Výpočet výše podpory v nezaměstnanosti při částečném úvazku

Dobrý den, můj čistý příjem za poslední čtvrtletí, ze kterého se vypočítává výše podpory v nezaměstnanosti, dle výplatních pásek činil cca 58 000 Kč.

Poslední z těchto měsíců jsem pracovala na snížený pracovní úvazek – 0,6. Půlrok předtím jsem byla na nemocenské.

Zaměstnavatel opakovaně tvrdí, že spočítal výši průměrného výdělku pro úřad práce na částku 42 000 Kč.

Zajímá mě, jestli mohou být ve výpočtu zahrnuty nějaké mně neznámé faktory, které by mohly vést k této nízké částce, jestli může mít na částku vliv předchozí pracovní neschopnost či částečný úvazek v posledním měsíci.

Předem velmi děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Markéta, 27.06.2023 11:29
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 29.06.2023 13:06 napsal/a:

Dobrý den,

Čistý příjem ze zaměstnání (to co máte na výplatní pásce nebo to co vám zaměstnavatel pošle na účet), s výpočtem podpory v nezaměstnanosti nijak nesouvisí.

Výpočet podpory v nezaměstnanosti se provádí z průměrného čistého měsíčního výdělku, za poslední ukončení kalendářní čtvrtletí v posledním zaměstnání.

Průměrný výdělek je pojem, který definuje zákoník práce. Průměrný výdělek, je něco jiného, než když si spočítáte průměrnou čistou výplatu za 3 měsíce. Může zde být i dost velký rozdíl – záleží na více faktorech.

Průměrný výdělek, se počítá z posledního ukončeného kalendářního čtvrtletí. Pokud byste ukončila zaměstnání v červnu, pak to bude z měsíců leden – březen. Pokud by zaměstnání bylo ukončeno v července, pak to budou měsíce duben – červen, atd.

Průměrný výdělek se počítá z hrubé mzdy a ze skutečně odpracovaných hodin (včetně práce přesčas).

Postup výpočtu průměrného výdělku, je uveden v zákoníku práce – viz paragraf 351 až 362. Když to trochu zjednoduším, tak se výpočet provede takto:

  • V příslušném rozhodném období (ukončené kalendářní čtvrtletí) se spočítá hrubá mzda a odpracované hodiny
  • Započítá se i práce přesčas, nezapočítá se například doba, kdy jste byla v pracovní neschopnosti, na dovolené, apod. (stejně tak se nepočítá náhrada mzdy za dovolenou, za nemoc, nemocenské dávky, apod.)
  • Z hrubé mzdy (za 3 měsíce) a odpracovaných hodin (za 3 měsíce) se spočítá průměrný hrubý hodinový výdělek
  • Průměrný hrubý hodinový výdělek se násobí týdenní pracovní dobou
  • Výsledek se násobí koeficientem 4,348 (průměrný počet týdnů v měsíci)
  • Výsledkem je průměrný hrubý měsíční výdělek – z něj se pak běžným postupem spočítá čistý výdělek (daně, sociální, zdravotní)

Průměrný výdělek, je tedy něco jiného než průměrná čistá výplata v zaměstnání. Záleží na více faktorech – z jakého konkrétního období se vypočítává, co přesně do tohoto období spadá (nemocenská, dovolená, apod.), jakou máte sjednanou týdenní pracovní dobu, apod.

Pokud v rozhodném období není odpracováno minimálně 21 dní (21 směn), pak se namísto průměrného výdělku, použije pravděpodobný výdělek (paragraf 355, zákoník práce).

Konkrétněji vám bohužel neporadím, protože neznám všechny údaje. Pokud máte na výplatních páskách uvedeny všechny potřebné údaje (hrubá mzda, odpracované hodiny, atd.), pak si můžete průměrný výdělek spočítat sama a uvidíte, zda dojdete ke stejné částce, jako zaměstnavatel.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Podpora 2023:

Ukončení pracovní smlouvy dohodou – kolik procent bude podpora v nezaměstnanosti?

-

Dobrý den, mám dotaz ohledně ukončení pracovní smlouvy dohodou. Mám odděláno rok a půl a moje otázka: Mám nárok na podporu a kolik procent? Děkuji předem za odpověď a hezký den přeji.

Zobrazit odpověď

Jak se počítá podpora v nezaměstnanosti – ukončení ve zkušební době

-

Dobrý den, po 18 letech jsem skončila v zaměstnání z důvodu personálních změn. Můj poměr skončil k 30. 9. 2023. Ihned jsem nastoupila do nového zaměstnání, ale bohužel mi kvůli 4leté dceři nevyhovují dlouhé směny a chtěla bych skončit ve zkušební době a uvedu důvod péče o nezletilé dítě. Ukončím buď v říjnu nebo v […]

Zobrazit odpověď

Do kdy se musím hlásit na Úřadu práce po skončení rodičovské

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat: Dne 10. 10. mi skončil rodičovský příspěvek k synovým 3tím narozeninám. Nebyla sem před nástupem na RD zaměstnaná, proto bych se chtěla zeptat, kdy se musím hlásit na úřad práce, když nemám žádnou práci. Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Výpověď z pracovního poměru a neschopenka + předdůchod a podpora v nezaměstnanosti

-

Dobrý den, mám dlouhodobé zdravotní problémy, „řešené“ injekcemi do páteře pod CT na 2 klinikách, atd., několik operací. V novém zaměstnání jsem zaměstnána od 1. 11. 2022. Pokud bych dala výpověď zaměstnavateli 29. 9. 2023 a od 3.10. šla na nemocenskou, budu mít nárok na výplatu prvních 14 dní nemocenské od zaměstnavatele, když bych byla […]

Zobrazit odpověď