Výpověď ve zkušební době během neschopenky – mám nárok na nemocenskou?

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Nastoupila jsem do práce, pátý den mě odvezla sanitka, v práci jsem zkolabovala.

Marodím již měsíc, nyní mi poslali výpověď ve zkušební době. Lékaři doporučil ještě marodit. Mám nárok od sociálky na nemocenskou?

Poslední dlouhé zaměstnání mi skončilo v červenci. Pak jsem byla na pracovním úřadě půl roku a pak jsem měla měsíc a půl práci a pak jsem nastoupila do zaměstnání a byla tam čtyři dny a odvezla mě sanitka.

Nyní mi poslali výpověď po měsíci marodky. Mám tedy nárok na nemocenskou dávku?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Klára, 31.07.2023 13:17
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 02.08.2023 18:30 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud jste byla v novém zaměstnání ve zkušební době, pak se s největší pravděpodobností nejednalo o výpověď, ale o ukončení pracovního poměru ve zkušební době.

Pro výpověď od zaměstnavatele, platí odlišné podmínky. V době, kdy jste v pracovní neschopnosti, totiž ani nemůže dostat běžnou výpověď (kromě velmi speciálních výjimek).

Ukončení pracovního poměru ve zkušební době, je ale něco jiného. Zaměstnavatel s vámi může ukončit pracovní poměr ve zkušební době v podstatě kdykoliv, kromě prvních 14 dní neschopenky.

Tím, že vám skončil pracovní poměr během neschopenky, se pro vás ale nic bezprostředně nemění. I nadále budete v pracovní neschopnosti. A i nadále máte nárok na nemocenské dávky.

Pro nemocenské dávky je podstatné, že vám neschopenka začala během zaměstnání. V takovém případě, je nárok na nemocenskou i poté, co pracovní poměr skončí. To, že jste byla v novém zaměstnání ve zkušební době, nebo ani to, že jste před tím byla na Úřadu práce, nehraje žádnou roli.

Na nemocenské dávky může být nárok až po dobu 380 dní od začátku neschopenky (neplatí to ale automaticky - v závislosti na zdravotním stavu, může být neschopenka ukončena po 180 dnech, nebo může být nárok na nemocenskou i prodloužen o dalších 350 dní).

Nemocenské dávky, vám bude i nadále vyplácet stát ČSSZ. Zaměstnavatel platí nemocenskou pouze prvních 14 dní. Pokud jste už měsíc v pracovní neschopnosti, tak už od 15 dne neschopenky dostáváte nemocenskou od státu.

Nemocenské dávky se postupně zvyšují – od 15 do 30 dne je nárok na 60% z vyměřovacího základu, od 31 do 60 dne je to 66% a následně od 61 dne je to 72%.

Na nemocenskou budete mít nárok až do doby, než vám lékař ukončí neschopenku (což může být po 180 dnech, nebo po 380 dnech, nebo i později či dříve – záleží na zdravotním stavu).

Během neschopenky po skončení zaměstnání, kdy máte nárok na nemocenskou, za vás zdravotní pojištění platí stát. Doba na neschopence se vám započítává i jako náhradní doba důchodového pojištění (počítá se do „odpracované“ doby pro nárok na důchod).

Po ukončení neschopenky, byste případně měla jít na Úřad práce, a může být nárok i na podporu v nezaměstnanosti (záleží ale i na splnění příslušných podmínek).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Vycházky v pracovní neschopnosti – neschopenka bez vycházek

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat: Můj manžel je 14 dní po operaci prostaty. Zatím nedostal od ošetřujícího lékaře povoleny vycházky, za měsíc další kontrola. To opravdu nemá nárok na vycházky? Nebo kam se má obrátit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Zobrazit odpověď

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď