se svým lékařem. Ten by vám měl v příslušné době, vyplnit daný formulář.

Vyplněnou žádost, pak předáváte svému současnému zaměstnavateli, nebo svému poslednímu zaměstnavateli (musí tam doplnit potřebné údaje pro výpočet vyměřovacího základu, ze kterého se pak vypočítá mateřská).

Mateřskou tedy řešíte vždy v posledním zaměstnání (přímo na OSSZ si PPM vyřizují pouze podnikatelky – OSVČ).

Podmínky pro nárok na PPM, by u vás měly být standardní. Při výpočtu se bude vyházet z posledního zaměstnání. To, jestli v době začátku PPM, budete ještě zaměstnaná, nebo už budete mít ukončený pracovní poměr na dobu určitou, nehraje pro výpočet PPM žádnou roli.

Délka mateřské (PPM) je 28 týdnů u jednoho dítěte, nebo 37 týdnů u dvojčat (nebo vícerčat). Po skončení PPM, máte nárok na rodičovský příspěvek. Ten je aktuálně stále 300 000 Kč na jedno dítě (až 13 000 Kč měsíčně, případně více, řeší se na Úřadu práce).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď